Născut: 12 februarie 1981, în Iaşi, România
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Crescut la Iaşi, oraşul cu cea mai veche tradiţie teatrală din ţară, pe când avea 19 ani, Ionuţ Caras era hotărât să înveţe actoria şi nu prea conta unde.
Toată lumea îi recomanda să nu dau admitere la Iaşi, să plec în Ardeal, mai exact la Târgu Mureş. Era pregătit pentru Tărgu Mureş, dar din întâmplare, în Cluj era prima admitere din ţară în anul respectiv, iar talentul lui Caras i-a asigurat locul doi la admitere.
Norocul i-a surâs fiindcă Caraş s-a “«îndrăgostit» de de profesor, de meserie şi de oraş. Acum Clujul e a doua casă“.
Studii:
– Masterat în „Filosofia culturii şi artele spectacolului“ Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca (2005)
– Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Babeş- Bolyai“ Cluj-Napoca, Secţia Actorie, clasa prof. Miklós Bács, promoţia 2004.
Activitate profesională:
Ionuţ Caras este actor al Naţionalului clujean din anul 2004, după absolvirea Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş–Bolyai“ din Cluj-Napoca. În cei opt ani care au trecut de la terminarea studiilor, Ionuţ Caras a devenit unul dintre cei mai buni actori ai colectivului, fiind distribuit în spectacole importante precum: Mansardă la Paris de Matei Vişiniec, Ivanca de Lucian Blaga, Travestiuri de Tom Stoppard, Purificare de Sarah Kane, Regele Lear şi Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, Dom Juan în Soho de Patrick Marber, Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco, Revizorul de N. V. Gogol, Florenţa sunt eu de Gellu Naum şi Jules Perahim, Machiavelli: Arta terorii de Robert Cohen.
A lucrat cu regizori de primă mărime: Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu, Gábor Tompa, Mona Chirilă, Radu Afrim, Alexandru Dabija. A participat, în cadrul Academiei itinerante „Andrei Şerban“, la realizarea spectacolului Spovedanie la Tanacu (Plopi, 2007), prezentat la New York, la Teatrul La MaMa, jucat apoi la Teatrul Odeon din Bucureşti. A colaborat şi cu formatia Luna Amară pentru videoclipul „Nu știu, nu iau, nu sunt”.
Ionuţ Caras predă actoria la Facultatea de teatru din Cluj-Napoca. Preocupările lui se îndreaptă şi spre publicul defavorizat, din zone marginale, precum şi spre actoria de film. Este cunoscut pentru rolurile sale din fimele Portretul luptătorului la tinereţe (2010), Ana, mon amour (2017) and De ce eu? (2015).
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Premii:
– Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cristian Rigman pentru rolul Jakub Kac (1919-1941), Radu Lărgeanu pentru rolul Rysiek (1919-1942), Miron Maxim pentru rolul Menachem (1919-1975), Cătălin Herlo pentru rolul Zygmunt (1918-1977), Ovidiu Crișan pentru rolul Heniek (1919-2001), Matei Rotaru pentru rolul Władek (1919-2001), Ionuț Caras pentru rolul Abram (1920-2003) din spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek, regia: Bocsárdi László, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016;
– Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în stagiunea 2014-2015, pentru rolul Fratele Tibergiu din spectacolul UbuZdup! după Alfred Jarry, regia Tompa Gabor, la Gala Premiilor Teartrului Național Cluj-Napoca, 2015.
– Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolurile „Zmeul“ şi „Baba Anica“ din Sânziana şi Pepelea, la Festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, 2014.
– Nominalizare la Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Principal, pentru rolul Gurevici, din spectacolul Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului de Venedikt Erofeev, la Gala UNITER, aprilie 2010;
– Premiul pentru Cel Mai Bun Actor, pentru rolul Gurevici, din spectacolul Noaptea Walpurgiei sau Paşii Comandorului de Venedikt Erofeev, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, ediţia a XXI-a, 2009;
– Premiul „Euphorion“ pentru tineri creatori, pentru realizările artistice din stagiunile 2005-2006 si 2006-2007, acordat de Teatrul National din Cluj, 2007;
– Premiul pentru excelenţă în artă „Timică“, oferit de Asociaţia Master Class pentru rolul Pretextat Tach – Gala Tânărului Actor, HOP Mangalia (2005);
– Premiul de excelenţă acordat de Cluburile Lions şi Rotary în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în domeniul artistic.
Citate celebre ale personalității
„Îmi place să dăruiesc, să caut în mine prin ceilalţi, îmi place mirosul scândurii de pe scenă şi al teatrului, atunci când e frumos“ (https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ionut-caras-actorul-devenit-clujean-din-intamplare-1_50aeab9e7c42d5a6639eee49/index.html)
„Nu îmi plac compromisurile. Nu îmi place să văd săli de teatru goale şi oameni cenuşii şi fără un crez pentru care să lupte“ (https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ionut-caras-actorul-devenit-clujean-din-intamplare-1_50aeab9e7c42d5a6639eee49/index.html)
Surse:
http://www.teatrulnationalcluj.ro/act-66/ionut-caras/
https://ziuadecj.realitatea.net/cultura/–165603.html