Născut: 25.12.1933, Giulesti, dar 01.01.1934, București in acte oficiale
Decedat: 10.11.2009 (75 de ani), București
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai importanți actori români. Parintii sai l-au inregistrat abia dupa sarbatorile de iarna. A fost un celebru actor roman de teatru si film. Si-a petrecut copilaria in Giulesti, alaturi de parintii sai Petre si Jana Dinica.
In 1944 ca prin minune, scapa cu viata in urma bombardamentului german asupra Bucurestiului. Multi prieteni de joaca de-ai sai au fost ucisi, Dinica ramanand marcat toata viata de acele momente cumplite. Pe la varsta de 17 ani, cinematografele de pe Calea Grivitei ii trezesc dorinta de a deveni actor, testandu-si talentul in diferite trupe de teatru amator, care puneau in scena Molière, Shakespeare, dar si dramaturgie romaneasca.
Gheorghe Dinica a jucat în peste 70 de filme, în special în rolurile unor personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăiele l-a supranumit: „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”.
În 1996, după 60 de ani în care a fost „vagabond”, așa cum singur s-a intitulat în melodia sa, s-a căsătorit cu Gabriela Georgeta care i-a fost alături până la moarte. Despre soția sa spunea: „E o femeie care are o relație clară cu viața și care a făcut ordine în dezordinea existenței mele.”
Gheorghe Dinică a decedat în data de 10 noiembrie 2009, ora 13:00, în urma unui stop cardiac sub ventilație, cu toate că timp de treizeci de minute s-au efectuat manevre de resuscitare. Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu disfuncție multiplă de organe, șoc septic, insuficiență cardio-respiratorie, insuficiență renală cronică acutizată, insuficiență respiratorie acută (bronhopneumonie), disfuncție digestivă, disfuncție hepatică etc. Maestrul era internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgențǎ București (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009.
Trupul neînsuflețit a fost adus pe 13 noiembrie în foaierul Teatrului Național din București unde a fost petrecut cu aplauze timp de 15 minute de aproximativ 2000 de persoane venite să-și ia rămas bun. A fost înmormântat în aceeași zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită astfel în semn de omagiu. S-a alăturat astfel colegilor de breaslă: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Ștefan Iordache, Nicu Constantin. „Somn ușor, Gigi Dinică!”, după cum a spus Marin Moraru, prietenul său de o viață.
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
Debut
Gheorghe Dinică și-a manifestat interesul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani. În 1957 a intrat la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat încă de la prima sa urcare pe scenă, chiar din același an, și aceasta pentru rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliție (An Inspector Calls). De atunci Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:
- 1961-1967 Teatrul de Comedie, București
- 1968-1969 Teatrul Bulandra, București
- din 1972 Teatrul Național I. L. Caragiale, București
Debutul cinematografic l-a cunoscut în 1963, cu un rol în filmul „Străinul”, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici.
Roluri jucate
Gheorghe Dinică a fost un foarte popular actor, jucând în mare parte în producții Românești. Ca și actorul francez Alain Delon, Dinică a refuzat să joace în filme produse în Statele Unite. În general din cauza aspectului său a fost distribuit în roluri negative, fie că ne referim la roluri de gansteri autohtoni, în seria de filme cu comisarul Moldovan, regizată de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniți, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stănică Rațiu în „Felix și Otilia”. Din acest motiv nu i s-a încredințat rolul de a recita poezii patriotice și ode închinate „Conducătorului iubit” în super-montările cu iz propagandistic din marele spectacol „Cîntarea României”.
Multe dintre rolurile sale rămân întipărite în memoria publicului, în special prin trăsăturile de caracter ale personajelor și prin replicile celebre. Printre cele mai importante roluri ale sale se numără:
- Savu (in ” ZIDUL”- 1974) de Constantin Vaeni,/ Paraipan (in „Un comisar acuză” – 1974) și („Revanșa” – 1978). Interpretarea liderului legionar Paraipan a intrat în istoria cinemtografiei românești, ca de altfel toată seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.
- Lăscărică („Cu mâinile curate”, 1972). Personajul Lăscărică a generat una dintre cele mai cunoscute replici dintr-un film românesc: „Nu trage dom’ Semaca! Sunt eu, Lăscărică!„.
- Diplomatul (Prin cenușa imperiului, 1975, regia Andrei Blaier), un personaj caracterizat prin perfidie, orgoliu și cinism.
- Aurică Fieraru, bulibașa din șatra de țigani din telenovelele Inimă de țigan (2007) și Regina (2008), difuzate de postul TV Acasă, unde actorul a jucat alături de Marin Moraru, Gheorghe Visu, Florina Cercel, Dan Condurache și Carmen Tănase.
- Pepe în filmul Filantropica (2002), rol prin care se face cunoscut în special publicului tânăr și prin care lansează câteva replici celebre:
„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană!”
„Vă e milă, v-am luat banii!”
”’’La banii tăi tu îți permiți să ai demnitate?’’”
- Cadîr (Tache, Ianke și Cadîr), unul dintre cele mai apreciate roluri în teatru ale maestrului, care a jucat alături de Marin Moraru și Radu Beligan.
- Grigorie Vulturesco („Aniela”, 2009), ultimul rol al actorului, care întruchipează un general în rezervă și erou al României de la începutul secolului XX.
Gheorghe Dinică a colaborat atît în film cît și pe scenă cu cîțiva mari regizori români, printre numele cele mai importante se numără Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Mircea Danieliuc, Constantin Vaeni, Dan Pita, Lucian Pintilie, Mircea Dragan, Serban Marinescu, Nae Caranfil,/ Andrei Serban, David Esrig etc.
Gheorghe Dinică înregistrat mai multe CD-uri cu muzică de petrecere și romanțe, de altfel actorul cînta, uneori, în cîteva localuri din București, cel mai celebru fiind „Șarpele roșu”, unde își petrecea timpul alături de prietenii săi, regretatul actor Ștefan Iordache și cîntărețul Nelu Ploieșteanu, alături de care a jucat în filmul „Ticăloșii”.
● Cântece de petrecere (2003)
● Cântece de petrecere 2 (2003) ● Romanțe (2004) ● Parol că te iubesc (2006) |
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Pentru activitatea sa deosebită, Gheorghe Dinică a fost distins cu numeroase premii, în special din partea Uniunii Cineaștilor din România, dar și din partea altor organizații, printre care:
● 2002: membru de onoare al societății „Teatrul Național „Ion Luca Caragiale””
● cetățean de onoare al Bucureștiului ● 2008: Doctor Honoris Causa, titlu acordat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București ● 2006: Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F. ● 2004: Diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, pentru „Orient Expres” ● 2002: Premiul Special UCIN, pentru rolul Prinț – „Filantropica” ● Actor de onoare al filmului românesc ● Actorul anului 2002 – Revista V.I.P. ● 1999: Premiul de excelență – UNITER ● 1992: Premiul UCIN; Premiul Troia (Portugalia) pentru „Patul conjugal” (regia: Mircea Danieliuc) ● Premiul UCIN pentru „Casa din vis” ● Premiul ACIN pentru „Figuranții”, „Cuibul de viespi”, „Secretul lui Herodot” ● 1975: Premiul ACIN pentru „Ilustrate cu flori de câmp” ● Premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul – „Prin cenușa imperiului” ● 1972: Premiul ACIN pentru „Explozia”, „Felix și Otilia”, „Bariera”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” ● Marele premiu la Paris pentru „Troilus și Cresida” de William Shakespeare A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit apoi și Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer. Adesea, critica l-a asemuit cu Robert De Niro, comparație de care Gheorghe Dinică nu se declara deloc încântat: „Ce legătură are Robert De Niro cu mine? Eu am studiat și jucat în România”, a menționat actorul. Totuși, în anul 2006 a jucat într-un film regizat de marele regizor american Francis Ford Copolla, o ecranizare a nuvelei lui Mircea Eliade, Tinerețe fără tinerețe. |
Citate celebre ale personalității
„M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea!”
„Natura a făcut să am vorbirea asta şi aşa m-am apropiat de anumite roluri. Am avut şansa ca, de la începutul carierei, să nu mi se dea roluri pozitive şi am fost luat drept genul care interpretează un personaj negativ.”
„Asta este misiunea mea – să o duc şi să fac tot ce pot mai bine. Asta e obligaţia mea faţă de frumoasa meserie pe care mi-am ales-o şi faţă de spectatorii care mi-au dat toată dragostea şi încrederea lor. Dar să ştiţi că pentru mine nu este nicio greutate, pentru că tot ce am făcut de-a lungul vieţii am făcut din dragoste pentru profesie şi pentru oameni. Şi acum, când văd că oamenii mă apreciază, mă simt răsplătit din plin.” Gheorghe Dinică în Mari artişti români
„Lumea e mică! Ce mai… câteva mese!”
„Când joci un personaj negativ, poţi să îl joci cum vrei, pentru că cei ai dracului trebuie eliminaţi şi ţi se dă voie să mori în toate felurile. Iar posibilităţile pentru actori sunt mult mai interesante.”
„În război aşa e: scapă cine poate. Nu mă plâng. Pentru că am ajuns departe, foarte departe, deşi am pornit de la fundul sacului. În viaţă trebuie mereu să treci peste nenorociri şi să ridici capul sus şi să răzbeşti. Eu am răzbit!” Gheorghe Dinică în Mari artişti români
„Dragostea nu are vârstă, indiferent că este în primăvara anilor sau a toamnei, ea răbufneşte şi îşi cere drepturile.” Gheorghe Dinică în Mari artişti români
„Viaţa omului e mai bogată decât pumni şi şuturi în gură.”
(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Gheorghe+Dinic%E3)
Citate celebre despre personalitate
Actorul Dumitru Furdui: „Gigi Dinică este un talent rar. Fiu de poştaş şi poştaş el însuşi, Gigi a nimerit în profesie mai târziu decât noi (…) Atât el cât şi eu suntem băutori şi pentru a ne întâlni la băutură n-a trebuit niciodată să ne dăm telefon. Între toţi băutorii există o asemănare atât de cunoscută, dar există, în paralel, şi deosebiri. Eu n-am văzut în viaţa mea un om cu asemenea reacţii la alcool ca Gigi. Vorbeşte tare, râde fără rost şi se leagă de oameni fără motiv, aşa încât cel care nu-l cunoaşte poate crede că a înnebunit. Doarme foarte bine, elimină tot, iar a doua zi întotdeauna se scoală la vreme, complet refăcut, pleacă la repetiţie sau la filmare şi rezistă ore întregi în picioare, neplângându-se niciodată de vreo durere sau oboseală. Eu, în locul lui, mi-aş fi dat duhul demult.”
Dionisie Vitcu: „In fata mortii ramai mut. A fost general si in teatru si in film. Era rau de bun!”
Eugen Cristea: „Maria sa maestrul Dinica a fost, este si va ramane un zeu al Teatrului si Cinematografiei Romanesti. Este de neinlocuit.”
Vladimir Gaitan: „Mariajul l-a schimbat in bine. Am descoperit o alta fateta a omului Dinica, nu a boemului, ci a omului responsabil.”
Surse
http://www.ziare.com/gheorghe-dinica/biografie
https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Dinic%C4%83
https://www.ro.biography.name/actori/112-romania/314-gheorghe-dinica-1934-2009