Jean Constantin

Născut: 21.08.1927, Techirghiol, Romania

Decedat: 26.05.2010 (81 de ani), Constanta, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean, a fost unul din cei mai mari actori români, interpret de roluri comice, considerat „maestrul comediei”. Printre personajele reprezentate de Constantin se numără cele din seria B.D. (Brigada Diverse), filmele de acțiune și de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu și serialul de televiziune Toate pânzele sus (1976).

Jean Constantin s-a născut în anul 1928, într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească: „Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia” – Jean Dumitru, iar tatăl său de etnie română: „Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect.” – Jean Constantin. Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an. Numele său de familie era Jean și nu Constantin. Ii placea de mic sa spuna poezii, iar parintii il incurajau, mama lui avea voce, iar tatal lui era comic. Viata maestrului Jean Constantin a fost muncita, a făcut naveta cu trenul, chiar si cu caruta ca sa ajunga la teatru, dar a depus suflet in tot ce facea, altfel, maestrul spunea ca: „dacă nu trece prin tine, publicul te simte „.

Deși s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi țigan de origine, actorul nu a confirmat niciodată aceste zvonuri și a făcut haz de ele: „Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia și nu numai, că sunt de al lor.” – Jean Constantin. Reprezentanții țiganilor din Constanța au declarat că Jean Constantin nu era membru al acestei etnii și că acesta era cunoscut în oraș ca grec. Totuși, datorită tenului său mediteranean, a fost ales să joace roluri de țigan în mai multe filme.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Jean Constantin a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

Actorul a jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârșitul deceniului este distribuit în producțiile de succes Prea mic pentru un război atât de mare (1969, r. Radu Gabrea) și Canarul și viscolul (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). Totuși, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu.

În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate pânzele sus (1976), în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. Revanșa (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia Nea Mărin miliardar, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

În anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Ultimele sale filme, Supraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut și în serialul Regina, difuzat de postul Acasă TV.

Ultimii ani și decesul

În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Jean Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

In 2006 primeste Diplomă de excelență în filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate laGala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Cel care a fost considerat „maestrul comediei” a fost investit,în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava.

Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şiRealizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetăde aur şi o medalie jubiliară „Magna cum Laudae”.

În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin,Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică „Omul care aduce hazul”,publicată în 1998.

Din 1999, Jean Constantin este şi cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit.

El a fost căsătorit de trei ori,petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean.

Citate celebre ale personalității

„Sunt roluri pe care le-am refuzat pentru că nu m-am simţit în largul meu. Rolul din „Reconstituirea” pe care l-a făcut Ernest Maftei, l-am refuzat pentru că mi-am dat seama că acolo nu trebuia să se râdă. Când rula un film la cinema unde jucam eu, nici nu dam pe acolo. Am o jenă.” Jean Constantin în Almanah Cinema (1983)

„Viaţa e altceva. Fug de publicitatea făcută cu toptanul. Nici popularitatea nu-mi place. Când îmi las maşina, găsesc lumea adunată grămadă la parcare.”

„Mânuiesc păpuşile nemaipomenit. Nu se poate mai mare bucurie decât să auzi o sală întreagă de copii râzând. M-am străduit să distrez lumea. Mă simt bine când râde toată sala. Publicul care reacţionează la replică, în sală, acela e publicul în care cred…”

„Îl ocolesc pe omul al dracului, fug.”

„Am jucat, pe unde n-am jucat la viaţa mea! Mă cunosc spectatorii, dacă-i zi! Noaptea-i mai greu!”

„De la 16, 17 ani am realizat că am o moacă. Mi-au spus foarte mulţi că am faţa comică. Am fost cândva înotător de performanţă.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Jean+Constantin)

Citate celebre despre personalitate

Epigramă de Viorel Martin din arhiva personală a lui Gheorghe Culicovschi (2006)

Actorului Jean Constantin

„Ştie roluri mari să facă,

Scoală sălile-n picioare;

Pieselor în care joacă

Le dă farmec şi… culoare!” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?id=139786)

Sebastian Papaiani: „Nu poţi să nu lăcrimezi pentru un om care ţi-a fost apropiat, lângă care airespirat, lângă care ai jucat.”

„Ne ducem şi nu ne ia locul nimeni, maia les lui Jean, Jean cel de neînlocuit.”

Alexandru Arsinel: „O mare personalitate, un actor extraordinar, iubit de marele public. A fost un om care nu a adus decât zâmbetul pe buzele spectatorilor.” (Sursa: https://www.gandul.info/stiri/moartea-unui-actor-jean-constantin-plans-de-colegi-si-prieteni-6179103)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Constantin

https://www.mediafax.ro/cultura-media/biografie-jean-constantin-o-cariera-dedicata-comediei-de-la-toate-panzele-sus-la-poker-6179438

https://adevarul.ro/news/eveniment/cine-fost-jean-constantin-1_50adb2f67c42d5a6639942b6/index.html

https://www.cinemagia.ro/actori/jean-constantin-1710/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *