Marin Moraru

Născut: 31.01.1937, Bucuresti, Romania

Decedat: 21.08.2016 (79 de ani), Bucuresti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Actorul Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti, într-o familie modestă.

A dat examen la Politehnică, dar a fugit la cursuri la Institutul de Teatru. N-a reuşit „din prima”, dar a fost admis ca „audient” şi a absolvit Institutul în 1961, la clasa Dinei Cocea. Rolul său de diplomă a fost Agamiţă Dandanache din « O scrisoare pierdută » de I. L. Caragiale. Actorul nu a regretat alegerea. „Aş fi fost un inginer constructor handicapat …la sufletul meu”, mărturisea actorul într-un interviu din 2010 acordat pentru Gândul.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” în 1961, sub îndrumarea lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie şi la Bulandra.

Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu ”Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor ’70 şi ’80, când a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus (”Actorul şi sălbaticii”), Dan Piţa (”Concurs”, ”Faleze de nisip”, ”Filip cel bun”), Mircea Drăgan (”Chiriţa în Iaşi”) sau Horea Popescu (”Cuibul de viespi”).

Din 1971, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme.

Timp de şase ani, a predat actoria la IATC, carieră pe care a abandonat-o în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB – unde din 2002 este societar de onoare – şi de pe marele ecran.

Actorul a jucat în 24 de lungmetraje.

Printre filmele memorabile în care a jucat Marin Moraru se numără: , „Ringul”, regia Sergiu Nicolaescu, 1983, „Concurs”, regia Dan Piţa, 1982, „Faleze de nisip”, regia Dan Piţa, 1982, „Iarna bărbaţilor”, regia Mircea Moldovan, 1977, „Tufă de Veneţia”, regia Petre Bokor, 1977, „Operaţiunea Monstrul”, regia Manole Marcus, 1976, în care a jucat alături de Toma Caragiu, „Toamna bobocilor”, regia Mircea Moldovan, 1975, „Actorul şi sălbaticii”, regia Manole Marcus, 1974, „Filip cel Bun”, regia Dan Piţa, 1974, „Un comisar acuză”, regia Sergiu Nicolaescu, 1974 sau „Haiducii”, regia Dinu Cocea, 1965.

Comedia lui Victor Ion Popa „Take, Ianke şi Cadâr” montată la TNB a fost unul dintre spectacolele în care triada Marin Moraru, Gheorghe Dinică şi Radu Beligan a realizat roluri memorabile, de mare clasă. Cei trei monştri sacri ai teatrului românesc – Radu Beligan, Marin Moraru, Gheorghe Dinică – au jucat spectacolul timp de stagiuni succesive, cu sălile pline.

Printre cele mai cunoscute roluri ale lui Moraru la TNB se numără: Doctorul – „Egoistul” de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, (din 2006), Ştefănescu – „Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia Anca Ovanez Doroşenco, 2003, Popa Prună – „Crimă pentru pământ” după Dinu Săraru, regia Grigore Gonţa, 2002, Take – „Take, Ianke şi Cadîr” de Victor Ioan Popa, regia Grigore Gonţa, 2001, Kostiliov – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998, Estragon – „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, regia Grigore Gonţa, 1980, Tache Farfuridi – „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Radu Beligan, 1979, Max – „Generoasa Fundaţie” de Antonio Buero Vallejo, regia Horea Popescu, 1978, Ianache Duduleanu – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu, 1977, Cezar Rapf – „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu, 1977.

Un alt rol notabil al lui Moraru a fost cel al lui Diderot – „Nepotul lui Rameau” de Denis Diderot, regia David Esrig, spectacol montat la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti.

La Teatrul Odeon jucat între 1998 – 1999, un rol de menţionat în care a jucat actorul fiind cel a lui Titircă din comedia „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu.

Actorul a fost căsătorit timp de 52 de ani cu Lucia Popescu – Moraru, redactor muzical la postul public de radio.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Marin Moraru este un actor care a uluit lumea teatrului cu creațiile sale. Spectacole precum „D’ale carnavalului”, „Leonce și Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de rățoi”, „Umbră”, „Troilus și Cressida”, „Ocolul pământului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, după Revoluție, „Tache, Ianke și Cadar”, „Egoistul”, „Crimă pentru pământ” l-au avut și îl au în fruntea distribuției.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureş şi Horaţiu Mălăele în producţia lui Costa Gavras, ”Amen”, care a intrat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin şi a câştigat premiul César pentru scenariu.

În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În același an, actorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce.

Actorul care a făcut onoare școlii românești de teatru și film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoașterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuției importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.

În 2012 a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” din București (Piața Timpului).

Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

Detalii despre cum a fost văzut/ă, apreciat/ă

Citate celebre ale personalității

„Fericirea nu există pentru că atunci când spui sunt feiricit, ai fost deja. Nu poţi să pui mâna pe ea. Dacă ajungi să spui sunt fericit înseamnă că această constatare e trecută prin conştiinţa ta şi e lăsată în urmă, fericirea care a fost, deci nu exitsă. Totul trece. Dumnezeu ne-a lăsat cu această pierdere, adică uităm. (…) Dacă îţi propui să fii fericit, o bucăţică de fericire ajunge. (…) Fericirea mea e munca.”, mărturisea actorul într-un interviu pentru emisiunea „Profesioniştii”.

(Sursa: https://www.mediafax.ro/social/actorul-marin-moraru-a-murit-duminica-la-varsta-de-79-de-ani-video-15593019)

„Eu, stând în culise, văd exact ce şi cum a făcut actorul pe scenă. Nu am mai văzut actori care să stea în arhechin sau care să vină la repetiţiile altor colegi. Trebuie să ştiu ce fac colegii mei pentru a vedea unde mă situez eu. Dacă nu eşti curios să vezi asta, poţi să crezi că eşti Dumnezeu. Însă dacă ieşi afară şi te compari cu alţii, vezi că, de fapt, sunt foarte mulţi Dumnezei în jurul tău.”

„Femeile sunt acele surprize pe broderiile vieţii.”

„Trântorului nu îi arde de muncă, dar îi arde să fie tată.”

„Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier.”

„Nu cred nici în ruptul capului în existenţa conflictului dintre generaţii şi nici nu-i înţeleg rostul. Adică, ce conflict să existe între mine şi Radu Beligan? Pentru ce? Ca să-i iau eu rolurile? Ca să joc ce joacă Beligan? Păi, ca să joc ce joacă Beligan trebuie să învăţ să ţin mâna în buzunar ca el. Nici asta nu ştiu. Trebuie să ai o anumită atitudine, caracteristică fiecăruia.”

„Nu toate poveştile au cuvinte, unele sunt formate din imagini.”

„Calmul şi răbdarea sunt căile succesului.”

„Pentru mine, culmea mizeriei este mizeria spirituală.”

(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Marin+Moraru)

Citate celebre despre personalitate

Dacian Cioloş: „Marin Moraru a fost unul dintre actorii luminoşi care a marcat lumea teatrului şi filmului românesc decenii la rând, cum numai cei puţini, atinşi de har o pot face. Din păcate, încă o stea a scenei ne părăseşte. Rămânem fără o minte sclipitoare, un actor talentat cu un farmec aparte şi un om care a fost mereu interesat şi de viaţa cetăţii”.

Silviu Biriș: „Marin Moraru avea precizia unui ceas elvețian și este irepetabil ca actor”.

Florin Zamfirescu: „O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (…) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva.”

Alexandru Arşinel: „Marinuş Moraru era un actor excepţional, de geniu, cu creaţii formidabile.”

(Sursa: https://a1.ro/news/social/reactii-dupa-moartea-lui-marin-moraru-a-fost-un-coleg-un-actor-si-un-prieten-desavarsit-id518760.html)

Surse

https://www.cinemagia.ro/actori/marin-moraru-4128/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marin_Moraru

https://www.mediafax.ro/social/actorul-marin-moraru-a-murit-duminica-la-varsta-de-79-de-ani-video-15593019

Poze:

https://adevarul.ro/cultura/teatru/de-era-trist-comicul-marin-moraru-1_59bb4ee65ab6550cb82f4925/index.html

https://www.cinemagia.ro/actori/marin-moraru-4128/

https://evz.ro/ea-este-vaduva-lui-marin-moraru-femeia-care-i-a-stat-alaturi-marelui-actor-timp-de-52-de-ani.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *