Ilarion Ciobanu

Născut: 28.10.1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România – astăzi Ciucur-Mingir, raionul Cimișlia, Republica Moldova

Decedat: 07.09.2008 (76 de ani), București, România

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Ilarion Ciobanu a fost un actor român celebru. A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist. A fost singurul actor român care s-a dedicat în totalitate filmului.

Ilarion Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1931, în Ciucur, o aşezare care face astăzi parte din Republica Moldova. Rămasă fără stâlpul casei, familia Ciobanu vine în Dobrogea şi se stabileşte la Constanţa, oraş unde micul Ilarion şi fraţii lui vor creşte căutându-şi locul sub soare.

Ca să-şi ajute mama, viitorul actor face de toate şi lucrează orice, de la băiat de prăvălie, pescar, marinar, hamal, până la tractorist, miner, tâmplar, şofer şi brigadier la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Vremurile tulburi l-au purtat inclusiv prin arestul poliţiei, pentru haiduciile mărunte făcute cu tovarăşii din anturaj. Aşa intră în pielea personajelor de mai târziu, pe care le interpreta cu atâta naturaleţe pe ecran – şi numai pe ecran, căci Ilarion Ciobanu a rămas actorul de film prin excelenţă, aşa cum l-a descris şi camaradul său de film Sergiu Nicolaescu.

Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla „Claris”, Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect.

Deşi a urmat IATC-ul, teatrul nu l-a atras pe Ilarion Ciobanu. A abandonat institutul pentru că marile roluri din cinematografie îl aşteptau. Iar el a devenit Gerula („Columna“), marinarul Gherasim („Toate pânzele sus“), ardeleanul-cowboy Traian Brad (seria „Ardelenii“), comisarul Mihai Roman (din filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu), Stroe Buzescu („Mihai Viteazul“), Vasile Stegaru („Nemuritorii“), Petre („Răscoala“), Tatăl („Lumini şi umbre“) şi mulţi-mulţi alţii.

Întotdeauna personajul jucat de Ilarion Ciobanu reuşea să fie eroul secundar care strângea simpatia şi admiraţia spectatorilor, care îl vedeau întruchiparea celui puternic, cumpătat, drept, viteaz, neînfricat – pe scurt „omul dintr-o bucată“ aşteptat de cinematografia românească. Fizicul său impresionant, de rugbist, l-a impus definitiv în prima linie a marelui ecran.

A fost însurat de mai multe ori, de două ori cu aceeaşi femeie. Viaţa de la Constanţa, unde se simţise liber ca pasărea cerului, îşi pusese adânc amprenta asupra sa. Şi-ar fi dorit să devină marinar să cutreiere lumea într-o singură viaţă, dar actoria l-a făcut să trăiască mai multe vieţi într-una singură. Când boala l-a prins în ghearele ei, Ilarion Ciobanu a rămas în picioare, tot cu gândul că, vreodată, cândva, va apuca să ajungă înapoi pe malul mării, acolo unde i-ar fi plăcut să rămână pentru totdeauna. Fiul său şi al scenaristei Marion Ciobanu de la Sahia Film, Ioachim Ciobanu, a urmat cariera părinţilor, absolvind UNATC.

În filmul său, Bored, a jucat Ilarion în 2004 ultimul său rol – suprem, al lui Dumnezeu. La 7 septembrie 2008, Ilarion Ciobanu trece definitiv în legendă. Ţinând cont de dorul său permanent, familia ia decizia ca actorul să se întoarcă la Constanţa. Cenuşa marelui actor a fost împrăştiată în Marea Neagră, pe valurile pe care el visa să navigheze solitar, între cer şi pământ, pe o barcă purtată de pânze.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tineși Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră – Ultimul bordel, Terente – Regele bălților, Tancul și Bored.

Printre filmele în care a interpretat roluri memorabile se numără: Răscoala (1965), Baltagul (1969), Asediul (1970), Mihai Viteazul (1971), Dimitrie Cantemir (1973), Nemuritorii (1974), Pe aici nu se trece (1975), Toate pânzele sus (1977), Pentru Patrie (1978), Ecaterina Teodoroiu (1978), Iancu Jianu – zapciul (1980), Iancu Jianu – haiducul (1981).

Ilarion Ciobanu a decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian . Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

La Prima ediție a Festivalului Internațional de Film București, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelență pentru contribuția sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenți l-au aplaudat în picioare minute in șir.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Ilarion Ciobanu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Filmul „Columna”, produs în 1968, a fost o co-producție româno-germană. Acțiunea peliculei – care s-a clasat pe locul șapte, între cele mai vizionate filme produse în România, se petrece atât în perioada războiului pe care romanii l-au dus pentru cucerirea unei părți din Dacia, cât și după transformarea teritoriului cucerit în provincie romană.

În „Columna”, Ilarion Ciobanu a jucat rolul lui Gerula – neînfricat luptător dac și adversar tenace al invadatorilor romani. La un moment dat, în dorința sa de a-i vedea alungați pe barbarii care pătrunseseră pe pământul Daciei, dacul Gerula s-a văzut nevoit să colaboreze, vremelnic, cu romanii, dar a rămas ferm în dorința sa de a-și vedea țara liberă și de a-l pedepsi pe Tiberius, comandantul roman din cauza căruia Regele Decebal își pusese capăt zilelor, pentru a evita să fie capturat. La momentul oportun, Gerula se duelează cu Tiberius și reușește să-l doboare!

Dacă facem abstracție de faptul că sunt promovate câteva clișee și dogme istorice predominante în epoca socialistă, filmul este o producție cinematografică captivantă, cu scene emoționante, în vreme ce prestația actoricească a lui Ilarion Ciobanu este excepțională, rolul dacului Gerula potrivindu-i-se perfect, datorită sobrietății sale naturale și a caracterului hotărât, energic, al acestui mare actor autohton.

Ilarion Ciobanu era un bărbat dur, puternic, dintr-o bucată. Se povestește, de altfel, că în timpul filmărilor pentru „Columna”, actorul american Richard Johnson (cel care a interpretat rolul comandantului roman Tiberius) era cât pe ce să facă cunoștință cu pumnii formidabilului nostru artist. Adesea, Ilarion Ciobanu refuza să fie dublat de cascadori în scenele dificile și nu se temea să critice partidul comunist, cu glas ridicat.

Citate celebre ale personalității

„În 1958 am dat examen la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Că am vrut să văd cum e pe acolo. Mai încercasem şi la alte facultăţi: construcţii navale, mecanică, geografie şi nu mi-a plăcut nicăieri. N-am absolvit pentru că am avut de ales între a face “Setea” şi a urma I.A.T.C.-ul. Adevărul e că mă plictiseam în facultatea aia… Aşa m-am angajat electrician la Teatrul Municipal (azi Teatrul L.S. Bulandra)”.

“Scenariul e scris de un om, regia este a altuia, de îmbrăcat te îmbracă al treilea, te mişti într-un decor făcut de al patrulea, de filmat, te filmează al cincilea şi aşa mai departe. Rar mi se întâmplă să nu mă simt doar un instrument…”

“Rolurile pe care le-am făcut le consider ca pe nişte rude moarte, nişte rude de la care în timpul acela, am învăţat sau n-am învăţat ceva, care m-au bucurat sau m-au întristat.”

“Toate meseriile sunt întâmplătoare, numai oamenii nu recunoasc asta. Ei susţin sus şi tare că totdeauna au visat să fie ceea ce sunt. Pe 95% din ei nu-i cred. De ce-o spun, dracu ştie… Poate de teamă, de ruşine, poate din cine ştie ce complexe…”

“Când mă apuc să scriu, eu vorbesc cu cineva, povestesc cuiva. Şi cum nu îndrăznesc să vorbesc cu cineva real, mă apuc să scriu. Dar, nefiind scriitor de meserie, de vocaţie, la început am un fel de senzaţie de jenă; am impresia că îmbrac o haină care nu-mi vine bine. După aceea însă, devin obraznic chiar să le trimit la publicat. Nu ştiu alţii de ce scriu, dar la mine cam aşa se întâmplă…” (Sursa: https://www.ziarulmetropolis.ro/ilarion-ciobanu-m-am-incapatanat-sa-raman-actor-de-cinema/)

Citate celebre despre personalitate

Regizorul Andrei Blaier: “Ilarie este unul din prietenii mei apropiaţi. Ne-am cunoscut lucrând. Îl ştiam de pe când juca în filme, îl vedeam în săli de sport, stând fără să facă nimc, ore în şir. Dar nu ne-am cunoascut decât mult mai târziu, la «Secunda». Rar am întâlnit un caracter mai ferm. Ilarie e tipul omului dintr-o bucată, o bucată uriaşă de piatră… El nu joacă în filme, ci doar comunică nişte gânduri prin intermediul filmului, nu povesteşte ceva din viaţa lui. Nu poate să interpreteze oameni pe care nu-i iubeşte. Totul la el e drămuit cu măsura comportării sale în viaţă. Nici în glumă nu-i poţi cere să facă în film un lucru pe care nu-l poate face în viaţă, să mintă, să ascundă, să înşele. Nici să ierte, dacă el consideră că ceva nu poate fi iertat. De aceea a impus în filmul nostru, dincolo de înfăţişarea lui, un tip moral care-i seamănă mult.“ (Călin Căliman – Ilarion Ciobanu)

Criticul de Film Valerian Sava: “Nu a fost un actor de compoziţie, ci unul de substanţă. El era candid şi inteligent în credinţă, nu fanatic şi patetic ca personajele din anii ‘50. Ilarion Ciobanu a efectuat o turnură determinantă în tipologia personajelor arhetipale.”

Criticul de film Madga Mihăilescu: “Actorul sută la sută de cinema, neatins de teatru nici cu o floare, Ilarion Ciobanu este, prin excelenţă, şi unul dintre marii actori de cursă lungă ai filmului românesc.” (Cinema 1985) (Sursa: https://www.ziarulmetropolis.ro/ilarion-ciobanu-m-am-incapatanat-sa-raman-actor-de-cinema/)

Surse

https://adevarul.ro/locale/constanta/ilarion-ciobanu-uriasul-cinematografiei-romanesti-isi-doarme-somnul-veci-marea-neagra-1_563617f4f5eaafab2c36df06/index.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilarion_Ciobanu

http://www.cunoastelumea.ro/inainte-de-a-se-dedica-cinematografiei-ilarion-ciobanu-actorul-care-a-jucat-in-rolul-dacului-gerula-a-fost-marinar-hamal-dar-si-sportiv-de-performanta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *