Alexandru Pesamosca

Născut: 14.03.1930, Constanța

Decedat: 01.09.2001, Bucuresti

Scurt istoric al vieții / Viața profesională:

Alexandru Pesamosca a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.

Medicul chirurg Alexandru Pesamosca s-a născut la 14 martie 1930, la Constanța, într-o familie cu origini italiene. Și-a efectuat studiile primare la Școala Italiană din Constanța și a absolvit Liceul ”Mircea cel Bătrân” din localitate.

În copilărie visa să ajungă marinar, ca tatăl lui. În 1948, când toți cei din Marina Regală au rămas fără loc de muncă, s-a hotărât să încerce la Medicină. A învățat și a intrat printre primii. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București, în 1945.

A fost repartizat la Niculești-Jianu, un sătuc de lângă Fetești, unde a profesat în perioada 1954-1957.

Din anul 1957, s-a transferat la București, unde a lucrat în domeniul chirurgiei pediatrice la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, între anii 1957-1984, fiind șef de clinică o mare parte a acestei perioade. A muncit fără încetare, fără să-și ia concediu, cu o mare abnegație și credință în Dumnezeu, insuflată de mic copil de către mama sa.

În anul 1984, s-a transferat la Spitalul Budimex (în prezent ”Marie Curie”), fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică (1984-2000). În tot acest răstimp, a efectuat un număr uriaș de operații (după unele estimări, în jur de 45.000, după propriile calcule ajungând la aproape 50.000), cu un mare devotament față de meserie, cu har și o mare o iubire față de copiii încercați de boli grave (uneori considerate incurabile). Unele dintre operațiile efectuate de medicul Alexandru Pesamosca au constituit premiere mondiale. A operat cazurile cele mai grele venite din toată țara, multe și din străinătate: China, Franța, Italia, Republica Moldova ș.a.

A avut doi fii legitimi care au murit (unul din ei, doctor, în 1993, a murit din pricina unei tumori cerebrale) și încă două fete și doi nepoți. A locuit din 1999, de când a rămas văduv, într-o cămăruță din Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul „Budimex”) din București. În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.

În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale. A murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Viata profesorului Pesamosca este legata de Spitalul ‘Marie Curie’, cunoscut ca Budimex. A fost numit Doctor Honoris Causa de facultatile de medicina din Constanta, Craiova si Chisinau. ‘Am operat la viata mea 45.000 de persoane. Echivalentul populatiei unui oras ca Giurgiu sau Rosiori.’

Detalii despre cum a fost văzut/ apreciat

Marele chirurg a fost unul dintre ctitorii bisericii cu hramul Sfântul ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, ocrotitor al tinerilor și Cuviosul Stelian Paflagonul, ocrotitor al familiei și al pruncilor, ale cărei lucrări au fost finalizate în februarie 1998, târnosirea bisericii având loc la 22 februarie 1998.

Medicul Alexandru Pesamosca (supranumit ”îngerul copiilor”) se numără printre marile nume din istoria chirurgiei românești, rezolvând un uriaș număr de cazuri în chirurgia plastică pediatrică (fără să fie chirurg plastic), inclusiv în domeniul malformațiilor congenitale ale copilului, indiferent de tipul malformației. Cazurile operate de el au fost rezolvate definitiv, fără sechele.

Profesorul Pesamosca a murit în noaptea dintre 31 august și 1 septembrie 2011. În septembrie 2014 i s-a ridicat un bust în fața Spitalului de Copii ”Marie Curie”.

Citate celebre ale personalității

„Am iubit mult copiii, toată viaţa m-a urmărit zâmbetul lor de dinaintea unei operaţii. Zâmbeau într-un fel pe care mi-e greu să-l descriu. Cam toţi aveau aceeaşi reacţie. Zâmbeau cu lacrimi în ochi. Spaimă, durere, resemnare, speranţă. Şi milă, cu zâmbetul ăla îmi cereau toată mila din lume. Cum să nu te tulbure imaginea asta? Şi totuşi, n-aveam voie să greşesc, eram obligat să ignor orice emoţie.” Alexandru Pesamosca (15 mai 2013)

„Chirurgia de copii, plină e de bucurii.” Alexandru Pesamosca (10 aprilie 2013)

„Sufletul este în noi, în biologia fiecăruia din noi, în fiecare părticică din noi… celulele astea nu reprezintă, într-un fel, o dumnezeire? Orice celulă este construită de un Creator.” Alexandru Pesamosca (august 2003) in revista Lumea Credinţei, anul I, nr. 1

„Medicul nu trebuie să facă rabat de la onoare, cinste şi demnitate. Dacă un medic respectă aceste 3 principii de bază, atunci nu va trata niciodată un bolnav pentru o boală care nu există, doar ca să ia nişte bani.” Alexandru Pesamosca

„Ia seama că în viaţă trebuie să fii demn, trebuie să fii om şi să nu îţi fie frică de nimeni decât de Dumnezeu.” Alexandru Pesamosca

(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Alexandru+Pesamosca)

Citate celebre despre personalitate

Traian Basescu: „Am primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei dintre noi a profesorului Alexandru Pesamosca. Datorăm respectul nostru acestui om care a pus mai presus de orice viaţa pacienţilor săi. Despre doctorul Alexandru Pesamosca nimic nu vorbeşte mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui. A salvat multe vieţi şi a redat speranţa multor familii.”

Ritli Ladislau: „Îmi exprim regretul profund şi sincer faţă de dispariţia domnului profesor doctor Alexandru Pesamosca. Profesorul Alexandru Pesamosca a fost unul dintre cei mai reputaţi chirurgi pediatri pe care i-a dat medicina românească şi un dascăl respectat care a instruit generaţii întregi de medici. Va rămâne în amintirea şi inimile noastre ca «Îngerul păzitor» al micilor pacienţi pe care i-a îngrijit şi i-a iubit pe parcursul a 60 de ani de carieră strălucită. Dumnezeu să îl odihnească!”.

Viorel Livadariu: „Noi îi ziceam «tata Pesi», un om care te copleşea o dată prin statura fizică şi după aceea prin cunoştinţele teoretice pe care le avea. Apoi nu mai vorbim de măiestria cu care executa operaţiile.”

„Am învăţat cu toţii meserie de la el. Pur şi simplu ne-a îmbolnăvit pe toţi de meserie, ne-a obişnuit cu munca multă, încât mulţi dintre noi uitam că avem familii. Avea o putere de muncă debordantă, dar era capabil să opereze de dimineaţă până noaptea, iar noi toţi eram tot timpul după el prin clinică.”

Gheorghe Burnei: „Profesorul Alexandru Pesamosca este un ilustru chirurg, care şi-a dăruit viaţa pentru salvarea copiilor. Este un monstru sacru care radiază căldură şi lumină. Un reper în lumea medicală românescă.”

Prof. Dan Enescu: „Profesorul Pesamosca este un gigant, imposibil de înlocuit, este o forţă a naturii.” (Sursa: https://www.gandul.info/stiri/alexandru-pesamosca-unul-dintre-cei-mai-mari-medici-ai-romaniei-a-murit-8681272)

Surse

https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Pesamosca

https://www1.agerpres.ro/flux-documentare/2015/03/14/documentar-in-memoriam-profesorul-alexandru-pesamosca-ingerul-copiilor-85-de-ani-de-la-nastere-11-47-48

https://adevarul.ro/locale/constanta/alexandru-pesamosca-titanul-chirurgiei-pediatrice-romania-pentru-tata-pesi-copilul-era-centrul-atentiei-restul-nu-exista-1_57d125b35ab6550cb87bc07d/index.html

https://evz.ro/pesamosca-am-operat-45000-de-persoane-705799.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *