Ion Țiriac

Născut: 09.05.1939, Brasov, Romania

Scurt istoric al vieții 

Ion Țiriac, este un fost jucător profesionist de tenis român, jucător de hochei pe gheață, și actualmente un influent om de afaceri în Germania și România.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

Țiriac, care și-a pierdut tatăl la vârsta de zece ani, a locuit pe aceeași stradă și a lucrat în aceeași fabrică cu Günther Bosch.

Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974). Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între anii 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.

Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker, tenisman german de clasă mondială.

Ion Țiriac este deținătorul licenței turneului de tenis „BCR Open Romania” din anul 1996. A zecea ediție a turneului (care a avut loc în luna septembrie a anului 2005) a oferit premii în valoare de 302.000 euro. Câștigătorul trofeului competiției, Florent Serra a primit un cec în valoare de 44.100 euro.

Între anii 1998 – 2004, a deținut funcția de Președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Țiriac este de asemenea unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii fiind cotat[6] ca având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007. În noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Țiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari.

Țiriac a fost căsătorit între anii 1963 și 1965 cu Erika Braedt, jucătoare de handbal.[8] Are copii cu Mikette von Issenberg (model; mama lui Ion Țiriac jr.) și cu Sophie Ayad (ziaristă din Egipt; doi copii, Karim Mihai și Ioana Natalia).

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Distinctii:

În anul 1971 a fost decorat cu Ordinul Muncii Clasa I.

Citate celebre ale personalității

„Pasionaţii după tenis, care-ţi admiră reverul, sunt curioşi să vadă dacă butonii de la cămaşa ta sunt de aur.”

„Tenisul nu te lasă să meditezi.”

„În sport, treaba e matematică. Nu am semănat nimic, nu avem de unde să culegem.”

„Un jucător care pierde din primul tur are senzaţia penibilă că e un tolerat, chiar dacă mai are de jucat, eventual, un dublu bărbaţi sau un dublu mixt.” Ion Ţiriac în Ar fi fost prea frumos

„Sportul te învaţă să pierzi sau să câştigi. Dacă nu ştii să pierzi, nu numai că nu ai cum să mai apreciezi victoria sau câştigul, dar ieşi afară din realitate.”

„Toată lumea poate ajunge nr.1 mondial.”

„Dacă lumea te respectă, înseamnă că ai reuşit în viaţă.”

(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Ion+%DEiriac)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_%C8%9Airiac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *