Născut: 20.07.1943, Copăceni, jud. Bălți, Basarabia, astazi in Republica Moldova
Decedat: 05.11.2010, București
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Adrian Păunescu a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.
Deși născut în Basarabia (Republica Moldova de astăzi), Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova și, în 1960, Școala Centrală (la data aceea Zoia Kosmodemianskaia), fiind coleg, printre alții, cu actrița Silvia Năstase.
Tatăl lui Păunescu, membru al Partidului Național Liberal, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru „activități anti-comuniste” de regimul stalinist de după 1945 și din această cauză Păunescu a trebuit să aștepte trei ani înainte de a se putea înscrie la facultate. Păunescu a studiat filologia la Universitatea din București.
Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat
Adrian Paunescu a debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani. Cărțile sale au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare. Un număr apreciabil de poezii ale sale au fost făcute cunoscute prin punerea lor pe muzică de către compozitori din genurile folk și rock; există și situații în care Păunescu a colaborat direct cu muzicienii, îndeosebi în cadrul Cenaclului Flacăra.
Talentul său poetic a fost apreciat de mulți critici literari importanți. Astfel, Șerban Cioculescu a spus că Adrian Păunescu că este cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi, iar Eugen Simion îl consideră „ultimul mare poet social român”.
În Cenaclului Flacăra
- 17 septembrie 1973 – înființează Cenaclul „Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care susține, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări de muzică, poezie și dialog, în fața a mai mult de 6 milioane de spectatori
- Pe scena Cenaclului „Flacăra”, se lansează spre marele public, cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere românești, poeți și alți creatori
- În 1982, apare triplul album de discuri LP, „Cenaclul Flacăra în concert”, iar în 1983, este realizată, fără a putea fi cuprinse decat puține filmări, pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacăra – Te salut, generație în blugi”, interzisă imediat de autorități
- În urma unor incidente înregistrate la un concert al Cenaclului Flacăra la Ploiești, activitatea cenaclului este interzisă până în 1990. Incidentele s-au datorat pe de-o parte condițiilor meteo (furtună) care au făcut să fie oprit curentul electric pe Stadionul Petrolul, iar pe de altă parte faptului că unii participanți au profitat de această ocazie și au creat o busculadă, soldată, se pare cu victime. La acel moment incidentul a fost trecut sub tăcere de către autoritățile comuniste.
- 7 mai 1990 – înființează Cenaclul „Totuși iubirea”, pe Stadionul din Drobeta Turnu-Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Vișan și al fotbalistului Ilie Balaci. În cei peste zece ani de activitate, noul cenaclu susține concerte de mare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău. O parte din activitatea de excepție a Cenaclului „Totuși iubirea” se regăsește în seria de casete audio și video editate de Fundația Iubirea, între 1995 și 1999.
În anii ’70, Adrian Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra și revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracție indiscutabilă asupra tineretului și a vieții publice din România datorită combinației de idei de stânga de inspirație occidentală și de naționalism. Numeroși muzicieni din genurile rock și folk pe care autoritățile comuniste îi puteau considera „subversivi” au fost lansați sau promovați de Păunescu prin recenzii ori prin introducerea lor în Cenaclul Flacăra.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
În iulie 2003, Adrian Păunescu a fost decorat de președintele Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul național Steaua României, în grad de Cavaler.
La împlinirea vârstei de 67 de ani i s-a acordat „Meritul academic” pentru creația literară și pentru susținerea proiectelor Academiei Române.
Sunt cunoscute mai multe statui (busturi) ale poetului:
- 1986 – bust al poetului executat de sculptorul Deac (păstrat cu discreție în casa poetului).
- 1999 – Bustul poetului, executat de artistul Rodion Gheorghiță este asezat în centrul localitatii Slătioara (Vâlcea), în același complex statuar cu Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu și prozatorul Dinu Săraru.
- 2003 – Școala din comuna Bârca (jud. Dolj) poartă din 19 iunie 2003 numele Liceul Teoretic „Adrian Păunescu”. Un bust din bronz al poetului este expus în hol.
- 2010 – Bustul din bronz executat de artistul Romi Adam a fost dezvelit pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia în 30 noiembrie 2010.
- 2010 – Bustul lui Adrian Păunescu executat de sculptorul Marcel Mănăstireanu a fost dezvelit pe 18 decembrie 2010 în centrul comunei Dumbrăveni (județul Suceava).
- 2011 – Bustul poetului realizat de artistul Romi Adam a fost dezvelit pe Aleea Clasicilor din Chișinau, în 31 august 2011 de Ziua Limbii Române.
Detalii despre cum a fost văzut/ apreciat
Alex Stefanescu: „Adrian Păunescu a fost unul dintre cei mai buni oameni din câţi am cunoscut vreodată. Când se uita la tine, nu te privea, ci te examina, cu căldură şi îngrijorare, ca să înţeleagă repede în ce stare te afli şi ce se mai întâmplă cu sufletul tău. Dacă aveai un necaz, te ajuta atunci, pe loc, nu pierdea timpul cu o retorică a compătimirii. Iar dacă observa că iradiezi bucurie, se bucura de bucuria ta.” (Sursa: https://adevarul.ro/cultura/carti/adrian-paunescu-vazut-aproape-1_554366fdcfbe376e35bd4eb3/index.html)
Citate celebre ale personalității
„Miros de la miros se va aprinde.”
„Dor mi-a fost de dumneavoastră, ca unui zid de o fereastră.”
„Două lucruri sunt imposibile: a vedea cu ochii pe Dumnezeu şi a povesti dragostea”
„Şi-a cumpărat mobilă dintr-un lemn atât de scump încât săracul n-a mai avut bani şi pentru cărţi.”
„Cuvântul soare în cuvântul cer apune.”
„Ei atât de lipsiţi de logică sunt încât nici nu ştiu dacă sunt.”
„Lumina mea îngroapă-te cu mine, la primăvară poate încolţim.”
„Dacă cu o singură femeie am fost în stare să fac o fată ca Ana-Maria, vă daţi seama ce putem face toţi împreună.” (Sursa: https://adevarul.ro/news/eveniment/citate-celebre-adrian-paunescu-1_50ae7bf27c42d5a6639d2386/index.html)
Citate celebre despre personalitate
Epitaf epigramatic de Vasile Huţu din Zece ani de epigramă (1979)
„A fost o fire zbuciumată
Muncind pe vastul şantier.
A scris „Pământul deocamdată”
Şi-apoi s-a înălţat la cer.”
Madrigal de Victor Becheanu (5 noiembrie 2010)
„Prin vers ai cules iubire,
Prin politică – ocară;
Azi, la Marea Despărţire,
Te venerează o ţară.”
Ştefan Paraschiv în Blogul Mareşalului Crai
„Adrian Păunescu şi Mihai Eminescu, cei doi sfinţi ai Literaturii Române. De-a pururi la ei să ne închinăm, căci în ei se află Dumnezeu!.”
Epigramă de Vasile Iuşan din Academice (2011)
„Cu „Cartea cărţilor de poezie”,
Sunt convins că ai fi vrut
Să intri în Academie
La noi… nu peste Prut.”
Poezie de Dumitru Delcă (5 noiembrie 2013)
„A plecat din viaţă omul Păunescu,
A rămas în viaţă poetul Păunescu.
Un om mai puţin în România,
Rămâne poetul, rămâne poezia.”
(Sursa: http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=Adrian+P%E3unescu)
Surse