Florin Piersic

Născut: 27.01.1936, Cluj 

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Florin Piersic este un actor român de teatru și film. A jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, haiduci.

Născut din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi Colegiul Național Emil Racoviță).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București).

În anii ’60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați.

La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât și în Basarabia (la Cernăuți, respectiv Soroca).

În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC: „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”. Toate cele 10 melodii sunt compuse de Dan Iagnov: „O poveste de o zi”, „Latino lasciv”, „Anemone mii”, „Femeia e secretul”, „Și ploua…”, „Pe cărările vieții”, „Poveste cu un saxofon”, „Viața este o poveste”, „Cînd ninge” și „Un pas pe zăpadă”. Versurile cântecelor „Latino lasciv” și „Anemone mii” sunt scrise de Dan Iagnov. Versurile celorlalte cântece sunt scrise de Andreea Andrei.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb (1965), regizat de regizorul Ion Popescu-Gopo.

Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Florin Piersic a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National “Steaua Romaniei”, in grad ofiter, pentru contributia sa in teatrul si cinematografia romaneasca.

La auzul vestii, actorul a demonstrat ca umorul sau nu are varsta.

Florin Piersic: “Nu stiu daca merit, dar daca ei s-au gandit la asta eu sunt de acord sa mi le dea. Imi pare rau ca nu dau si niste diridari margelate, cum spuneam eu, dar e bine si asa!”

Citate celebre ale personalității

„Bărbatul la 60 de ani se uită la pantofi. Nu se mai uită la pălărie.

„Perfecţiunea nu există, chiar dacă arăţi mai bine în realitate decât pe ecran.

„Dramele ne rămân fiindcă suntem bătrâni şi trăim din ele.

„Respir fiecare vers sau cuvânt al iubirii.

„Nu luăm cu noi nicio avuţie. Ceea ce ne rămâne moştenire este numai ceea ce am dat. Florin Piersic în emisiunea TV „Naşul” (16 octombrie 2008)

„O femeie frumoasă poartă cu ea aroganţa supremă.

„Mi-a plăcut şi-mi place viaţa în mişcare, colorată, originală, neaşteptată, puternică. Dar fără excese. N-am trăit niciodată cu încetinitorul!

„Legăturile vechi ruginesc, dar este greu să le desfaci. (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Florin+Piersic)

Citate celebre despre personalitate

Madrigal de Dumitru Râpanu, 2011

„Un Matusalem romantic,

Este unul dintre trudnici:

El vorbeşte-n metru antic,

Însă joacă-n metri cubici!”

Epigramă de Stelian Filip din Antologia epigramei româneşti, 2007 

Făt Frumosului Florin Piersic

„Speriat de-a ta-nălţime
Câte-un ins mai mucalit
Zice-adesea din mulţime:
– Ăsta-i Piersic altoit!”

Epigramă de Vasile Iuşan din Dacă vrei să scapi de stres, 2009 

De ziua lui Florin Piersic

„Să nu cumva să mori, Florine,
Că ziua ta e zi regală
Şi sunt convins că fără tine
Am pierde-o zi naţională.”

Marin Moraru: „Florin Piersic era încă din tinereţe, de pe când era student, un mare povestitor. Făcea valuri plăcute în jurul lui, datorită felului său de a fi. Era un vorbitor nepreţuit şi de cursă lungă, povestind de una, de alta, fără să îţi dai seama cum trece timpul. Şi nu numai că nu obosea niciodată, ci din contră, acest lucru îi conferea forţă să continue.”

Surse:

http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=Florin+Piersic

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/florin-piersic-cel-mai-seducator-actor-roman-a-implinit-80-de-ani-si-a-fost-decorat-de-iohannis-nu-mai-intrebati-cati-am.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *