Dumitru Fărcaș

Năcut: 12.05.1938, Grosi, Maramures, Romania

Decedat: 07.08.2018 (80 de ani), Cluj-Napoca, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Dumitru Fărcaș a fost cel mai cunoscut taragotist român de muzică populară.

Face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.

„În familia mea s-a cântat la un clarinet micuţ, pe care tata l-a câştigat de la un ţăran român făcându-i o zi de plug cu caii. Neavând bani acel om, i-a dat clarinetul. Tata a murit în ’46 de o stupidă pneumonie. Când am ajuns eu elev al Liceului de Muzică, mi-am cumpărat un magnetofon, un Tesla, şi am întrebat bătrânii satului: Cum a fost tata? A fost un om prietenos? A fost un om bun? A iubit lumea? Şi-mi povestea un bătrân extraordinar de frumos că tata cânta mult la culesul recoltei, după un pahar de must, petrecea cu prietenii. Şi zicea bătrînul: «Dragă Mitruţ, te-am auzit la radio şi cânţi foarte frumos, d-apoi nu cânţi ca tată-tău, că tată-tău, după ce scotea clarineta din gură, apoi clarineta aia mai sună o jumătate de ceas!“, povestea Dumitru Fărcaş în 2011.

Cariera de succes a fost clădită cu talent şi muncă, dar şi cu ajutorul familiei şi a unor dascăli. Mama i-a cumpărat un fluieraş, iar mai târziu a fost descoperit de Mihai Guttman, fostul director al Liceului de Muzică din Cluj. Acesta bătătorea toate cărările din satele ardelene în căutarea de elevi talentaţi. Mai întâi l-au pus la flaut, apoi la contrabas. S-a rugat de profesorul de oboi să-l ia la el, iar în 1962 a reprezentat Maramureşul la un festival de la Helsinki.

Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Mini-discuri

 • EPC 939 (1968, Electrecord)

Albume

 • Trésors folkloriques roumains: un virtuose du taragote et de l’hautbois (1973, Electrecord ST-EPE 0896)
 • Trésors folkloriques roumains: un virtuose du taragote vol. II (1977, Electrecord ST-EPE 01334)
 • ST-EPE 02563 (1984, Electrecord)

Casete audio

 • STC 0048 (1976, Electrecord)
 • STC 001384 (2001, Electrecord)

CD-uri

 • Trésors folkloriques roumains (1993, Electrecord EDC 160)

Premii si distinctii

 • 1962 – Premiul I și titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Helsinki
 • 1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
 • 1991 – Laureat al Premiului Ethnos
 • 1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
 • 1999 – Premiul I la Festivalul Internațional de la Bruxelles
 • 2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică și Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta

Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.  El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Detalii despre cum a fost văzut/ apreciat

Dumitru Fărcaş aşa cum a fost văzut prin ochii unor personalităţi precum D.R. Popescu, Fănuş Neagu, Marcel Celolier, Florin Piersic şi Pop Simion: „anonimul care cuprinde în cîntece fantasmele, iubirile, pacea, spaimele, speranţele ardelenilor“; „cel care multiplică la nesfîrşit mîndria Ardealului, împărţind-o, plin de dragoste, întregii ţări“; „omul în ale cărui mîini taragotul exersează o putere magică şi o forţă sugestivă ce trece de la magie la mister“; „bolnavul incurabil de ţară“, „Omul-taragot“.

La 24 de ani, Dumitru Fărcaş a fost remarcat de Maria Tănase după ce a câştigat un concurs la Bucureşti în care a avut mari rivali, între care Gheorghe Zamfir, regretatul Ion Drăgoi, Toni Iordache, Ilie Udilă, Marcel Budală, Dumitru Zamfira.

Citate celebre ale personalității

„Toată viaţa am cântat pe acest instrument. Este instrumentul meu de suflet, de 55 de ani cânt pe el.”

(Sursa: https://www.mediafax.ro/social/dumitru-farcas-taragotul-care-mi-a-fost-furat-e-instrumentul-meu-de-suflet-de-55-de-ani-cant-pe-el-12670396)

„Cânt ca să nu sufăr, vă cânt ca să nu suferiţi.”

(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Dumitru+F%E3rca%BA)

„Dacă trăieşti într-o lume unde nimic nu e al tău, atunci nici tu nu mai eşti al tău!”

„Muzica este acel domeniu fără de care un popor ar fi mult mai sărac şi lipsit de sens, de viaţă.”

(Sursa: http://ziarulfaclia.ro/dumitru-farcas-daca-traiesti-intr-o-lume-unde-nimic-nu-e-al-tau-atunci-nici-tu-nu-mai-esti-al-tau/)

Citate celebre despre personalitate

Madrigal de Petru Ioan Gârda

Dumitru Fărcaş

„Artistul cu suflet divin,

Cu har, bunătate şi clasă,

S-a dus să adoarmă puţin,

Dar ce moştenire ne lasă!”

Maria Tanase: „Se nasc atît de rar oameni înzestraţi cu nobleţea artistică a dumitale încît consider o datorie de artist să-ţi ofer aripile mele ca să te feresc să dai piept cu zidul gros al nechemaţilor care au ajuns să fie mari cîştigători de poziţii în artă, numai şi numai fiindcă artiştii nu se mai ajută între ei…”

(Sursa: http://ziarulfaclia.ro/dumitru-farcas-daca-traiesti-intr-o-lume-unde-nimic-nu-e-al-tau-atunci-nici-tu-nu-mai-esti-al-tau/)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_F%C4%83rca%C8%99

https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/fabuloasa-poveste-dumitru-farcas-mintit-stie-cante-taragot-invatat-intr-o-saptamana-maria-tanase-l-a-adorat-scrisoarea-fost-absolut-teribila-1_5b6962e0df52022f751aed8f/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *