Născut: 14.03.1929, Vadul Rașcov, județul interbelic Soroca, Regatul Romaniei
Decedat: 09.11.2012 (83 de ani), Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Iurie Darie (nume real: Darie Maximciuc) a fost un actor român de scenă, film, radio, televiziune și voce.
Actorul s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca si a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă (9 spre 10 noiembrie 2012), după mai multe luni de luptă cu problemele respiratorii și cardiace.
Dotat cu talent la desen, dar având și reale însușiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Artă Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învățat ce înseamnă actoria de la mari actori și profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova.
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
În cinematografie a debutat în 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care „Băieții noștri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanță la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), „Frații Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la București” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morții” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune „Numai iubirea”.
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: „Troilus și Cressida”, „Umbra” și multe altele.
După Revoluție, a jucat în „Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaști basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în „Tata” (stagiunea 1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini, alaturi de o micuta co-prezentatoare, Mihaela. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.
A fost casatorit cu actrita Consuela Rosu cu care are un baiat Alexandru (Ducu) Darie, nascut in 1959 ce in prezent nu numai ca a mostenit talentul parintilor sai dar chiar se pare ca i-a depasit. În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.
Dupa moartea extrem de prematura a sotiei sale, el se indragosteste din nou,de data aceasta de colega sa Anca Pandrea cu care formeaza un cuplu demn de invidiat.
Iurie Darie a decedat la vârsta de 83 de ani, după o grea suferință, la domiciliul său de pe strada Chile nr. 12 din București.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.
Actorul a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Ultimul film în care a jucat Iurie Darie este „Maria Sa, Birlic!”, un documentar despre actorul Grigore Vasiliu-Birlic.
Citate celebre ale personalității
„E o misiune a mea să am dragoste de copii aşa cum avea şi mama mea, educatoare, şi tatăl meu, învăţător.”
„Sunt un om cu conştiinţa trează că trăim într-o lume foarte ciudată, un om care a crezut în iubire şi pe care viaţa nu l-a dezamăgit.”
„Nu sunt un visător. Sunt un cetăţean cu picioarele pe pământ, care visează din când în când şi care îşi mai foloseşte aripile şi imaginaţia din când în când.”
„O iubire vindecă pe alta.” Iurie Darie în Numai iubirea
„În zona asta, a copiilor, am trăit toată viaţa şi am fost foarte fericit.”
„Am simţit întotdeauna că cel pe care îl etalez nu sunt eu. Cred că am să plec din lumea asta cu ceva şi am să mă nasc în altă lume.”
(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Iurie+Darie)
Citate celebre despre personalitate
Epigramă de Mike Farkas (21 octombrie 2010)
Actorului Iurie Darie
„Am fost şi-ţi voi rămâne „fan”,
Dragul meu Vardia Ştefan,
Dar după ultima-ntămplare,
Ai nota zero la purtare.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=iurie+darie)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Iurie_Darie