Amalia Ciolan

Născută: 13.09.1967, Sibiu, România

Scurt istoric al vieții 

Născută într-o familie în care cititul şi mersul la teatru a fost încurajat, Amalia Ciolan a copilărit la Sibiu, unde a făcut scoala generala şi liceul. Bunicul provine din Tilisca, un sat de oieri şi împreună cu fraţii lui au fost prima generație din familie care a rupt-o cu tradiția locului, acesta devenind dulgher şi părăsind satul natal.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Actrița este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,I.L. Caragiale”, clasa profesorului Ion Cojar, joacă din 1994 pe scena Teatrului Național din București. A fost profesor Academia de muzică şi dans din Ierusalim şi Centrul cultural „Hagada Hasmalit”, a regizat Spectacole realizate cu elevii Seminarului Teologic „Radu Vodă”, 1995 – 2007, a predat la clasa de Actorie a Colegiului ”Dinu Lipatti” (1999-2000), profesor invitat UNATC (1998-1999), asistent universitar la Universitatea Hyperion, clasa profesoarei Maia Morgenstern (2008-2010).

Poate fi văzută în prezent în piesa Înşir’te mărgărite, regia şi versiunea scenică Dan Puric. Tot la Teatrul Național din București a jucat în 20 de ani în Siberia, în regia lui Sorin Misirianțu, Omul cu mârţoaga, în regia Ancăi Bradu, Macbeth, în regia lui Radu Penciulescu, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, în regia lui Florin Fătulescu, Trei surori, regizat de Yuri Krasovski. A colaborat cu regizori ca Gelu Colceag, Dan Pița sau Alexandru Tocilescu.

A avut mici colaborări și pe zona de film, cu regizori ca  Doru Nițescu si Călin Peter Netzer, și a avut și participări în spectacole produse de Televiziunea Română. A regizat piese pentru copii precum Hoțul de mărgăritare şi a participat la emisiunea TVR  „Clipa de poezie”, 1996 – 2000.

Pe lângă teatru, actriţa este cunoscută pentru rolurile sale în filmele Pozitia copilului (2013), Ana, mon amour (2017), Carmen (2013) şi Offstage (2017).

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Premiul pentru interpretare feminină – rol secundar pentru rolul Maria din filmul „Offstage”, Premiile UCIN, 2018

Menţiune de interpretare la Gala Tânărului Actor, Sibiu pentru rolul Bernarda – „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, regia Ion Cojar, 1994

Premiul criticii pentru debut pentru rolul Nastasia – „Domnişoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, 1995

Citate celebre ale personalității

Publicul e partenerul poveştii noastre. Pentru două sau trei ore suntem împreună, cu sufletul curat, ca nişte copii în lumea basmelor şi asta ne dă putere.” (http://www.tnb.ro/ro/amalia-ciolan)      

Surse

http://www.tnb.ro/ro/amalia-ciolan

https://jurnalul.antena3.ro/timp-liber/culinar/amalia-ciolan-creativitate-si-relaxare-39167.html

https://adevarul.ro/cultura/teatru/actrita-amalia-ciolan-despre-drama-celor-20-ani-siberia–8_56b880815ab6550cb892d99d/index.html

https://bookhub.ro/hotul-de-margaritare-teatrul-stela-popescu/

http://aarc.ro/cineasti/trivia/amalia-ciolan

https://www.imdb.com/name/nm5410536/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *