Gil Dobrică

Născut: 14.02.1946, com. Calarasi, jud, Dolj, Romania

Decedat: 17.04.2007, Craiova, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Gil Dobrică a fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues din România. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui admirator declarat a fost) și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads” („Drumuri de țară” – modificată în „Hai acasă”) a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.

S-a născut la țară, în comuna Călărași, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Un coleg de muncă era un mare iubitor de muzica neagră și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său. Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazz, swing, foxtrot.

Cînta piese din repertoriul unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate.

El a ajuns avocat în orașul Bacău pentru un scurt timp.

În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Cerbul de Aur. „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil.

În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea acesteia, în clubul Fire din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei, Dragostea-i ca și o râie.

Se stinge din viață la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință. Încă din toamna anului 2006, cunoscutul cântareț suferea de gută cronică, de ciroză, dar și de pneumonie.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. Activează în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formația Dacii. În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată, Gil Dobrică a avut foarte puține apariții televizate. Primul pas important pentru Dobrică în Bucuresti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în engleză, pe viu, fără instrumente electronice.

Tot in 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roșu și Negru. Apare în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian Pittiș, Ion Caramitru ș.a.). În 1979 i se oferă o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și debutează discografic cu „Hai acasă” pe disc EP de 45 de turații. Piesa este un cover dupa John Denver – „Take Me Home, Country Roads” (1971).

Adaptări după Ray Charles, Percy Sledge, The Box Tops (The Letter – Scrisoarea) sau celebrele sale cover-uri : „Rugă pentru parinți” și „Ordinea de zi”, sunt mari succese în perioada respectivă. În anii 1980, casa de discuri Electrecord îi editeaza solistului un single și trei LP-uri, o parte dintre acestea fiind recent reeditate pe CD.

Discografie:

  • Hai acasă (1979 Single EP – Electrecord)
  • Dă-mi o șansă (1982 LP – Electrecord)
  • Give Chance To Me (1983 LP – Electrecord)
  • Gil Dobrică (album) (1988 LP – Electrecord)
  • Cântec pentru mama (1999 CD – Electrecord)
  • Hai acasă (2003 CD – Electrecord)(John Denver cover)

Citate celebre ale personalității

„Am făcut ce am vrut în viață, am fost în niste situații uluitoare, la care alții doar vizează, aș fi putut imigra ori să fiu bogat. Însă nu am profitat de relații, nu mi-a stat niciodată în fire să mă folosesc de pile precum alții.”

„A fost cel mai important moment din viața mea când m-a primit ‘majestatea sa’ în camera de la hotel (Cerbul de Aur 2003). L-am idolatrizat pentru că a dat sens muncii mele 35 de ani. 85% din repertoriul meu e Ray Charles. Iar atunci când a murit, aproape am murit odată cu el.” (Sursa: https://www.libertatea.ro/monden/vedete-de-la-noi/10-ani-de-la-moartea-lui-gil-dobrica-2-1807154)

„Bine, eu n-am dat din coate niciodata. Toata viata am asteptat sa fiu solicitat. Nu am batut la usi, nu am umblat cu telefoane si cadouri sau alte metode de a intra in TVR, in radio si pe disc.”

„Sa stii ca sunt o gramada de copii care canta senzational, si fete, si baieti, si orchestre dar care, la fel ca si mine, n-au cum sa vina sa bata la poarta televiziunii. Si birocratia din TV si din radio o stim cu totii. Deci, datoria tot a redactorilor este si a studiourilor sa-i gaseasca si sa-i invite  in mici turnee, sa-i filmeze. Multe destine depind de intamplare.” (Sursa: http://romania-mariei.blogspot.com/2014/03/gil-dobrica-dupa-imbratisarea-lui-ray.html)

Citate celebre despre personalitate

Fratele Paul: „Unii spun că, dacă Gil făcea muzică, noi am fi ţigani. Şi s-a tot zis despre el că ar fi beţiv. Nici pe departe. El avea cultul acesta al vinului, il savura şi pentru a-şi crea buna dispoziţie ca să-i veselească pe ceilalţi.”

„Cănd toţi stăteau crispaţi pe scenă cu morcovul in mănă, Gil cănta de-l scula pe om de la masă. Forţa şi vitalitatea lui nu le-a avut nimeni. Era şi sportiv, alerga şi mănca puţin ca să nu ia kilograme in plus. La televiziune il chemau foarte rar, dar atunci cănd ştia că apare işi suna toată familia de bucurie.” (Sursa: https://jurnalul.antena3.ro/editie-de-colectie/gil-dobrica-7-mai-2007/gil-dobrica-intre-arta-si-teama-obsesiva-de-droguri-291997.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Gil_Dobric%C4%83

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *