Gheorghe Hagi

Născut: 5 Februarie 1965 (54 de ani), Săcele, Constanța

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Gheorghe Hagi s-a născut pe 5 februarie 1965 în Constanţa şi este un fost fotbalist şi antrenor român. Datorită talentului său la sportul cu balonul a fost supranumit „Regele Fotbalului” sau „Maradona din Carpaţi”.

Este căsătorit cu Marilena Vlahbei din 1995 și au împreună doi copii: Kira Hagi (născută în 1996) și Ianis Hagi (născut în 1998). Relația este discretă, soția însoțindu-l pe antrenorul Viitorului doar la evenimentele mondene, preferând să se ocupe departe de ochii presei de cei doi copii ai lor: Kira, care iubește teatrul și studiază în America, și Ianis, care îi calcă pe urme tatălui său și este jucător de fotbal la ACF Fiorentina, în Serie A.

Gheorghe Hagi deține hotelul de patru stele Iaki din Mamaia, cu 122 de camere și cu afaceri de 3 milioane euro în 2008. De asemenea, este fondatorul Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi și al clubului Viitorul Constanța.

Viața profesională/artistic – Unde, când și cum a debutat

Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanța, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani. La echipa națională a debutat in 1983, pe cand avea 18 ani, undei a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate, el fiind chiar capitanul echipei, din 1990 pana cand s-a retras.

În afara ţării a plecat în 1990, prima echipă pentru care a jucat fiind Real Madrid, apoi au urmat Brescia FC, FC Barcelona şi Galatasaray S.K., unde a activat până când s-a retras, în 2001. După ce a renunţat la tricoul de jucător cu numărul 10, Gheorghe Hagi a devenit antrenor. A început cu echipa naţională, apoi au urmat mai multe echipe din afara ţării, iar în 2010 a semnat un contract pentru un sezon şi jumătate cu Galatasaray.

Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile eficace la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizator. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi reușea să depășească ușor mulți adversarii prin dribling și găsea deseori de unul singur mijloace de câștigare a unui meci. Deși nu excela la capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în bune poziții de joc, ceea ce îi permitea fie să paseze decisiv, fie să șuteze cu succes de la distanță.

Hagi a fost și un excelent executant de lovituri libere, înscriind numeroase goluri din poziții fixe.

Detalii despre realizările profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Gică Hagi a intrat în istoria Cupei Mondiale de fotbal, fiind inclus pe lista celor 100 de fotbaliști din toate timpurile care au marcat cea mai importantă competiție cu balonul rotund din lume.

Astfel, France Football îl consideră pe Gică Hagi ‘unul dintre marii artiști ai Cupei Mondiale din 1994’, ‘Regele’ făcând în Statele Unite ale Americii un turneu fabulos.

Atunci, Gică Hagi a ‘tras’ după el echipa României până în sferturile de finală ale competiției, reușind trei goluri și patru pase decisive.

În plus, golul aproape ireal cu Columbia, șut la vinclu de la mare distanță, a fost considerat ‘o realizarea somptuoasă, care va rămâne în istoria Mondialelor”

‘Considerat cel mai mare jucător al României, Gheorghe Hagi a participat la trei Cupe Mondiale. Dacă România nu a reuşit să treacă de optimi în 1990 şi 1998, ediţia din 1994, pe de altă parte, a fost un adevărat succes. Hagi şi-a dus efectiv echipa în sferturile de finală, marcând trei goluri şi oferind patru pase decisive în cinci meciuri”, a mai scris France Football despre cel mai bun fotbalist român din istorie.

Gică Hagi figurează pe o listă selectă, pe care se mai găsesc alți fotbalișt fabuloși, cum ar fi: Garrincha, Fontaine, Eusebio, Beckenbauer, Cruyff, Roberto Baggio sau Buffon.

Detalii despre cum a fost văzut/ apreciat

Dacă mai era nevoie de încă o recunoaștere a valorii sale, Hagi a atras de nenumăte ori aprecierea adversarilor și a marilor oameni de fotbal din lume. Pele, Cruyff, Matthaus, Fatih Terim, Maradona, Michel Platini sau Eusebio sunt doar câteva dintre personalitățile care l-au elogiat.

,,Gheorghe Hagi a fost un jucător foarte bun. Am urmărit echipa României la Cupa Mondială din SUA și mi-ar fi plăcut să-mi fi fost cândva coechipier. Golurile lui frumoase au făcut înconjurul lumii și este foarte, foarte iubit. A creat fotbal, iar asta respect cel mai mult de la un jucător” – Michel Platini, președinte UEFA

,,Hagi este pentru România ceea ce este Beckenbauer pentru Germania” – Lothar Matthaus,fost internațional german

,,Hagi a fost unul dintre cei mai tehnici jucători din fotbalul european” – Eusebio, fost internațional portughez

,,Hagi i-a învățat fotbal pe turci. Era foarte concentrat înaintea fiecărui meci, intra în febra lui, începea să vorbească precum un om bătrân, era foarte serios. A fost un jucător excepțional” –Claudio Taffarel, fost portar Brazilia

,,Gică obișnuia să cânte cu mine în vestiar. Încerca să învețe toate cuvintele, pentru a ține ritmul. Ce-i drept, nu prea avea el voce, dar îi plăcea să ia parte la distracție. Ascultați ce vă spun, aveți impresia că este un tip prea serios, dar nu e deloc așa. Lui îi place să se distreze, să râdă, să facă glume, e un tip super” – Maurizio Neri, fost jucător Brescia

,,În prima zi când a venit la Barcelona la antrenament, avea jambierele tăiate în vârf. Nu mai văzusem așa ceva, normal că m-a surprins” – Ronald Koeman, fost jucător Barcelona

,,Mi-a plăcut foarte mult cum juca Hagi. Pentru mine este un jucător fenomenal, care putea juca sigur în echipa Braziliei în 1994. România din acel an era o echipă care practica un fotbal încântător, cu jucători grandioși, așa cum era Hagi” – Djalminha Feitosa Dias, fost internațional brazilian

,,Hagi a fost cel mai mare fotbalist alături de care am jucat. A fost singurul jucător care a știut mereu unde să-mi dea mingea. Voi, românii, ați avut un jucător colosal, iar numele lui este Hagi. Mă înțelegeam perfect cu el pe teren”  – Mario Jardel, fost internațional brazilian

,,Hagi e la fel de bun ca vinul, cu cât îmbătrânește, cu atât e mai bun” – Luis Fernandez, fost internațional francez

Citate celebre ale personalității

„Lăsaţi-mă să trăiesc în România.”

(Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=hagi)

„Cea mai bună vitamină pentru un sportiv este o linguriţă de miere, dimineaţa, atunci când se scoală. Aşa am luat eu timp de un an înainte de Mondial şi am fost ca o bombă acolo.” -Gică Hagi

(Sursa: https://www.borcanulcucitate.ro/profil2/gheorghe%20hagi/)

„După părerea mea, viața e făcută din momente și decizii. Sub nicio formă nu trebuie să dai în acești jucători vreodată. Nu sunt maturi, rămâi lângă ei și dă-le sprijinul de care au nevoie. Ei trebuie să se refacă, să se gândească la ziua de mâine. Am vorbit deja cu jucătorii mei de la lot, le-am explicat că și noi am trăit așa ceva în 1994, dar nu am plâns toată luna. Dacă stau să plângă, vin alții în locul lor. Dacă Moruțan era de la Viitorul, i-aș fi spus aceleași lucruri. Chiar dacă-mi cert copiii, sunt copiii mei până la moarte”.

(Sursa: https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/hagi-sfaturi-pretioase-pentru-pustii-de-la-u19-sunt-copiii-mei-pana-la-moarte-ce-spune-despre-plecarea-de-la-viitorul-536078.html)

„Întotdeauna învăț ceva. Eu zic că sunt mai bun cu fiecare zi care trece, experiența mă face mai bun. Nu cred că e valabil doar în fotbal, fiecare om devine mai bun în munca lui în timp.”

(Sursa: http://premium.gsp.ro/premium/interviu/superlativele-gsp-2017-interviu-exclusiv-gheorghe-hagi-antrenorul-anului-in-romania-antrenorul-nu-mai-exista-in-romania-528511.html )

Citate celebre despre personalitate

,,Hagi e la fel de bun ca vinul, cu cât îmbătrânește, cu atât e mai bun” – Luis Fernandez, fost internațional francez

,,Echipa juca cu o minge, Hagi avea nevoie de un alt balon, doar pentru el” – Ramon Mendoza, fost președinte Real Madrid

,,Drac român! A fost un jucător senzațional, dar uneori era foarte egoist” – Fernando Hierro, fost jucător Real Madrid

,,Galatasaray și Hagi sunt două lucruri care se completează. Este poate cel mai bun jucător pe care l-am avut vreodată sub comandă” – Fatih Terim, antrenor al lui Hagi la Galatasaray (Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Hagi#Via%C8%9Ba_personal%C4%83) 

Surse

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Hagi#Via%C8%9Ba_personal%C4%83

https://www.libertatea.ro/ultima-ora/gica-hagi-in-istoria-cupei-mondiale-2208749

http://cristi-raraitu.blogspot.com/2015/02/gheorghe-hagi-50-ani-la-multi-ani-gica-2015.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *