Gabriela Szabo

Năcută: 14.11.1975, Bistrita, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Gabriela Szabó este o atletă din România de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea sportivă.

Fiica lui Ioan şi a Liviei Szabó. Începuturile în sportul de performanţă sunt strâns legate de prima copilărie, când, în urma participării la unul dintre crosurile organizate de autorităţile locale, a dovedit reale aptitudini pentru atletism (1988). Campionatele Europene pentru Juniori de la Salonic (1991) au propulsat-o în viaţa competiţională internaţională, câştigând până în momentul retragerii nu mai puţin de 21 de medalii de aur şi 12 de argint. Se numără printre puţinii atleţi care au reuşit performanţa de a câştiga câte un titlu mondial, european sau olimpic pentru fiecare probă înscrisă în concurs.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

Gabi Szabo a reprezentat România cu succes la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996), unde a obţinut argintul în proba de 1500 m, şi de la Sydney (2000), unde şi-a adjudecat aurul în proba de 5000 m, stabilind şi un nou record mondial (14:40,79).

În fapt, parcurgerea distanţei de 5000 m a consacrat-o ca mare atletă, reuşind să-şi înscrie în palmares locul întâi la Campionatele Mondiale organizate în aer liber de la Atena (1997) şi Sevilla (1999). A excelat în proba de 3000 m la Campionatele Mondiale organizate în sală de la Barcelona (1995), Paris-Bercy (1997) şi Maebashi (1999).

Sportiva bistriţeancă este recordmen european şi mondial, în 1998, în proba de 2000 m, în 1999 la Dortmund, în proba de 5000 m şi în 2002 în proba de 3000 m în aer liber. Gabi s-a retras din viaţa competiţională după concursul de la Birmingham (2004). A fost antrenată de Zsolt Gyöngyössy, alături de care şi-a întemeiat o familie (1999).

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Gabriela Szabo a terminat cursurile Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj şi a urmat cursurile de master ale ANEFS şi ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit recorduri mondiale la 2.000 m, în 1998, şi la 5.000 m, în 1999, la Berlin. Totodată, ea este de 14 ani deţinătoarea recordului olimpic la 5.000 de metri. În mai 2005, Gabriela Szabo şi-a anunţat retragerea din sportul profesionist.

În august 2007, Gabriela Szabo a fost aleasă, în timpul congresului de la Osaka, în Comisia feminină a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), cu 102 voturi dintr-un total de 191.

Szabo are titlul de doctor în educaţie fizică şi sport după ce a obţinut calificativul „Foarte Bine” pentru teza de doctorat susţinută public în Amfiteatrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – ANEFS Bucureşti, din 2009.

În 2008 ea a primit Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar în 2009, a primit din partea Comitetului Internaţional Olimpic distincţia „Femeia şi Sportul”.

Din 2006, Gabriela Szabo a fost vicepreşedinte a Federaţiei Românie de Atletism şi director de marketing al forului. Din februarie 2013, Gabriela Szabo a fost consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

Din data de 19 august 2013 deţine şi titlul onorific de Ambasador al turismului Românesc, alături de alte 7 personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească.

La 5 martie 2014 a fost numită ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Ponta .

Citate celebre ale personalității

„Prin sport copiii sunt pregătiţi pentru viaţă.”

În opinia fostei atlete de renume mondial, „sportul nu înseamnă doar mişcare, ci şi educaţie şi un stil de viaţă sănătos.”

„Astăzi trăim într-un mediu virtual în care copiii socializează aşa de frumos, dar sunt atât de timizi dacă stau faţă-n faţă. De aceea îi chemăm să vină spre sport pentru a socializa privind adversarul în faţă, pregătindu-i astfel pentru tot ceea ce înseamnă viaţă.”

(Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/atletism-gabriela-szabo-prin-sport-ii-pregatim-pe-copii-pentru-viata–191091)

„M-am nascut intr-o familie modesta dar nu bogatia materiala conteaza ci cea sufleteasca, iar parintii mei au aceasta bogatie sufleteasca pe care mi-au dat-o mie si fratilor mei. Le multumesc de fiecare data ca mi-au dat viata si ca m-au facut ”

(Sursa: http://www.pro2.ro/stiri/gabriela-szabo-un-singur-antrenor-o-singura-iubire-foto-video.html)

„Vă spun cu mintea omului de 42 de ani, peste două săptămâni: nu a fost niciun sacrificiu, a fost doar bucuria de a ne dezvolta şi remarca prin sport. Avantajul a fost că am avut oameni de excepţie care au stat în spatele nostru. Mai avem nevoie, astăzi, de oameni de excepţie.”

„Învăţ mereu. Învăţ ce înseamnă să fii liber.”

„Nu sunt ranchiunoasă, nu invidiez pe nimeni, nu am frustrări!”

„Nu îi poţi pretinde unui om să fie cu gîndul la mare performanţă dacă are un salariu de nici 10 milioane de lei vechi pe lună.”

„Cea mai bună definiţie a sportului mi-a dat-o un copil. A zis: <Sportul e o joacă, dar cu profesor>”

(Sursa: https://www.dcnews.ro/sport-sacrificii-gabriela-szabo-vorbeste-deschis-va-spun-cu-mintea-omului-de-42-de-ani_564598.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriela_Szab%C3%B3

https://www.mediafax.ro/sport/biografie-gabriela-szabo-campioana-olimpica-si-mondiala-propusa-ministru-al-tineretului-si-sportului-12187780

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Gabriela_Szab%C3%B3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *