Ileana Stana Ionescu

Născut: 14.09.1936, Brad, jud. Hunedoara, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Ileana Stana-Ionescu este o actriță română, care a fost aleasă deputat de București în legislatura 2000-2004, ca reprezentantă a minorității italienilor din România (actrița fiind italiancă după mamă). Ileana Stana-Ionescu a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reşiţa, unde locuia unchiul său, pentru a-şi căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reşiţa iar şansa să fie de partea sa. Exact când se juca ”Şcoala femeilor”, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra – pe atunci – Ileana, a dat probă şi a rămas în teatru. În ”Şcoala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut şi la scurt timp s-au căsătorit.

”Primii paşi în teatru au fost datorită fratelui tatălui meu, care era în Reşiţa, unde m-am dus eu să-mi câştig existenţa după eşecul cu ziaristica. Fiind iubitor de teatru avea multe cunoştinţe acolo şi un actor bătrân care juca în ‘Şcoala femeilor’ m-a ochit şi a zis că poate aş vrea să încerc să joc rolul Agnes. Şi eu, în inconştienţa absolută a vârstei şi în necunoştinţă totală a profesiei, nu ştiam ce înseamnă de fapt un actor, am început să mă pregătesc şi am intrat în Agnes. Şi mi-am făcut datoria în mod convenabil de vreme ce am reuşit să rămân în teatru mai departe. Tot cu această ocazie, în ‘Şcoala femeilor’ l-am cunoscut pe soţul meu şi am rămas împreună până azi, când împlinim 57 de ani de mariaj. A fost o etapă foarte bogată, am jucat primul meu rol în travesti în ‘Înşir-te mărgărite’…”, mărturisea actriţa într-un intervu acordat AGERPRES, în 2015.

Împreună cu soţul său, actorul Andrei Ionescu, a plecat la Piatra Neamţ, în 1959, la Teatrul Tineretului.

”Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamţ a fost minunat. Datorită teatrului am cunoscut această frumoasă ţară, am umblat mult prin sate, am reprezentat ‘Soacra cu trei nurori’ n-am să uit asta niciodată, am cunoscut ţara asta de care m-am îndrăgostit şi pe care n-aş părăsi-o niciodată”, spunea Ileana Stana Ionescu în interviul amintit.

La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamţ şi i-a propus să vină în Bucureşti, să dea concurs la Teatrul Naţional. A dat concurs şi l-a luat, începând să joace acolo în 1965.

”Am fost foarte îndoită şi am avut emoţii foarte puternice pentru că mă gândeam: Ce să caut eu la Teatrul Naţional între toate personalităţile alea? Eu nu făcusem şcoala de teatru, nu mă simţeam chiar bine armată pe toate direcţiile, dar uite că am câştigat concursul cu rolul din ‘Orfeu în infern’, un rol pe care l-am iubit şi-l voi iubi câte zile voi avea pentru că Tennesee Williams m-a cucerit întotdeauna. Aşa am intrat la Teatrul Naţional”, spunea actriţa.

Debutul în Teatrul Naţional l-a făcut avându-l partener de scenă pe Florin Piersic, de care o leagă o frumoasă prietenie.

”Piersic a însemnat foarte mult pentru mine fiindcă rolul cu care am debutat în Teatrul Naţional a fost în ”Idiotul”. Şi maestrul Finţi, care era regizor, era foarte riguros, foarte dur, iar eu eram uşor speriată. Ori Florin a injectat în mine atâta energie, atâta credinţă şi atâta forţă încât m-a ajutat să zbor deasupra tuturor acestor inconveniente. Şi uite, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt atâţia ani de când sunt acolo şi cu toate că sunt pensionară acum, continui să colaborez cu Teatrul Naţional şi am avut foarte multe satisfacţii”, afirma marea actriţă în interviu.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în ”Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa şi Lena în ”Titanic Vals”, Fraulein şi Zoia în ”Gaiţele”. A avut roluri importante în filmele ”Păcală”, ”Tufă de Veneţia”, ”Dumbrava minunată”, ”Şantaj”, ”Secretul lui Bachus”. A jucat şi în seriale precum ”Fetele marinarului” şi ”Las Fierbinţi”.

”Şi acum, după atâţia ani de teatru, fiecare premieră este o sărbătoare, fac descoperiri, găsesc întotdeauna lucruri absolut noi care mă fascinează. Şi socotesc că meseria asta a fost pentru mine un mare premiu pe care mi l-a acordat steaua mea protectoare sau destinul. Pentru că plăcerea pe care ţi-o face întâlnirea cu un spectator pe care nu l-ai mai văzut şi care se uită la tine cu ochii strălucitori şi care spune ”Doamnă, bună dimineaţa, ce faceţi? Ce bine-mi pare că vă văd! Vă duceţi la piaţă? Ce gătiţi?” este atât de mare, este colosal să te simţi la tine acasă pe orice stradă, în orice moment”, mărturisea marea artistă.

Din anul 2002, este societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti. A fost aleasă deputat de Bucureşti, în perioada 2000-2004, ca reprezentantă a minorităţii italiene din România.

În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

Ileana Stana Ionescu şi Andrei Ionescu au un fiu, Andrei Manuel, medic, şi un nepot, Alexandru Luca.

Pentru actriţă cea mai mare răsplată din partea publicului este dragostea. Iar cea mai mare satisfacţie este să fie pe scenă, să joace.

”Simpatia oamenilor este cea mai mare răsplată pe care poate s-o primească un actor. Aplauzele şi dragostea declarată. Pot să-ţi dea miliarde, dacă nu există dragoste, e degeaba. Sunt extrem de încântată că pot să am astfel de relaţii cu oricine.”

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Premii

  • Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei și culturii cinematografice, 2001
  • Premiul de Excelență al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru „O batistă în Dunăre” de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998
  • Premiul ACIN România pentru rolul secundar în filmul „Aici nu mai locuiește nimeni”, regia Malvina Urșianu, 1996
  • Premiul de interpretare feminină pentru rolul Coana Safta – „Anton Pann”, de Lucian Blaga la Festivalul Lucian Blaga, 1995
  • Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985
  • Premiul Teatrului Național pentru activitatea artistică, 1976
  • Festivalul Național de teatru pentru rolul Chiralina – „Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, regia Horea Popescu, 1969
  • Concursul republican pentru rolul Prostituata – „Generalul și nebunul” de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963
  • Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”

Citate celebre ale personalității

„Iubirea şi aerul rezistă la depărtări temporare.”

„Refugiază-te în scris. Scrisul nu te va trăda niciodată.”

„Intoarce răul care ţi s-a făcut cu binele pe care îl ai în suflet.”

„Fericirea se trăieşte, nu se strigă în gura mare.”

„Nu fac niciodată declaraţii de dragoste fiindcă sunt în stare să le cred.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Ileana+Stana+Ionescu)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_Stana-Ionescu

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/09/14/documentar-actrita-ileana-stana-ionescu-implineste-80-de-ani-07-35-13

https://www.cinemagia.ro/actori/ileana-stana-ionescu-2419/

https://jurnalul.antena3.ro/campaniile-jurnalul/viata-mea-e-un-roman/ileana-stana-ionescu-un-destin-darnic-54331.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *