Alexandru Arșinel

Născut: 04.06.1939, Dolhasca, Baia, azi Suceava, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Alexandru Arșinel este un actor român de comedie, care a contribuit la teatrul de revistă, televiziune și film. Este director al Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București.

A urmat cursurile unei Şcoli Tehnice de Construcţii (anii 1952 – 1955) şi a absolvit Liceul Clasic din Iaşi, în 1956.

A absolvit IATC în anul 1962. A fost student la clasa Profesoarei Irina Rãchiţeanu Şirianu, iar mai tarziu a Profesorului Ion Olteanu.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière. Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani.

La absolvirea facultații, promotia 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, „Ana și hoțul” – 1981, „Ca-n filme” – 1983, „Colierul de turcoaze” – 1985, „Vară sentimentală” – 1986, „În fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987, „Miss Litoral” – 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994, „Paradisul în direct” – 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, „Războiul Sexelor”, 2007 – 2008, „Regina” – 2009 sau „Toată lumea din familia noastră” – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?”, „Olé”, „Parfum de romanță” sau „La mulți ani viață!”. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel  declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. „Îl haleam pe Sinatra!” – mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.”

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Alexandru Arsinel are o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim:

  • Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000)
  • Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004)
  • Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008)
  • Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010)
  • Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP
  • Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010
  • Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010)
  • Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012)
  • Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

Citate celebre ale personalității

„Există un timp care nu se poate uita. Rămâne acolo, undeva în suflet, în unele situaţii lasă urme, dar e de dorit să nu se mai întâmple vreodată.” Alexandru Arşinel în De la Dolhasca pe… Calea Victoriei

„Nu am urmărit niciodată să obţin o poziţie care să îmi declanşeze atâtea gânduri sau atâtea semne de întrebare. Nu am urmărit decât să încerc să ajung la inima şi sufletul spectatorilor. Am urmărit, cu teamă, ca vorbele mele să ajungă la spectatori şi să nu cadă în fosă.”

„Cine e şeful meu? Stai că îl caut acum. Dincolo de credinţa în Dumnezeu, cred că cel mai important e publicul. Am o responsabilitate faţă de public. Datorită lui trăim şi existăm. Şi un impact serios îl are şi familia. Dar uneori se contopesc. Familia cu publicul, cu oamenii care mă arată cu degetul pe stradă.”

„Nu am nicio teamă de moarte. E un lucru inevitabil. Mă gândesc la asta. Mi-ar părea rău să fie mâine, dar nimănui nu îi face plăcere să se gândească la moarte. Poate doar sinucigaşilor. Mie îmi e dragă viaţa. Nu îmi doresc să mă sfârşesc în chinuri. Aş vrea să fie un fleoşc şi să o iau la goană pe tunelul ală cu mâinile ridicate la Dumnezeu şi să îi spun că mă predau şi să nu mă arunce în cazanul cu smoală.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=alexandru+arsinel)

Citate celebre despre personalitate

Domnului Alexandru Arşinel, la împlinirea vârstei de 70 de ani

„Zâmbind chiar când simţeai amarul,

Ai dovedit că nu-i uşor

Şi-ţi trebuie talent cu carul,

S-ajungi de râsul tuturor!” epigramă de Gheorghe Bălăceanu din Umor pe strada lui Păstorel (2010)

Stela Popescu: „Având un scriitor bun, eu şi Arşinel am făcut lucruri excelente. Noi ne-am născut ca actori odată cu înfiinţarea Televiziunii Române, era o şansă extraordinară, că lumea se uita la tine ca la o icoană. Eram tineri, frumoşi toţi, cântam, dansam, şi atunci lumea ne-a perceput imediat şi am devenit importanţi.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=alexandru+arsinel)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ar%C8%99inel

https://www.teatrultanase.ro/Alexandru_Arsinel_Biografie_Curriculum_Vitae_Director_Teatrul_Revista_C_tin_Tanase_-pfl1174.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *