Născut: 28.11.1912, Limbenii Noi, jud. Balti, Imperiul Rus, astazi in Republica Moldova
Decedat: 13.05.2008 (95 de ani), Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Colea Răutu (nascut Nikolai Rutkovski) a fost un actor român de teatru și film. A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovski, alături de Larisa, Natalia și Valentin. A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chișinău. Nu i-a plăcut niciodată cartea, așa cum singur recunoștea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociornița” din București.
Avand o voce si un timbru deosebit s-a angajat in corul Operei din Cluj si dupa terminarea studiilor liceale s-a inscris la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
In 1929, intra in teatru ca figurant la un festival al unei mari actrite din acea vreme Nelli Nicolau, iar in 1934 debuteaza pe scena Teatrului de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tanase, interpretand cuplete satirice, momente vesele si melodii de muzica usoara, dintre care cea mai celebra, piesa „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, compusa de Gherase Dendrino pe versurile lui Puiu Maximilian a ramas, cel putin pana acum cu amprenta interpretarii sale.
La inițiativa lui Sică Alexandrescu a jucat la Teatrul Național din București. A fost distins cu titlul de Artist Emerit (anterior anului 1965).
Între anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulești. A jucat pentru scurt timp și la Teatrul din Pitești. A interpretat roluri în peste 70 de filme de lung metraj, atât românești cât și străine și în seriale de televiziune. Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a rămas reperul întregii sale filmografii. A debutat în film interpretând rolul protagonistului din „Desfășurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda. A interpretat roluri memorabile în „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Frații Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea” etc.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Actorul a primit premiul ACIN în 1988, pentru întreaga activitate, și s-a numărat printre laureații Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naționale în Domeniul Teatrului și Galei Premiilor în Cinematografie.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
Actorul Colea Răutu Rutkovski a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Citate celebre ale personalității
„Exista actori culti si actori cultivati, actori cerebrali, care-si construiesc personajele pe criterii logice. Intuitia insa cred ca functioneaza intr-o sfera limitata de situatii: in viata, ca si in arta. In cazul unei intalniri sau in cazul unei confruntari. De intuitie poate fi vorba la un operator care filmeaza un meci si-si indreapta camera spre traiectoria posibila a mingii. Dar ca sa creezi un personaj doar din intuitii nu cred ca se poate. Bineinteles, daca ai fantezie, poti incepe sa-l conturezi, dar tot trebuie sa fi existat, in prealabil, niste minime repere: de lectura, de documentare – ca sa poti broda apoi o biografie pe portiunea ta de text.” “Colea Rautu, citat despre Actor” (Sursa:https://rightwords.ro/citate/exista-actori-culti-si-actori-cultivati-actori–30802)
Citate celebre despre personalitate
Sergiu Nicolaescu: „Colea Răutu este, după Amza Pellea, cea mai grea pierdere pentru mine. „Sunt pierderi ireparabile (…) Nu-i vom mai vedea niciodată pe aceşti oameni.”
Adrian Iorgulescu: „A fost un actor care şi-a identificat întreaga viaţă cu scena românească, un om cu o capacitate deosebită de a da substanţă şi subtilitate rolurilor, a jucat în peste 70-75 de roluri (…). A fost un om care a avut în egală măsură talent pentru comedie, pentru dramă, pentru teatrul de revistă şi, nu în ultimul rând, un talent muzical deosebit.”
„În adolescenţa mea, a fost unul din interpreţii de şansonete români cei mai îndrăgiţi”, a mai declarat Iorgulescu, citând melodia „Coşar, coşar”, pe care Colea Răutu a cântat-o.
Jean Constantin, care a colaborat cu actorul Colea Răutu în mai multe filme, precum „Toate pânzele sus!” (1976), în regia lui Mircea Mureşan, a spus că moartea cunoscutului actor este o mare pierdere pentru arta românească. „Am colaborat foarte bine cu el. Era un artist emerit al ţării, îmi pare rău pentru acest moment.”
Jean Constantin şi-a amintit de vremurile în care lucra, pe platourile de filmare, cu Răutu: „Eram mai mic decât el şi îmi spunea ce să fac. Îmi zicea «Jeane, mişcă-te aşa, fă aşa pe platou»”. De asemenea, el a subliniat că Răutu era atât un actor bun cât şi „un coleg extraordinar şi un om de suflet.” (Sursa: https://www.mediafax.ro/cultura-media/omagii-aduse-marelui-actor-colea-rautu-2632447)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Colea_R%C4%83utu
http://www.cinemarx.ro/persoane/Colea-Rautu-86288.html?biografie