Elisabeta Lipa

Născută: 26.10.1964, Siret, Romania

Decedată:

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Elisabeta Lipă, născută Elisabeta Oleniuc, este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la canotaj, președinte al Federației Române de canotaj și al Clubului Sportiv Dinamo.

În 1997, a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport și pe cele ale Colegiului Național de Apărare. În anii 2003 și 2005 urmează cursuri postuniversitare în Dreptul Muncii, respectiv Managementul activității sportive. În 2007, a studiat la Colegiul Național de Apărare.

În anul 2009, a obținut titlul de Doctor în educație fizică și sport.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

A început să practice canotajul în 1980, fiind legitimată la Olimpia București, transferându-se apoi la Dinamo. Patru ani mai târziu, avea să debuteze cu medalie de aur la Olimpiada din Los Angeles, California, la vârsta de 19 ani.

Ca sportiv, Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la şase ediţii ale JO), plus alte 13 medalii obţinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă şi rezultatele de excepţie fiind unice în canotajului românesc şi mondial.

Elisabeta Lipă a fost campioană olimpică în trei probe: dublu vâsle (1984), simplu vâsle (1992) şi cu echipajul feminin de opt plus 1 (1996, 2000 şi 2004). La JO de la Sydney din 2000 şi la ediţia următoare, de la Atena, ea a fost portdrapelul delegaţiei României.

Astfel, titlul de „cea mai bună canotoare a secolului XX”, conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi „Colanul de aur” din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general, din această poziţie conducând CS Dinamo Bucureşti, începând cu anul 2009.

Tot din 2009, deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, în 2013 primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

În mai 2014, Lipă a candidat la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în competiţie cu antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, şi cu preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache. Acesta din urmă a câştigat detaşat cu 143 de voturi, în timp ce Bellu a primit 33 de voturi, iar Lipă 21 de voturi. Cu toate acestea, Elisabeta Lipă a rămas în cadrul forului olimpic, în funcţia de vicepreşedinte, post pe care îl ocupă din 2013.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federația internațională de specialitate drept cea mai bună canotoare a secolului XX.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, Elisabeta Lipă a primit medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul „Colanul de Aur”.

La data de 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general). Este cel mai performant șef din istoria sportului dinamovist și românesc

În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.

Premii:

Jocuri Olimpice

 • 1984, Los Angeles – medalie de aur la dublu vâsle;
 • 1988, Seul – medalie de argint la dublu vâsle și medalie de bronz la patru vâsle;
 • 1992, Barcelona – medalie de aur la simplu vâsle și medalie de argint la dublu vâsle;
 • 1996, Atlanta – medalie de aur la 8+1 vâsle;
 • 2000, Sidney – medalie de aur la 8+1 vâsle;
 • 2004, Atena – medalie de aur la 8+1 vâsle ;

Campionate Mondiale

 • Dublu vâsle – nouă medalii de argint (1983, 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1994 și 2003);
 • Simplu vâsle – o medalie de aur (1989) și o medalie de argint (1991);
 • Patru vâsle – o medalie de bronz (1982);
 • 8+1 vâsle – o medalie de bronz în 1984;

Campionate Naționale

 • A fost de 25 de ori campioană națională;

A fost portdrapelul delegației României la două Olimpiade, în 2000, la Sidney, și în 2004, la Atena.

Citate celebre ale personalității

„[…]am avut o copilărie foarte frumoasă, am fost crescută într-un spirit de luptătoare, cu principii bine definite. Bietul tata – mereu îmi spunea să nu uit de unde am plecat. Așa mi-am păstrat verticalitatea, medaliile nu m-au schimbat.”

„Am înțeles încă de când eram sportivă că nu poți face performanță fără ordine și disciplină. Și-atunci, normal că după aceste principii mă ghidez și acum. Păi, când înțelegi că seriozitatea, ambiția și sacrificiul te ajută, mergi cu ele până la capăt, toată viața. M-am retras în 2004 din sport, pentru că am considerat că șase ediții olimpice sunt suficiente, aveam cucerite toate medaliile posibile și imposibile…”

„Am vrut să revin pentru Olimpiada de la Beijing, dar am pus condiția ca statul român să construiască pista olimpică. Cum nu s-a întâmplat acest lucru, m-am retras. Dacă autoritățile ar fi făcut pista, la 44 de ani aș fi urcat din nou în barcă pentru România. Încă mai puteam.”

Sursa: https://evz.ro/povestea-nefardata-a-elisabetei-lipa-ministrul-tineretului-si-sportului-de-pe-toloaca-din-candesti-in-guvernul-romaniei.html

„Poti sa-ti faci o cariera din sport, dar trebuie sa stii sa le imbini. In primul rand, trebuie sa stii ce-ti doresti de la viata: fac sport si ma retrag, sa nu fac nimic, sau fac sport si-mi cladesc o cariera in paralel.”

Sursa: https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/cariere-elisabeta-lipa-campioana-performantelor-622524.html

„Sportul este viaţa mea. Prin sport, eu m-am realizat. Sportul m-a format, sportul m-a educat, sportul mi-a dat ceea ce am şi ceea ce sunt la ora actuală.”

(Sursa: http://jo2012.antena3.ro/legende/elisabeta-lipa-cea-mai-buna-canotoare-din-istoria-romaniei-894.html)

Citate celebre despre personalitate

„Când te confrunţi cu o sportivă de talia Elisabetei Lipă, ai un impuls în plus pentru a obţine victoria” spunea canotoarea olandeză Ester Workel. „Este o cursă, în cele din urmă, şi îţi doreşti să o câştigi, dar am doar respect pentru ea”, mai spunea Workel.”

(Sursa: http://jo2012.antena3.ro/legende/elisabeta-lipa-cea-mai-buna-canotoare-din-istoria-romaniei-894.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Elisabeta_Lip%C4%83

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2014/10/26/documentar-cea-mai-buna-canotoare-a-secolului-al-xx-lea-elisabeta-lipa-implineste-50-de-ani-12-31-27

https://romanialibera.ro/politica/institutii/cv-ul-elisabetei-lipa–multipla-campioana-olimpica-propusa-ministru-al-tineretului-si-sportului-399546

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *