Catalina Ponor

Născută: 20.08.1987, Bucuresti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Cătălina Ponor este o gimnastă română, care a participat la Jocurile Olimpice 2004 din Atena, Grecia și în 2012 la Olimpiada de la Londra. La Atena a câștigat medalia de aur, ca membră în echipa română de gimnastică. De asemenea, ea a câștigat la aceeași olimpiadă medalii de aur la bârnă și sol.

Cătălina Ponor s-a născut la Constanţa, în 1987, iar dragostea pentru gimnastică a început încă de la vârsta de patru ani. Cum era destul de neastâmpărată, mama şi bunica ei au dus-o la sala de sport. De aici a început magia…

În primăvara anului 2002, antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang au remarcat-o pe Cătălina la antrenamente şi au convocat-o la lot. La primul concurs de anvergură a devenit triplă campioană mondială, la sol şi bârnă, dar şi cu echipa României. Se întâmpla la Anaheim, Statele Unite.

Un an mai tarziu, avea să fie vedeta delegaţiei României în capitala Greciei, unde a reuşit să ridice sala în picioare cu o melodie grecească aleasă pentru evoluţia de la sol: “Întâmplarea a fost să fie că acea melodie era grecească şi în vogă în acel moment. Eu nu am ştiut în mare parte, dar un voluntar, care lucra acolo, a adus CD-ul cu melodia mea de la sol şi mi-a spus că este o melodie grecească şi că toată lumea o adoră. Iar, când mi-am început exerciţiul la sol, bineînţeles că toată lumea a început să urle şi să danseze pe melodie. A fost ceva extraordinar.”

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Cătălina a inceput gimnastica la varsta de patru ani şi zece zile, iar la 17 ani a devenit triplă campioană olimpică. Are cinci medalii la Jocurile Olimpice, 13 la Campionatele Europene şi cinci la cele mondiale. in 2004, după evoluţia de mare succes de la Atena, incununată de cele trei medalii olimpice de aur, i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Retrasă din activitate in 2007, a revenit la antrenamente şi in competiţii patru ani mai tarziu cand a reusit din nou sa fie campioană europeană.

Cătălina Ponor a inceput gimnastica la CS Farul Constanţa, cu antrenorul Matei Stănei(care a pregătit-o mulţi ani), iar pe plan local au lucrat cu Gabriela Dosoftei şi Camelia Voinea. Ulterior, Cătălina a plecat la lotul naţional, cu care a cunoscut mari succese. La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, a cucerit trei medalii de aur, la echipe, barnă şi sol, iar la Jocurile Olimpice de la Londra, opt ani mai tarziu, a luat argint la sol şi bronz la echipe. Cătălina nu a ratat podiumul nici la Campionatele Mondiale, unde a avut rezultatele: in 2003 (la Anaheim) – argint la echipe, barnă şi sol; in 2005 (la Melbourne) – bronz la barnă; in 2007 (la Stuttgart) – bronz la echipe. In afara antrenorilor de la lotul naţional, Cătălina s-a pregătit cu Matei Stănei şi pentru participarea la mai multe intreceri internaţionale de top, inclusiv acum, la Europenele din Romania.

Marea sportivă a Constanţei a avut puterea să revină in gimnastică, după ce, iniţial, renunţase la activitatea competiţională. Prima dată, in 2012, reintoarcerea sa, la varsta de 25 de ani, a avut ca fericit rezultat obţinerea a cinci medalii (la Europene şi la Jocurile Olimpice). Anul trecut, la o varstă cand alte gimnaste din Romania s-au retras de mult din activitate şi au alte preocupări, Cătălina a arătat in continuare dragoste de sport, ambiţie şi foame de performanţă. A renunţat la o viaţă liniştită pentru a simţi din nou atmosfera de concurs şi uralele spectatorilor. După trei ani in care a stat departe de gimnastică, a revenit. Multe i s-au ridicat in cale, intervenţii chirurgicale, perioade de recuperare, insă nu a cedat. A strans din dinţi şi a mers inainte. A urcat pe podium la Europene, iar la Jocurile Olimpice din Brazilia, a fost finalistă la barnă. Performanţele sale, seriozitatea, dăruirea şi sacrificiul, in cel mai pur spirit olimpic, i-au fost răsplătite cu onoarea de a fi portdrapelul Romniei la Rio.

Cătălina Ponor a fost intotdeauna foarte bună la barnă şi la sol, aparatele sale favorite. De-a lungul carierei, la sol a evoluat pe melodii precum Bronx Machine, Gia(Despina Vandi), Harem, soundtrack-ul din The Truman Show, Dark Angel (Edvin Marton), Rise(Safri Duo) sau Fever.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Pe 29 septembrie 2004, a devenit cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, titlu pe care l-au primit şi Matei Stănei, dar şi antrenorii de la lotul naţional Octavian Belu şi Mariana Bitang. Absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, deţinnd şi un master in domeniu, Cătălinei ii place foarte mult să lucreze cu copiii şi a mărturisit că, intr-o zi, vrea să fie antrenoare. După ce a incheiat studiile de masterat, ca să prindă oarecare experienţă, a activat in SUA, ca antrenoare, timp de şase luni, la Academia de gimnastică a fostei gimnaste Teodora Ungureanu

Medaliile Catalinei Ponor:

  • 2003: Mondialele de la Anaheim: Argint la echipe, bârnă și sol
  • 2004: Europenele de la Amsterdam: Aur la echipe, bârnă și sol
  • 2004: Olimpiada de la Atena: Aur la echipe, bârnă și sol
  • 2005: Europenele de la Debrecen: Aur la bârna
  • Mondialele de la Melbourne: Bronz la bârna
  • 2006: Europenele de la Volos: Argint la echipe, aur la bârna, bronz la sol
  • 2007: Mondialele de la Stuttgart: Bronz la echipe
  • 2012: Campionatele Europene de la Bruxelles: Aur la echipe, aur la bârnă și argint la sol
  • 2012: Olimpiada de la Londra: Bronz la echipe, argint la sol
  • 2017: Europenele de la Cluj: aur la bârnă

Citate celebre ale personalității

„Am făcut sute de repetări pentru un minut şi 30 de secunde.”

(Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=catalina+ponor)

„Nu pun presiune pe mine, imi doresc sa fac exercitiile asa cum stiu eu, sa fiu linistita si sa pot sa arat ce stiu sa fac. Atunci vor veni si notele mari, si rezultatele, si medaliile.”

(Sursa: http://www.ziare.com/olimpiada/jocurile-olimpice-2016/jocurile-olimpice-2016-prima-reactie-a-catalinei-ponor-dupa-evolutiile-superbe-de-la-rio-1431823)

„Sunt mândră de tot ce am realizat și tot ce am sacrificat pentru acest sport, pe care l-am iubit și îl iubesc în continuare, cu bune, cu rele, cu suișuri și coborâșuri.”

(Sursa: https://www.libertatea.ro/sport/catalina-ponor-se-retrage-acum-1990827)

Citate celebre despre personalitate

Nadia Comaneci: „Un lucru foarte interesant este că, pentru o persoană care a fost inactivă atât de mult timp, ea stăpâneşte acum noi tehnici, având acum şi exerciţiu la paralele. Nu numai că a revenit la forma care a consacrat-o, ci a adăugat portofoliului ei de abilităţi.”

(Sursa: http://jo2012.antena3.ro/povesti/nadia-comaneci-despre-catalina-ponor-si-a-dat-seama-ca-nu-poate-trai-fara-gimnastica-540.html)

Surse

https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83t%C4%83lina_Ponor

http://www.eualegromania.ro/2016/07/07/catalina-ponor-cea-mai-titrata-gimnasta-la-barna-de-pe-continent/

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/campioana-de-la-constanta-povestea-catalinei-ponor-gimnasta-care-a-depasit-o-pe-nadia-comaneci-la-numarul-de-medalii-europene-galerie-foto-629418.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *