Născută: 28.02.1980, Pechea, Galati, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Lucian Bute este un pugilist român ce deține centura NABF la categoria semigrea și care a fost campionul mondial IBF la supermijlocie timp de aproape 5 ani, perioadă în care și-a apărat titlul de 9 ori. Este originar din satul Pechea, județul Galați, născându-se acolo la fel ca verișoara sa Steluța Luca. În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian Interbox. Locuiește în orașul Montréal, dobândind și cetățenia canadiană în 2012. Are în palmares 30 de victorii din 32 de meciuri, dintre care 24 prin KO, fiind antrenat de Stéphan Larouche, cel care i-a antrenat și pe foștii campioni mondiali Éric Lucas și Leonard Doroftei.
În noiembrie 2007 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I.
Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat
Sala în care se antrena avea doi saci, o pernă de lovit şi o pereche de mănuşi pe care le foloseau pe rând toţi copii. După doar trei ani, Lucian a fost la un pas să renunţe la box din cauza unor probleme medicale. A fost diagnosticat cu dismorfism vertebral. După o serie de tratamente, Bute şi-a revenit şi a inceput sa se afirme in boxul amator.
La 18 ani, in 1998, a câştigat prima medalie mondială: bronz la Campionatele Mondiale de juniori din Argentina (Buenos Aires), fiind antrenat de Vasile Fântană şi Titi Tudor. Imediat a fost cooptat in lotul naţional al României de seniori coordonat de Francisc Vaştag. La prima sa competiţie majoră, Campionatul Mondial din 1999 de la Houston (Statele Unite) a câştigat medalia de bronz, iar in 2001 la jocurile Francofoniei, medalia de aur.
În 2003, Bute decide să treacă la profesionism şi semnează un contract cu Interbox, grupare care mai avea un român sub contract, Leonard Doroftei, campion mondial la WBA.
Pe 22 noiembrie 2003, Bute debutează la profesionişti, învingându-l pe Robert Muhhammad prin knock-out în repriza a treia într-o gală desfăşurată la Montreal – Centre Bell. După nouă partide şi nouă victorii, Bute câştigă centura NABF, învingându-l prin knock-out în repriza a patra pe Carl Handy. Dupa alte patru partide, Lucian cucereşte şi centura WBC America într-un meci câştigat în faţa lui Kabary Salem.
Pe 15 iunie 2007, Bute îl înfruntă pe Sakio Bika în arena Centre Bell din Montréal într-un meci eliminatoriu pentru titlul IBF. Bute câștigă prin decizie unanimă (116-111, 118-109, 118-109) și obține dreptul de luptă pentru titlu împotriva campionului Alejandro Berrio.
Lucian Bute câștigă titlul de campion mondial versiunea IBF, pe 19 octombrie 2007, după un meci cu columbianul Alejandro Berrío. Lucian Bute l-a învins pe deținătorul en-titre al centurii în runda a 11-a, prin Knock Out, după ce l-a forțat să intre într-un colț, unde i-a aplicat un croșeu, o directă și un upper-cut de stânga. El a ținut să îi mulțumească mamei sale, dar și întregii Românii pentru susținerea primită. Bute devine al treilea român care câștigă un titlu mondial la profesioniști după Leonard Doroftei și Mihai Leu.
De atunci, Bute și-a apărat titlul de nouă ori: împotriva americanului William Joppy prin Knock Out (29 februarie 2008), mexicanului Librado Andrade la puncte (24 octombrie 2008), columbianului Fulgencio Zúñiga prin Knock Out tehnic (13 martie 2009), KO în repriza a patra împotriva lui Librado Andrade (29 noiembrie 2009), KO după trei runde cu Edison Miranda (17 aprilie 2010), KO în runda a noua cu americanul Jesse Brinkley (15 octombrie 2010) , TKO în runda a zecea cu britanicul Brian Magee (20 martie 2011), TKO după patru runde cu francezul Jean-Paul Mendy și cu jamaicanul Glen Johnson la puncte după 12 reprize.
Pe 29 noiembrie 2009, Lucian Bute îl învinge prin KO în runda a patra pe Librado Andrade, în arena Colisee Pepsi din orașul Québec, Canada, și își păstrează centura de campion IBF la categoria supermijlocie. O victorie categorică, eliminând dubiile din meciul precedent al celor doi în care Bute a fost la un pas să piardă meciul în ultimele secunde din runda finală după ce Lucian dominase aproape în totalitate.
În data de 17 aprilie 2010, Lucian Bute câștigă meciul cu columbianul Edison Miranda prin KO, în runda a treia, românul păstrându-și titlul mondial al categoriei supermijlocie, în versiunea IBF.
Pe 15 Octombrie 2010, Lucian Bute își păstrează centura IBF învingându-l prin TKO pe Jesse Brinkley în repriza a noua după ce anterior îl doborâse de două ori, în reprizele a cincea și a opta.
Pe data de 9 iulie 2011 Lucian Bute s-a înfruntat pentru prima dată în România, apărându-și centura, cu francezul Jean-Paul Mendy, în sala Romexpo din București, unde a reușit să câștige meciul prin KO în repriza a 4-a după un croșeu scurt de stânga. Acesta a fost cel mai urmărit meci de box din istoria televiziunii din România, peste 4.5 milioane de oameni urmărind meciul.
Detalii despre realizările profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Lucian Bute a devenit faimos datorita celor celor 29 de meciuri de box disputate si a tot atatea victorii, fiind si cel mai bun boxer in cadrul Federatiei Romane de Box.
Este considerat cel mai bun pugilist al categoriei supermijlocie de BoxRec, cel mai important site de box din lume, şi de RingMagazine „The Bible of boxing”.
Citate celebre ale personalității
„N-am fost un copil care să mă bat toată ziua, dar nici nu-mi plăcea să mă las călcat în picioare. Eram mic şi slab. În ’95, când am început boxul, aveam 44 de kilograme. Eram rahitic. Iar la sala de box am ajuns întâmplător. Mie nici nu-mi plăcea boxul.”
„Când e vorba de box, toată lumea se gândeşte la bătaie. Golănie şi bătaie. Dar nu, boxul e un sport care te educă, te disciplinează, te învaţă multe lucruri.”
„Dacă am pierdut un meci de box, ce să fac? Ce vină are ăla? El şi-a făcut treaba, asta e meseria lui, îşi câştigă pâinea pe ceea ce face. Iar pe ring dă totul ca să câştige meciul şi să-şi câştige existenţa. Mi se pare normal ca la sfârşit să te îmbrăţişezi şi să nu ţii duşmănie unul pe celălalt.”
„În timpul meciurilor sunt 15.000 de oameni în sală şi eu nici nu-i aud.”
„Sunt foarte puţini care au reuşit în box şi au avut o situaţie financiară bună. Şi dacă au reuşit, au reuşit doar până la un anumit nivel. Pe vremea mea, boxul era sportul copiilor mai amărâţi.”
„Sunt situaţii în viaţă când o iei pe un drum greşit. E foarte important să dai peste un om care să-ţi spună: „Mă, vino înapoi. Ăsta e drumul pe care trebuie să o iei!.” (Sursa:https://adevarul.ro/news/sport/interviu-lucian-bute-fost-campion-mondial-box-ma-rog-timpul-meciurilor-1_52593b6bc7b855ff562bd053/index.html)
Surse: