Născut: 12.04.1949, Calimanescu, jud Valcea, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Actor roman de teatru si film, Florin Gheorghe Zamfirescu s-a nascut pe 12 aprilie 1949 in Calimanesti jud. Valcea intr-o familie in care toti adorau literatura si artele in general (mama sa adora poezia, tatal era invatator si directorul Casei de cultura din Calimanesti, sora sa iubea teatrul…).
De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facand din aceasta meserie o pasiune.
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
Debutul său absolut s-a produs la 27 martie 1966, când, în calitate de elev de liceu, a participat la emisiunea-concurs televizată Dialog la distanță în care a recitat cu succes poezia Legenda mănăstirii Argeș.
Dupa terminarea liceului din Calimanesti, intre anii 1967 si 1971 urmeaza Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, Sectia Arta Actorului, clasa prof. Constantin Moruzan, unde se remarca prin talentul si pasiunea sa pentru actorie, de altfel este si premiat in 1967 cu „Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997” pentru interpretarea sa din teatru Glagoliev si Fouquiller Tinville.
In cadrul IATC a interpretat în cadrul Studioului Cassandra roluri în piese scrise de Costache Facca (personajul Ianache din Comedia Vremii), Constantin Negruzzi (Mitropolitul din Alexandru Lăpușneanu), respectiv personajul Varravin din piesa A murit Tarelkin de Suhovo-Kobalin, ca parte a examenului de diplomă. A fost, de asemenea, parte a echipei de producție a piesei “Divertisement 70”, considerată un simbol al generației sale.
Intre anii 1971 si 1973 este actor la Teatrul de Stat Tg-Mures, in 1973 se angajeaza la Teatrul Mic din Bucuresti, unde interpreteaza roluri insemnate.
In 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea si distribuit in filmul „Iarba verde de acasa”, unde interpretand rolul unui tânăr prospăt absolvent al facultății de matematică care este în situația de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri, sau să devină profesor de țară, alege a doua variantă , este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativa si devine foarte cunoscut si apreciat.
Este singurul actor care apare atat in distributia lui Morometii 1, cat si in Morometii 2, regizate de acelasi Stere Gulea.
Avand o capacitate deosebita de a iesi din propria piele, pentru a deveni personajul intrupat, rolurile in film incep sa curga: „De ce trag clopotele Mitica” (1981), Morometii (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres, Filantropica etc.
După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon.
Din 1996 este numit profesor Universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale“ Bucuresti iar in 2000 este numit rector.
A fost casatorit de trei ori.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
In 2001 este membru in juriul festivalului international de teatru experimental de la Cairo iar din 2002 incep sa curga premiile criticii de specialitate: Membru de onoare in “Liga pentru sanatate mintala“ din Romania si detinatorul a doua premii de excelenta pentru interpretare ” Ordinul National PENTRU MERIT in grad de Cavaler si ” Premiul pentru excelenta in Cinematografia Romana ”
Actor de scenă
- 1971 – 1973 – Teatrul de Stat din Târgu Mureș, a jucat în peste 20 de piese scrise de Paul Anghel-Kesarion, Anton Cehov, Carlo Gozzi, Roger Avermeatte, Ion Luca Caragiale, Mihail Sebastian, Romulus Guga, Pablo Neruda, Dan Tărchilă.
- 1973 – 1996, Teatrul Giulești (rebotezat Teatrul Odeon), a interpretat roluri în piese scrise de Ion Luca Caragiale, Petru Vintilă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Roger Avermeatte, Mircea Radu Iacoban, Edmond Rostand, Paul Ioachim, Goldsmith, Monciu Sudinschi, Dan Tărchilă, Georg Büchner, Giuseppe Bertto, Ileana Vulpescu, George Bănică, Victor Hugo, Arbuzov, Cehov, William Shakespeare.
- După 1989, a interpretat roluri în piese scrise de C. Călin, Carlo Goldoni, F. Arrabal, Shakespeare, Paul Ioachim, Anton Cehov, Camil Petrescu, Georg Büchner, P. Weiss (la Teatrul Bulandra), Sofocle și Caragiale (la Teatrul Național din București).
Actor de film
- A jucat în 30 de filme românești regizate de Dan Pița, Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan și Mircea Daneliuc.
Actor de televiziune
- A interpretat un rol în serialul de televiziune Lumini și umbre, regizat de Andrei Blaier și Mihail Constantinescu (24 episoade)
- A interpretat roluri în numeroase scenarii de radio și televiziune, începând cu 1974.
- De asemenea, a jucat rolul lui Gheorghe Someșanu în serialul În derivă (serial HBO produs în România).
Citate celebre ale personalității
„Întotdeauna cei tineri vor avea dreptate, fiindcă viitorul le aparţine.” Florin Zamfirescu (ianuarie 2013)
„Cercetând transcendentul, omul nu se poate depărta de realitate. Adică încercarea de a transcede, de a trece „dincolo” nu e o pierdere de sine. Eu însumi fac asta, citind literatură de acest gen, sunt chiar pasionat de astfel de emisiuni tv, mai mult decât de politică şi, în ultima perioadă, chiar mai mult decât de literatura propriu-zisă, poate tot din dorinţa de a ne căuta pe noi înşine. Eu cred că mersul pe Lună ne-a întors, de fapt, puternic cu privirea spre noi înşine şi ne obligă să încercăm măcar să ne autodefinim.”
„Iubirea ocupă primul loc. Şi iubirea de meserie, tot iubire este. Cred că omul, în tot ce face, trebuie să fie total. Chiar dacă urăşte, s-o facă cu totul. Aşa cum fac copiii mici, când li se strică jucăria: plâng din toată fiinţa lor. Şi când se bucură, râd din toată fiinţa lor. Ei sunt totali. De asta, copilul mic nu este vulgar, nu este „teribil”. Copiii mici sunt deplini. Or noi am pierdut asta. Disimulăm şi atunci suferim, abia atunci.”
„Pentru mine, orice repetiţie, orice rol, orice întâlnire cu un regizor a fost un mare chin. Pentru că nu veneam la repetiţie relaxat, fără nicio grijă. Eu veneam distrus de emoţie şi de spaimă.”
„Răutatea este o dovadă de prostie.”
„Sunt dezamăgit de ce înseamnă repetiţia în film. Eu sunt actor care trebuie să repete, trebuie să înţeleagă. Pe platoul de filmare, totul se face mult prea repede.”
(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Florin+Zamfirescu)
Surse: