Marius Manole

Născut: 04.10.1978, Iași, România

Scurt istoric al vieții 

Marius Manole este din 2002 actor la Teatrul Național București.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Marius Manole a absolvit în 2001 Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, secția Actorie, la clasa profesor Emil Coșeriu și Cornelia Gheorghe. Între 2002 – 2003, a urmat cursurile Secției de Coregrafie de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. De asemenea a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Șerban, la Horezu și la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR București, în 2009.

Marius Manole este angajat al TNB din 2002, unde a jucat în următoarele spectacole:

 • Finn Tomason – Hoți de Dea Loher, regia Radu Afrim, 2014
 • Ivan Hlestakov – Revizorul de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Felix Alexa, 2013
 • IonNăpasta de I.L. Caragiale, regia Radu Afrim, 2012
 • PovestitorulDouă loturi de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija, 2012
 • Polițistul – Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia Alexander Morfov, 2011
 • TânărulAvalanșa de Tuncer Cucenoglu, regia Radu Afrim, 2010
 • Lopahin Ermolai AlexeeviciLivada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, regia Felix Alexa, 2010
 • EgorușkaSinucigașul de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, 2009
 • PovestitorulPrivighetoarea si trandafirul de Oscar Wilde, regia Carmen Lidia Vidu, 2007
 • YuichiIubiri interzise de Yukio Mishima, regia Issey Takizawa, 2007
 • Claudiu / CleonteBurghezul gentilom după J.B.P. Molière, regia Petrică Ionescu, 2006
 • KraftGândirea de Leonid Andreev, regia Felix Alexa, 2005
 • Kolea, Sonia OniscenkoA patra soră de Janusz Glowaczki, regia Alexandru Colpacci, 2006
 • Șarik, Tipograf Tipografovici Șarikov – „Inimă de câine” de Mihail Bulgakov, regia Yuri Kordonsky, 2005
 • PuckVisul unei nopți de vară de William Shakespeare, regia Felix Alexa, 2003

A apărut în serialul „Martor fără voie” (2006), regizat de Alexandru Lupu, la postul de televiziune Antena 1. În rolul lui Patrick, a interpretat un tânăr bântuit de viziuni macabre ce sfârșesc prin a se adeveri.

Desi declară că el și filmul nu se iubesc, din anul 2009 a participat în diferite scurt sau lungmetraje, atât în România, cât și la nivel internațional:

 • Oscar Monescu2+2, regia Thomas Ciulei, 2012
 • Reflex – regia Andra Chiriac, 2012
 • Doctorul ȘchiopUndeva la Palilula, regia Silviu Purcărete, 2012
 • ȘerbanLuna Verde, regia Alexa Visarion, 2010
 • The Scream – regia Mirel Bran, 2010
 • Ursica 2Bibliothèque Pascale, regia Szalbocs Hajdu, 2010
 • Heatwave – regia Mirel Bran, 2009, inclus pe shortlist la Fimminute 2009

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat, pe 5 mai 2016, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”, pentru „implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate”, a informat printr-un comunicat Administrația Prezidențială. (sursa – www.miscareaderezistenta.ro)

La cea de-a nouăsprezecea ediție a Galei UNITER, Marius Manole a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal, pentru Ermolai Alexeevici Lopahin, din Livada de vișini, alături de Bogdan Zsolt (câștigătorul categoriei), pentru Ingmar Bergman din spectacolul Strigăte și șoapte și Horațiu Mălăele, pentru François din Dineu cu proști.

Marius Manole a obtinut in 2016 premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar cu Batranica / Actorul din spectacolul Nationalului Bucurestean ”Intre noi e totul bine” regia Radu Afrim

Marius Marius Manole a obținut în 2009 premiul FestCo, pentru rolul principal din spectacolul Ioana și focul de la Teatrul de Comedie (ex aequo Constantin Cojocaru pentru Mansardă la Paris). În 2007 i-a fost acordat, în cadrul aceleiași gale Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – PaulStă să plouă, Teatrul LUNI, Green Hours (ex aequo Silviu Biriș pentru Sânziana și Pepelea). A obținut și Premiul pentru Tineri Creatori acordat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru Puck – Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, 2003, Premiul special la Festivalul de Teatru Contemporan Brașov pentru rolul Paulie din Drept ca o linie, 2002 și Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine, pentru același rol.

În anul 2006, Marius Manole a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal (Șarikov, Tipograf TipografoviciInimă de câine după Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy), alături de Victor Rebengiuc și Marius Stănescu. De asemenea, în 2003 a fost nominalizat, tot în cadrul UNITER, pentru debut, cu rolul Paulie în specatcolul Drept ca o linie, de Luís Alfaro, în regia lui Radu Apostol.

La 8 mai 2017, Marius Manole și dansatoarea profesionistă Olesea Nespeac-Micula au câștigat marele premiu la emisiunea Uite cine dansează!. Premiul, în valoare de 100 000 €, a fost direcționat spre fundația Hope and Homes for Children.

Detalii despre cum a fost văzut, apreciat

Este singura vedeta produsa de Teatrul National din Bucuresti dupa Revolutie, spune despre el Ion Caramitru. Angajat de peste zece ani la TNB, Marius Manole este si cel mai activ actor din teatrul independent. Cu doua si, uneori, chiar trei spectacole jucate in aceeasi zi, este cel mai solicitat actor de teatru din Romania.

Citate celebre ale personalității

„Lucrurile se întâmplă cu un scop. Dacă descoperi scopul, afli de ce ai făcut lucrul acela. Mi s-a întâmplat să joc într-un spectacol mai puţin bun şi să vină un regizor să mă ia în alt spectacol tocmai pentru că mă văzuse acolo. Şi atunci am zis că de-asta mi-a dat Dumnezeu spectacolul, ca lucrurile să meargă mai departe, să se lege.”

„Cineva spunea: când va muri teatrul? Când cineva nu va mai avea nevoie să spună poveşti şi să asculte poveşti. Ori asta nu se va întâmpla niciodată.”

„De ce să fii deprimat? Eşti deprimat atunci când vrei mai mult decât poţi. Şi când vrei fără să faci nimic pentru chestia asta. Şi atunci sigur te apucă depresia. Cred foarte tare în Cel de Sus, nu cred că El te lasă vreodată, că n-am cum să nu fiu optimist.”

„Actorii asta fac – spun poveşti.”

„Singura regulă pe care eu o practic este că, în momentul în care am cinci spectacole pe zi, când îl joc pe primul, eu uit că le mai am pe următoarele patru.”

„Când miroase în casă a mâncare, îmi aduc aminte de copilărie.”

„Mai rău decât moartea şi decât boala nu e nimic pe lumea asta. Totul este rezolvabil.”

„Dacă am fi un pic mai uniţi şi am uita de orgolii şi de funcţii, cred că ne-ar fi mai uşor!”

„Refuz să cred că valoarea o dă numai ratingul şi că notorietate poţi căpăta doar apărând la televizor.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Marius+Manole)

Citate celebre despre personalitate

Ion Caramitru: „Singura vedeta mare pe care a dat-o Teatrul National dupa 1989” (Sursa: http://bazavan.ro/2018/04/reportaj-live-for-the-story-marius-manole/)

Surse

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15649172-marius-manole-cel-mai-iubit-actor-tinerei-generatii-discuta-online-cititorii-joi-ora-15-00.htm?ref=newswire.ro

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marius_Manole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *