Născut: 02.10.1939, Aliman, Constanta, Romania
Decedat: 08.09.2004, Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Dan George Spătaru a fost un cântăreț român de muzică ușoară.
Dan Spătaru s-a născut în 2 octombrie 1939, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Și-a petrecut copilăria la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin și la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, agricultori.
Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveștile bunicilor și cântecelor interpretate de părinții lui. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătușă pentru a îndeplini dorința mamei „copiii mei să învețe carte„. Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A evoluat pe post de mijlocaș. A jucat la „Progresul”, apoi la „Știința București”.
Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat
În anul III la „Facultatea de Educație Fizică și Sport” a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. Apoi, s-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie; tatăl său cântase la vioară.
Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a văzut. L-a ascultat odată la „Mon Jardin” și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuța mea”, de Temistocle Popa. În anul 1972 o cunoaște pe viitoarea soție, Sida, la „Teatrul Fantasio” din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”.
A fost o personalitate a lumii muzicale românești care a rezistat timpului. Ne-a învățat să-i acceptăm slăbiciunile și a reușit să-și lase amprenta timbrului vocal în memoria fiecăruia dintre noi.
A urmat un șir de șlagăre: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”.
Dan Spătaru a bătut recordul la aplauze când era în Cuba: 16 minute și 19 secunde. „Prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!”
De multi ani, Dan Spataru ducea un stil de viata sanatos si se bucura de viata, mergea la spectacole cu drag si era foarte activ. Din pacate, toate acestea s-au schimbat in urma cu aproximativ doi ani, in timpul unui turneu prin Germania, unde a avut o criza puternica de stomac. Atunci, cantaretul a apelat la medici specialisti din Germania, operandu-se, de altfel, in cursul lunii aprilie.
Rezultatul nu a fost unul prea bun si a urmat o a doua interventie chirurgicala, la numai o luna, de aceasta data la Spitalul Militar Central, din Capitala. Operatia de colecist a fost efectuata de seful Sectiei Chirurgie II, dr. Ioan Timaru. In tot acest timp, Dan Spataru a fost sprijinit de sotia sa, Sida, si de fiica lor, Dana.
Familia, pe care el o considera ca fiind centrul universului sau, i-a fost alaturi si a incercat sa ii dea forta sa vada viata in mod optimist. Din pacate, doctoriile pe care ajunsese sa le ia cu pumnul pentru a-i atenua durerile il transformasera intr-o persoana ursuza si deprimata, presimtind parca sfarsitul.
In plus, se pare ca medicamentele prea puternice au fost cele care au dus la slabirea organismului. Intr-un final, inima i-a cedat, spre disperarea sotiei, care, de la moartea cantaretului, nu isi mai revine.
Cum era de asteptat, Dan Spataru n-a mai avut nici o aparitie publica, spre regretul tuturor.
Acesta a murit în urma unui infarct. Peste zece mii de oameni s-au dus la înmormântarea lui.
Discografie
- Oare, oare
- Țărăncuță, țărăncuță
- Peste graniță
- Măicuță, îți mulțumesc
- Fir de viață
- Drumurile tinereții
- Cine te-a iubit
- Best of (1996)
- Drumurile tinereții (2002)
- Pe drumul meu (2005)
- Raza mea de soare (2005)
- In memoriam vol. 1 (2007)
- In memoriam vol. 2 (2007)
Piese din repertoriu
- Trecea fanfara militară (Temistocle Popa / Mircea Block)
- Mi-ai furat inima (Temistocle Popa / A. Grigoriu, R. Iorgulescu)
- Măicuță, îți mulțumesc (Temistocle Popa / Eugen Mirea)
Filmografie:
- Cîntecele mării (1971)
În 1969 obținea prima recunoaștere a talentului său: Premiul de interpretare la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, cu melodiile ”Cu cine semeni dumneata” și ”Țărăncuță, țărăncuță”.
Citate celebre ale personalității
„Hm. Simplu, o să cântăm și o să ne aplaude! Dan Spataru,” Citat din filmul Cântecele mării (1970)
„Să fugi c-un tren, nu încerca, eu c-un lasou am să te urmăresc. În jurul tău, îl voi lansa ca să-ți arăt.. Ce? Că te iubesc.” Dan Spataru, Citat din filmul Cântecele mării (1970)
„Cerul ca o acuarelă nu ne vede sub umbrelă când ne-mbrățișăm.” Dan Spataru, Citat din filmul Cântecele mării (1970)
(Sursa: https://replici.net/dan-spataru/pagina-2)
Citate celebre despre personalitate
Margareta Pâslaru (octombrie, 2008): „Dan Spătaru era fermecător, semăna cu Alain Delon, în plus, avea un timbru deosebit, dar, în vremurile acelea, cultul personalităţii era practic inexistent. El îşi vedea de meserie şi privea succesul extraordinar de care se bucura, ca pe o recompensă firească a muncii lui. Tot ce cânta el devenea şlagăr, dar, în acele vremuri, lucrurile nu căpătau o amploare atât de mare, decât în sălile de spectacol, unde publicul îl ovaţiona minute în şir.”
(Sursa: http://andreipartos.ro/n-avem-dreptul-sa-i-uitam-dan-spataru-a/)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru
https://musicartist.ro/dan-spataru-lordul-muzicii-romanesti/
https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1258127-murit-dan-spataru.htm