Născut: 23.09.1948, Moreni, Dambovita, Romania
Scurt istoric al vieții
George Mihaita este un actor roman de teatru si film.
A absolvit în 1971 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București, secția Actorie, clasa prof. univ. Sanda Manu. Începând cu anul 2000 este directorul Teatrului de Comedie din București.
Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat
George Mihaita a debutat in film cu rolul din „Reconstituirea” lui Lucian Pintilie (1968) si a continuat sa apara in numeroase roluri de teatru, teatru TV, seriale si emisiuni de divertisment.
A jucat peste 50 de roluri in teatru, printre care „Revizorul” de Gogol, regia Horatiu Malaele; „Casa Zoikai”, de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu; „Fuga” de Mihail Bulgakov, regia Catalina Buzoianu; „Livada de visini” de Cehov, regia Lucian Giurchescu.
Mai are la activ peste 30 de roluri in film si o serie de premii nationale si internationale.Din 2003, ocupa functia de director al Teatrului de Comedie din Bucuresti.
A fost directorul Teatrului de Comedie din Bucuresti din 2003 pana in prezent. El este preşedintele Clubului UNESCO pentru adolescenti.
Este fondator şi director al FESTCO – Festivalul Comediei Romanesti in Bucuresti, directorul Festivalului Comediei Româneşti, ediţiile I-VIII
George Mihaita este directorul revistei „Salut Geneatia Pro”, directorul onorific al revistei „Super”.
Are 3 copii: Tudor, Vlad si Andrei, din doua casatorii.Ultima sotie a fost actrita Delia Seceleanu, de care a divortat in 2009.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Filme de lungmetraj: „Reconstituirea”, „Castelul condamnţilor”, „Brigada Diverse în alertă”, „Veronica”, „Veronica se întoarce”, „Zidul”, „Tufă de Venţia”, „Ultima noapte de dragoste”, „Melodii la Costineşti”, „Supravieţuitorul”, „Nunta mută”.
A jucat in teatru pentru televiziune: „Să umplem pământul cu visuri” de Dan Tărchilă, „Şeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan, „Viori de primăvară” de Al. Stein, „Speranţa nu moare în zori” de Romul Guga, „Căsătorie imposibilă” de Alex Ştefănescu.
Filme seriale: „Urmarirea”, Musatinii”, „Secretul Mariei”.
Actorul George Mihăiță a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Premii:
- 2010 – Premiul UNITER pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov – Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, Teatrul de Comedie, București
- 2001 – Henry Perkins, Bani din cer de Ray Cooney, regia Horațiu Malaele, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în cadrul Festivalului Național de Comedie de la Galați
- 1994 -Tersit, Troilus si Cresida de William Shakespeare, regia Dragos Glagotiu, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină oferit de Asociația Umoriștilor Români
- 1975 – Premiul III în cadrul Festivalului de Teatru de la Bacău cu un recital Marin Sorescu
- 1976 – Premiul Cenaclului Flacăra
Alte activitati:
- 1990 Directorul revistei Salut, Salut paranormal, Salut rebusist, Integrame salut, Sexualitatea
- 1992 Președintele Clubului UNESCO Adolescenții
- 1994 Propune Camerei Deputaților și Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului
- 1997 Președintele României semnează Legea nr 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai
- 1998 Directorul revistei Salut Generația Pro
- 2000 Directorul onorific al revistei Super
Citate celebre ale personalității
„Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!”
(Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=george+mihaita)
„Colegii şi profesorii erau spectatorii mei. Dacă-i vedeai pe profesori cum râdeau şi pe urmă îmi puneau un 3… Cu acelaşi zâmbet! «Hai, mă, să-l lăsăm corigent chiar pe actorul nostru?»”
„Nu o să fiu niciodată la fel de popular ca Piersic.”
„E ca o a doua respiraţie şi mă refer la teatru. Eu sunt un om foarte muncitor şi chiar dacă unora li se pare că îmi ies uşor toate, ies, dar cu multă muncă. Am fost fiu de muncitori, care lucrau din greu. Şi m-am zbătut pentru că altă şansă nu aveam.” (Sursa: https://www.libertatea.ro/ultima-ora/george-mihaita-spune-tot-interviu-despre-actorie-casnicie-si-copii-778238)
„De foarte multe ori, teatrul îmi este mai aproape de suflet, pentru că reacția imediată a publicului nu o ai la film, când simți că publicul respiră odată cu tine. Acel lucru este de neînlocuit.” (Sursa: https://www1.agerpres.ro/cultura/2015/05/07/interviu-george-mihaita-teatrul-imi-este-mai-aproape-de-suflet-simti-ca-publicul-respira-odata-cu-tine-11-38-18)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Mih%C4%83i%C8%9B%C4%83
https://www.cinemagia.ro/actori/george-mihaita-2925/