Octavian Paler

Născut: 02.07.1926, Lisa, jud. Fagaras, Romania

Decedat: 07.05.2007 (80 de ani), Bucuresti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Fiul lui Alexandru și al Anei, Paler a urmat școala primară în satul natal, în anul 1937, după care a fost admis bursier la Colegiul Spiru Haret din București. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, a avut o altercație cu George Șerban, directorul școlii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), și a fost obligat să părăsească școala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăraș pentru a urma, în anul școlar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secția literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele filosofie, latină, elină.

În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. În același an, a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie și simultan și pe cele ale Facultății de Drept din București.

Căsătorit în anul 1951, are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- Facultatea de Comerț Exterior) în anul 1979.

A încetat din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Dupa absolvirea facultatii, Octavian Paler e recomandat de Tudor Vianu pentru a ramane asistent la Catedra de Estetica, insa declina propunerea si se angajeaza la Radiodifuziunea Romana.

Aici va fi corespondent special, apoi redactor-sef adjunct la redactia culturala. Este corespondent Agerpres la Roma, cateva luni, la sfarsitul anului 1964, iar in urmatorii ani director general al Televiziunii Romane (1965-1968), director general adjunct la Radio (1968-1970), redactor-sef la Romania libera (1970-1983).

Demis in 1983 din motive politice, se va pensiona medical in acelasi an, reintrand in arena odata cu Revolutia din 1989, cand devine director onorific al ziarului Romania libera. Ulterior s-a aflat in aceeasi postura la Cotidianul.

Scriitorul a debutat publicistic in 1958, cu versuri in Luceafarul, iar editorial, abia in 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Urmeaza, pe linia jurnalelor de calatorie sau pe cea a literaturii parabolice, volumele care i-au dimensionat statura de important autor contemporan: Drumuri prin memorie. Egipt-Grecia (1972), Drumuri prin memorie. Italia (1974), Mitologii subiective (1975 ; editia a III-a, Polirom, 2008), Apararea lui Galilei (1978; Premiul Academiei Romane), Scrisori imaginare (1979), Caminante (1980; Premiul Uniunii Scriitorilor), Viata pe un peron (1981), Polemici cordiale (1983; editia a II-a, Polirom, 2008), Un om norocos (1984; editia a II-a, Polirom, 2008), Un muzeu in labirint (1986), Viata ca o corida (1987; editia a II-a, Polirom, 2009), Don Quijote in Est (1993), Vremea intrebarilor (1995), Aventuri solitare (1996; editia a II-a, Polirom, 2008), Desertul pentru totdeauna (2001), Autoportret intr-o oglinda sparta (2004), Calomnii mitologice (2007).

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Premii si distinctii

  • Premiul Uniuniii Scriitorilor din România (1972) pentru Drumuri prin memorie. Egipt. Grecia
  • Premiul Uniuniii Scriitorilor din România (1980) pentru Caminante
  • Premiul Academiei Române pentru Apărarea lui Galilei, 1978
  • Opera Omnia a Uniunii Scriitorilor din România, 2005
  • „Steaua României”, în grad de cavaler, 2003
  • In memoriam
  • În memoria lui Octavian Paler, o stradă din Făgăraș a primit numele său: strada Octavian Paler.
  • Scoala din satul lui Octavian Paler, Lisa, ii poarta numele
  • Biblioteca municipala din Faragas ii poarta, si ea, numele.

Citate celebre ale personalității

„Doamne, apără-mă de mine însumi!”

„Nu ştiţi cât de violent este calmul…”

„Omul raţional îi tolerează omului afectiv inexplicabila lui lăcomie.”

„Eu sunt, din păcate, pe jumătate şobolan. Jumătate şobolan, jumătate sfânt.”

„Mi-a plăcut să cred că important nu e ce face istoria din noi, ci ceea ce facem noi cu ceea ce face istoria din noi.”

„Acestea sunt vremurile în care avem două venituri, dar mai multe divorţuri, case mai frumoase, dar cămine destrămate.”

„Dacă poţi să iei pe cineva de mână, să-l îmbrăţişezi, sau doar să-l baţi pe umăr… Bucură-te: Niciodată nu te vei simţi singur.”

„Eşti singur şi în acelaşi timp eşti mulţime, o mulţime care te priveşte cu ochii tăi, care te ascultă cu urechile tale.”

(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?p=62&a=Octavian+Paler)

Citate celebre despre personalitate

Mihai Gâdea: „Era pe vremea cand aveam o emisiune la Realitatea. L-am invitat şi, cand a venit, aveam să-l surprind spunandu-i că am copilărit in acelaşi loc, că şi eu sunt din Lisa, Lisa care pentru dnul Paler era capitala Romaniei. Capitala Romaniei domniei lui.”

„Pentru domnia sa, Lisa avea o semnificaţie puternică. Dacă pe Planeta Pămant ar fi existat un paradis, cu siguranţă că acel paradis ar fi avut legătură cu Lisa. Acolo era amintirea copilăriei lui, a părinţilor lui, faţă de care avea o puternică admiraţie şi iubire. Era amintirea unei mame care nu citise, spre deosebire de dansul, decat o singură carte… şi aceea era Biblia… şi care, după cum spunea dnul Paler, avea numai certitudini, iar dumnealui – milioane de intrebări şi dileme.”

„Dnul Paler era o persoană extrem de agreabilă, şi in momentul in care ajungea să ţină la tine, iţi arăta asta.”

(Sursa: https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/octavian-paler-a-murit-ca-un-romantic-112128.html)

Surse

https://serialreaders.com/617-biografie-octavian-paler.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Paler

Poze:

https://a1.ro/news/inedit/sapte-ani-de-la-moartea-lui-octavian-paler-citate-celebre-despre-viata-id336873.html

https://www.wowbiz.ro/marturisiri-cutremuratoare-ale-lui-octavian-paler-dezvaluite-imediat-dupa-moartea-lui-eu-traiesc-de-ani-de-zile-cu-ideea-sinuciderii-in-cap-17102164

https://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/convorbiri-cu-octavian-paler-3024749

http://www.radioresita.ro/303851/foto-octavian-paler-92-de-ani-de-la-nastere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *