Născută: 04.05.1926, Ploiesti, Romania
Decedată: 19.09.2018 (92 de ani), Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții:
Geta Brătescu a fost un artist vizual din România. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.
Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat
Geta Brătescu urmează Facultatea de Litere a Universității București în perioada 1945 – 1949, profesori: George Călinescu și Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” București între 1969 – 1971. (Începe studiile de artă în 1945 la Academia de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, dar este forțată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.)
Prezență distinctă în arta contemporană românească, artist complet care alege ca mijloc de expresie atât mediile tradiționale cât și pe cele noi, Geta Brătescu realizează lucrări de grafică, gravură, desen și colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalație, film (de animatie, 8 mm, video).
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Accepțiunea suprarealistă a obținerii unei spontaneități egale în desen și pictură ca în scris este problematică pentru Geta Brătescu, deoarece exigența «imediateței» este bruiată de infuziunea memoriei. Artista depășește această dificultate, încorporând în desenul «automatic » emergența formelor atunci când mâna transcrie ceea ce îi dictează mintea, într-o mișcare care nu renunță la imboldul ei creator.
Artista a demonstrat o preocupare permanentă pentru procesualitate. Una din lucrările ei emblematice este instalația Către alb (1976) în care mai multe idei artistice dezvoltate anterior converg într-o sinteză unică. În seria de fotografii alb negru artista este treptat acoperită de alb, absorbită de spațiul înconjurător al atelierului supus aceleiași metamorfoze către alb – o transformare a interiorului care ne amintește de Merzbau ansamblul constructivist al lui Kurt Schwitters.
Multe din lucrările Getei Brătescu pornesc de la ideea de artificiu. Pentru ea, conceptul este de o importanță centrală în înțelegerea artei și a creativității în general. Multe din lucrările ei surprind artificialitatea lor inerentă, captând mișcarea tranzitorie de la natură la cultură.
Geta Brătescu este prinsă într-o mișcare contradictorie, dezvoltând artificialitatea și admițând în acelasi timp inevitabilitatea ei. Revelatoare în acest sens sunt obiectele cu chipul ei ca o mască, accentuând sau diminuând prezența artificiului. Înalte exemple, trăsături ale chipului ei sunt combinate cu materiale din viața cotidiană, construind obiecte compozite sau colaje care sunt asamblate de multe ori cu umor, căutând participarea privitorului. Ca în alte rânduri, artista trece de la seriozitate la umor, de la gravitate la fantezie nonșalantă și capriciu, de la rigoare conceptuală la inventivitate de neoprit. (Arta Getei Brătescu, text de Magda Radu, Ateliere de artiști din București p.11,Ed.Noimediaprint ).
Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București, acordat pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românești contemporane. De asemenea, Geta Brătescu a fost director artistic al revistei de literatură și artă Secolul 20/21. Un sumar al creației sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Național de Artă în decembrie 1999. În luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziția cu titlul „Cinci minute”.
Premii şi distincţii:
- Premiul al II-lea al Uniunii Artiştilor Plastici (1965)
- Premiul Revistei „Arta”, Uniunea Artiştilor Plastici (1970)
- Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Environment
- Premiul „Ion Andreescu” pentru expoziţia personală „Grădina”, Academia Română (1993)
- Premiul Naţional pentru Arte Vizuale (2008).
Lucrările sale se află în colecţii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana şi FRAC Lorraine, Metz.
Detalii despre cum a fost văzută/ apreciată
Geta Brătescu este considerată una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, cu o foarte mare vizibilitate în străinătate, creaţiile sale regăsindu-se în muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra şi Muzeul de Artă Modernă din Viena.
Istoricul de artă Catherine de Zegher a caracterizat-o pe artista din România drept „o voce independentă”, care „a contribuit, de-a lungul secolului XX şi la începuturile celui de-al XXI-lea, la dezvoltarea progresivă a artei”.
Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a fost o artistă completă care a ales ca mijloc de expresie atât mediile tradiţionale, cât şi pe cele noi, realizând deopotrivă lucrări de grafică, gravură, desen şi colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalaţie, film.
„Odată cu plecarea ei, cotidianul dobândeşte valenţa eternităţii”, a transmis UAP.
În ianuarie 2018, a fost decorată Ordinul Naţional „Steaua României”, oferit de preşedintele României Klaus Werner Iohannis.
The Arts Desk, una dintre publicaţiile care a recompensat expoziţia Getei Brătescu cu 5 stele, afirma: „Ce plăcere să vezi un artist despre care nu ai auzit niciodată dar a cărui artă te inspiră!”, în acelaşi timp observând că „în spatele uşilor închise ale studioului său, artista şi-a perfecţionat arta de a crea realmente din nimic.” (Sarah Kent) În cronicile lor de 4 stele, The Guardian lăuda, între calităţile artistei, „versatilitatea grafică similară cu cea a lui Picasso” (Laura Cumming), iar The Evening Standard aprecia „bogatul limbaj abstract al colajelor sale” (Ben Luke). O altă publicaţie de renume, Finacial Times, nota: „Proiectul de la Camden Arts Centre este o mărturie a faptului că Geta Brătescu este o adevărată artistă multimedia, care se simte în largul său în medii diverse precum filmul şi fotografia, precum şi în realizarea de colaje textile, desene sau instalaţii.” (Rachel Spence), în timp ce Frieze Magazine observa: „Geta Brătescu îşi stabileşte limite în mod regulat, pentru ca mai apoi să le depăşească.” (Isobel Harbison) Într-un alt articol publicat de Time Out, Ananda Pellerin remarca: „E greu să nu fii sedus de această artistă extrem de îndrăzneaţă, inteligentă şi amuzantă.”
Citate celebre ale personalității
„Se întâmplă iubiri care, unele ţin de legile comune ale firii, altele de fantezia carnavalului universal.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Geta+Br%E3tescu)
„Niciodată nu am lucrat ca să răspund unei mode. Niciodată. Întotdeauna am lucrat pentru plăcerea mea şi plăcerea mea este de a fi eu însămi. Adică atunci cînd iau un creion în mînă, creionul acela devine eu însămi. Fie că scrie, fie că desenează. Cam asta e, simplu vorbind. Sînt egoistă.”
„Eu cînd desenez mă bucur foarte mult. Desenînd, mîna mea dansează.” (Sursa: http://dilemaveche.ro/sectiune/la-zi-in-cultura/articol/niciodata-nu-am-lucrat-ca-sa-raspund-unei-mode-interviu-cu-artista-geta-bratescu)
„Arta experimentala nu poate fi un program, ci o vocatie.” (Sursa: https://www.observatorcultural.ro/articol/un-atelier-al-incercarilor-continue-interviu-cu-geta-bratescu/)
„Când desenezi cu ochii închiși se conectează mai multe acțiuni ale corpului.”
„Ochii privesc fără să vadă – ei sunt închiși, tu ai în minte suprafața și cu ochii gândești în suprafața respectivă. Mâna trebuie să asculte această gândire opacă. Și asta-i tot. E foarte plăcut.” (Sursa: https://www.harpersbazaar.ro/geta-bratescu/)
Citate celebre despre personalitate
Preşedintele Institutului Cultural Român: „Am susţinut cu toată convingerea ca doamna Geta Brătescu să fie decorată cu această distincţie. Domnia sa este o adevărată emblemă pentru cultura românească, iar noi trebuie să ne apreciem valorile, prin toate căile posibile. De aceea, având în vedere cât de bine sunt primite lucrările domniei sale de publicul european, anul trecut am făcut demersuri, împreună cu reprezentanţa noastră în Spania, pentru o expoziţie Geta Brătescu şi la Madrid.” (Sursa: https://adevarul.ro/cultura/arte/artistei-geta-bratescu-i-s-a-inmanat-ordinul-national-steaua-romaniei-1_5a575c95df52022f756741ae/index.html)
Surse: