Născută: 01.05.1962, Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Maia Emilia Ninel Morgenstern este o actriță română de teatru și film. De asemenea a cântat și muzică idiș.
Emilia-Maia-Ninel Morgenstern s-a născut în București într-o familie evreiască. Actrita s-a nascut în zodia taurului, ceea ce i-a conferit tăria și încăpățânarea specifică taurilor fără de care nu ar fi reușit.
Vorbeste engleza, franceza, rusa si i se pare foarte interesant sa lucreze cu oameni din culturi diferite: „Cel mai interesant este sa vezi ce te apropie, cand diferentele dispar.”
Ii plac spanacul, ciupercile, branzeturile si chefirul. Tatal ei este vegetarian de cand Maia avea 5 ani. Ea face miscare cu placere, in sensul ca „a avea grija de copii inseamna si mult efort fizic.”
Maia Morgenstern s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de matematicieni (Sara si Usher Morgenstern). Tatal Maiei era sever si nu accepta sub nici o forma zicala „Omul din greseli invata.” Asa ca, si in ziua de azi, Maia are compexe atunci cand trebuie sa vorbeasca in limba rusa in prezenta lui.
Maia nu si-a dorit niciodata sa ajunga actrita, desi ii placea la nebunie, copil fiind, sa inventeze tot felul de situatii si de povesti. Si asta pentru ca parintii ei au refuzat sa aiba televizor in casa pana cand ea a implinit 18 ani. Viitoarea mare actrita isi petrecea foarte mult timp ascultand teatru radiofonic si inchipuindu-si ca interpreteaza tot felul de personaje. „Eram un copil imposibil, cred ca sa dadea in mine o lupta permanenta intre tot felul de dorinte, tot felul de ambitii, emotii, nesigurante.” Maia nu se incadra in profilul elevei tocilare, dar nici cea mai populara fata din scoala nu era. Ii placea istoria, dar nu a luat niciodata niciun premiu.
Nu si-a imaginat ca va deveni o actrita celebra, cu atat mai putin, nu visa ca Mel Gibson va declara ca o vede favorita la Oscar pentru rolul Fecioarei Mariei din „Patimile lui Christos”. Isi aminteste ca era fascinata de meseria de taxatoare, pe care o considera autoritatea suprema si ca vroia sa aiba sapte copii (pentru ca ea a fost singura la parinti). Apoi ar fi vrut sa fie balerina si ulterior, Maia nu a stat departe nici de muzica. „Dansul si muzica sunt o mare dragoste a sufletului meu. Indraznesc sa-i numar printre prietenii mei pe Razvan Mazilu si pe Dorina Crisan Rusu. Invat foarte mult de la ei, ma invata sa descopar in mine bucuria de a ma misca si de a canta. Desi prima fraza pe care mi-a spus-o fiul meu, Tudor, a fost «Nu mai canta, mama!», continui sa invat tot felul de lucruri noi.”
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul Prea cald pentru luna mai, în regia Mariei Callas Dinescu. Numele său, Morgenstern, în traducere liberă înseamnă „Steaua de dimineață”, iar în germană e vorba de Luceafărul de dimineață, acesta fiind și un alt nume dat Fecioarei Maria, Maicii Domnului, fapt care a contribuit mult la alegerea sa în rolul din „Patimile lui Hristos” – 2004 întrucât regizorul filmului, Mel Gibson, fiind un devotat romano-catolic, a luat și acest lucru în considerare pe lângă originea ei.
Ceea ce i-a adus faimă a fost filmul Balanța, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit și notorietatea internațională, actrița fiind astfel declarată „Steaua de mâine”, obținând totodată și prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru și Film din București între 1981 și 1985, după care a jucat și la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț între anii 1985 și 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard.
Maia Morgenstern a fost căsătorită în perioada 1983-1999 cu actorul Claudiu Istodor și cu medicul Dumitru Băltățeanu în perioada 2001-2015. Are trei copii: Tudor Aaron Istodor (născut în 1984 din căsătoria cu Claudiu Istodor), Eva Leea Cabiria (născută în 1999 dintr-o relație neoficializată cu actorul András István Demeter) și Ana Isadora (născută în 2003) din căsătoria cu medicul Dumitru Băltățeanu).
Din 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România.
În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania „Salvați Roșia Montană” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube.
A jucat în numeroase filme româneşti şi străine, fiind una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
O data cu rolul Medeei din „Trilogia antica regizata de Andrei Serban vin si primele premii (Premiul „Lucia Sturdza Bulandra in cadrul Galei UNITER). De fapt, Maia Morgenstern considera ca acest rol a fost unul dintre marile sale momente de implinire. Nu peste mult timp (1993) este declarata Cea mai buna actrita a anului pentru rolul din „Ghetto la Teatrul National Bucuresti. UNITER-ul o recompenseaza si in 1995 pentru prestatia din „Asta seara, Lola Blau. Nici filmele in care joaca nu raman fara ecou, Uniunea Cineastilor din Romania recompensand-o cu mai multe distinctii.
Timpul care trece nu face decat sa-i reconfirme valoarea si in strainatate.
De fapt, rolul Nela din „Balanta (care a rulat si in Statele Unite ale Amercii sub titlul „Oak) a fost trambulina carierei internationale ulterioare a Maiei. Dupa ce a vazut filmul la Cannes, regizorul grec Theo Angelopoulos a distribuit-o in „Privirea lui Ulise, alaturi de actorul american Harvey Keitel. Maia are o prestatie exemplara, reusind sa interpreteze patru femei, fiecare intruchiparea a patru iubiri diferite, iar filmul este recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes in 1995.
A urmat apoi o lista impresionanta de filme si spectacole, dar cele mai importante au fost „A saptea camera si „Patul lui Procust din care Mel Gibson a vazut cateva scene si a decis sa o cheme la castingul pentru „Patimile lui Christos. Cand vedeta americana a chemat-o la auditie, Maiei i s-a facut rau pe drum pentru ca avusese premiera cu „Revizorul la National. A luat insa rolul si s-a intors acasa cu urmatorul avion. Imediat dupa lansare, „Patimile lui Christos a creat o seama de controverse, Andrei Plesu scriind in Dilema Veche: „Mel Gibson a reusit sa faca un film despre Iisus Christos in care Dumnezeu lipseste (…) Nici minunata noastra Maia Morgenstern n-a fost bine sfatuita. I s-a spus, probabil, ca fiind sfanta si avand prestiinta sau intuitia transumanitatii lui Iisus, ea nu trebuie sa perceapa atrocele lui suferinte cu un banal patos lumesc.
Premii si distinctii:
- Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Franța, 2012)
- Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer (Româniaa, 2018).
Citate celebre ale personalității
„Iubirea nu se închide ca robinetul.”
„Unde-mi găsesc refugiul? Pe scenă.”
„Râsul e specific omului, nu ura…”
„Viaţa mea personală e în teatru.”
„Când te afli alături de un artist mare, îţi bate inima mai cu putere, emoţiile se instalează.”
„Suntem importanţi dacă facem ceva valoros, curajos, nu pentru că ne aflăm într-un pluton prestigios.”
„Inspiraţia şi talentul neasortate cu rigoarea şi cu disciplina sunt doar poveşti ale artiştilor cărora le place să pară neînţeleşi.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=maia+morgenstern)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Maia_Morgenstern
https://www.viva.ro/vedete-si-evenimente/viva-biografii/maia-morgenstern-video-341146/4
https://www.emediabacau.ro/biografii/biografii-maia-morgenstern/