Ilie Năstase

Născut: 19.07.1946, Bucuresti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Ilie Năstase este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973.

Ilie Nastase este pe jumatate moldovean. Mama sa, Elena, s-a nascut in 1907 la Chisinau. Ea si sora ei au ramas orfane in timpul primului razboi mondial.

Tatal lui Ilie Nastase, Gheorghe, s-a nascut in 1906, la Rm. Sarat, in judetul Buzau. In 1925 venea sa lucreze ca paznic la Banca Nationala a Romaniei, sucursala de la Chisinau. In 1926, Gheorghe si Elena se casatoresc. Apare primul copil, Volodia, iar in 1930 se naste Ana. In 1933 apare al treilea copil al familiei Nastase, Constantin. In 1934, Volodia se imbolnaveste de o boala fara leac pentru acele vremuri si va muri. Cei doi soti sufera foarte mult dupa disparitia primului lor copil.

Mai aduc pe lume doua odrasle, pe Cornelia, in 1942, si Georgeta in 1944. Cu ultimul copil de doar cateva saptamani, familia Nastase se alatura valului de oameni care cautau sa fuga din calea sovieticilor. Ei aleg sa se refugieze la Rm. Sarat, localitatea natala a tatalui. La foarte scurt timp, Moldova era ocupata de fortele de la Moscova si va deveni parte a URSS. Parintii lui Ilie Nastase plecasera insa la timp.

In 1945, Gheorghe isi ia familia la Bucuresti, unde gasise o slujba, tot in cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Primeste o repartitie de casa in apropierea complexului sportiv BNR. In 1946, la 19 iulie, se naste Ilie, mezinul familiei Nastase. Cum pe vremurile acelea copiii nu se rasfatau cu jucarii, indeletnicirea principala a lui Ilie este sa se joace pe terenurile de fotbal si de tenis din apropierea casei in care locuia.

Fratele sau, Constantin, devenise un apreciat jucator de tenis, evoluand chiar in echipa de Cupa Davis a Romaniei. Ilie Nastase fotografiaza zecii de mii de lovituri si de miscari ale jucatorilor de tenis, in lungul rastimp petrecut langa gardurile terenurilor din Cotroceni. Tatal sau, pe langa slujba de paznic la banca, era si ingrijitorul complexului sportiv, asa ca acesta poate fi numit locul de joaca al lui Ilie Nastase.

In 1952, la varsta de 6 ani, Ilie se imbolnaveste grav de bronsita si pneumonie. Parintii sai, temandu-se sa nu aiba soarta lui Volodia, il duc la guvernatorul BNR si il intind pe biroul acestuia, implorandu-l sa ii ajute. Ilie Nastase are noroc si va supravietui bolii.

Joaca fotbal si tenis la grupele de copii ale clubului Steaua. Printre amintirile cele mai dragi ale celebrului tenisman este aceea in care intra pe poarta stadionului jongland cu mingea de fotbal pe picior si cu cea de tenis pe racheta.

Ilie Nastase este deci pe jumatate moldovean. Deplina consacrare sportiva a cunoscut-o insa sub culorile Romaniei. Totusi, astazi Ilie Nastase este si un om de afaceri care detine exclusivitate pe Moldova pentru o cunoscuta marca fast-food.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

Ilie a resimtit din plin, in copilarie, neajunsurile regimului comunist in care traia, cariera fiindu-i cea mai afectata. Astfel, el nu a putut parasi Romania pentru a putea parti­cipa la turneele importante din America, la varsta junioratului. Prima sa iesire importanta a avut loc abia in anul 1969, la puter­nicul turneu de la Forest Hills, SUA. Dar atunci, Ilie Nastase avea deja 23 de an

Totusi, Nastase a compensat repede absenta din circuitul international de pana atunci si a ajuns relativ repede in topurile mondiale. Anii sai de glorie au fost 1972 si 1973, cand a devenit si nu­ma­rul unu mondial in clasamentul ATP. Inainte de a-si incepe ascensiunea in circui­tul profesionist, Ilie Nastase si-a facut mana in Cupa Davis, o competitie extrem de importanta, pe echipe. Aici l-a avut coechipier pe Ion Tiriac, cel care avea sa-i devina in timp partener traditional de dublu si probabil cel mai bun prieten. In 1969, 1971 si 1972, Ilie si-a condus echipa pana in finala Cupei Davis, dar Romania a fost de fiecare data invinsa de Statele Unite. La sfarsitul anului 1985, Nastase adunase 18 ani de jocuri in Cupa Davis, cu 146 de partide.

La inceputul anilor 70, Ilie Nastase devine din ce in ce mai celebru si mai valoros. Turneele de Mare Slam, castigate la US Open in 1972 si Roland Garros in 1973 ii aduc consacrarea definita. Mai reuseste sa ajunga de trei ori in finale, in 1971 la Paris, si la Wimbledon in 1972 si 1976, dar este invins. Printre adversarii sai cei mai cunoscuti din acea vreme au fost celebrii Tom Okker, Stan Smith, Jimmy Connors sau Bjorn Borg. In ciuda temperamentului sau vulcanic pe teren, Ilie Nastase a legat stranse prietenii cu toti acesti jucatori.

A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și în 1976 împotriva lui Björn Borg. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente. „Eu pe teren ma distram. Jucam tenis de placere, pentru distractie…, povesteste Ilie, care in timp ce oferea spectacol, a reusit totusi sa ajunga si cel mai bun jucator al lumii.

A scris câteva romane în franceză în anii 1980, apoi a intrat în politică în anii 1990, candidând în 1996 la postul de primar al Bucureștiului. În anul 1994 a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.

Detalii despre realizările profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

In 1976, Nastase a fost primul jucator din Europa care a adunat in cariera premii de peste 1 milion de dolari, iar la finalul carierei sale, ATP il inregistrase cu premii totale de peste doua milioane de dolari. In 1991, Ilie a fost acceptat in galeria Hall of Fame.

În 2005 „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974). La 12 februarie 2008, după aproape 11 ani la șefia Federației Române de Tenis, a demisionat din funcția de președinte al Federației declarându-se „învins de justiția și de presa din România”.

Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării.

In afara terenului de tenis, Ilie Nastase a avut acelasi mod vulcanic de a trai. Presa britanica a scris de nenumarate ori despre legenda conform careia Ilie ar fi avut peste 2.500 de femei la viata sa. Cifra nu a fost confirmata, dar este cert ca Ilie a fost un cuceritor. Cea mai cunoscuta iubita a sa ramane Diana Ross.

Distinctii:

  • În anul 1971 a fost decorat cu Ordinul Muncii cl. I.
  • La 19 iulie 2016 președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Ilie Năstase cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

Citate celebre ale personalității

„Ambiţia mea este aceea de a face lucrurile bine. Nu plănuiesc nimic dinainte.”

„Ca să refaci ceva trebuie mai întâi să-l închizi. Altfel nu poţi face nimic…”

„Nu am raportat la poliţie dispariţia cărţii mele de credit pentru că oricine a furat-o va cheltui mai puţin decât nevasta mea.”

„Tenisul este cel mai ciudat joc care a existat vreodată. Totul este în capul tău. Lucrurile mărunte te deranjează şi-ţi distrug jocul. Gândeşte-te aşadar ce-ţi poate face un lucru mare.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Ilie+N%E3stase)

„Doar ultimul meci e important. E ca la neveste, am avut patru dar numai ultima conteaza.”

(Sursa: https://www.trolosport.ro/nastase-despre-tenis/)

„Daca ai incredere in tine, ai si rabdare. Increderea e totul.”

„Atat timp cat sunt nervos, joc bine. Daca joc bine, inving pe toata lumea. Sunt bucuros ca sunt nervos.” (Sursa: https://www.tenisdecamp.ro/jucatori/ilie-nastase/)

Citate celebre despre personalitate

„Tenisul nu ar fi fost niciodată atât de popular la acele vremuri dacă nu ar fi existat llie Năstase.” (Sursa: https://evz.ro/ilie-nastase-baiat-nasty.html)

Ion Tiriac: „Ilie Năstase este Ilie Năstase, o personalitate enormă. De ce se vorbește azi de el? Nu că a scos două vorbe, ci pentru că e Ilie Năstase și îl știm toți și de bine și de rău.” (Sursa: https://evz.ro/declaratie-socant-ilie-nastase.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilie_N%C4%83stase

https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/viva-biografii/ilie-nastase-144206/2

https://www.tenisdecamp.ro/stiri-tenis/2011/03/ilie-nastase-este-pe-jumatate-moldovean/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *