Leonard Doroftei

Născut: 10.04.1970, Ploiesti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Leonard Dorin Doroftei este un fost pugilist român, campion mondial WBA la categoria semi-ușoară (61,9 kg) între 5 ianuarie 2002 și 24 octombrie 2003.

Născut la Ploiești, Leonard a început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între 1986 și 1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori. Mai târziu a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997. A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor. A început boxul în 1984, la clubul “Prahova” din oraşul natal, continuându-şi cariera la “Steaua”, apoi la “Freedom Star Farul” Constanţa, avându-i ca antrenori de-a lungul timpului pe Relu Auraş, Emil Popa şi Ilie Dascălu.

Dotat cu o mare forţă de atac, lovitura laterală de stânga fiind arma lui de temut, Doroftei a obţinut primele succese la juniori, devenind campion naţional în 1986 şi 1987. Au urmat cinci titluri la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 şi 1997), dar mai ales succesele în competiţiile internaţionale. Campion mondial la Berlin (1995), campion european la Vejle (1996), două medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996), precum şi medalie de bronz la Campionatele Europene de la Bursa (1993).

În 1998, după 13 ani de box ca amator, unde a disputat peste 250 de meciuri dintre care a câştigat 239, Leonard Doroftei trece la profesionism. Cariera lui Doroftei în postura de profesionist a fost una la fel de strălucitoare. În cei şase ani la profesionism, “The Lion”, cum a fost supranumit Leonard Doroftei, care a activat la clubul canadian Interbox din Montreal şi a fost antrenat de Stephane Larouche, a disputat 24 de partide, terminând învingător de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzând o dată şi obţinând un meci egal.

Debutul său în boxul profesionist s-a petrecut la 24 aprilie 1998, în Quebec, împotriva americanului Jerry Villareal. Cele mai importante confruntări le-a avut începând din 2002, la 5 ianuarie, la San Antonio (SUA), îl deposedează de titlul mondial la categoria uşoară, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi. A urmat apoi revanşa acordată boxerului argentinian. La Bucureşti, la 31 mai 2002, Leonard i-a încântat pe cei 8.000 de spectatori prezenţi în sala “Ioan Knust Ghemănescu”, câştigând din nou în faţa lui Balbi.

La 17 mai 2003, în oraşul american Pittsburg, Leonard Doroftei boxează pentru unificarea titlurilor WBA şi IBF împotriva americanului Paul Spadafora, meciul încheindu-se la egalitate. Conform statisticii totalului de lovituri care și-au atins ținta, Doroftei a punctat de 344 de ori, în timp ce Spadafora numai de 259 de ori.

Românul rămâne în posesia centurii versiunea WBA. Totuşi, pierde titlul mondial la 25 octombrie 2003, la Bucureşti, fără să boxeze. Doroftei urma să dispute un meci împotriva panamezului Miguel Callist. Meciul a fost anulat însă după ce românul a depășit greutatea categoriei sale la cântarul oficial. Doroftei a pierdut astfel titlul de campion mondial WBA.

Ultimul meci al său la profesionism, înseamnă, din păcate, primul şi ultimul eşec. Nord-americanul Arturo Gatti îl învinge, la 25 iulie 2004, prin K.O. în repriza a doua în meciul desfăşurat la Atlantic City (SUA). După acest meci, campionul român se retrage din box.

Revine în ţară, iar la sfârşitul anului 2004 Biroul Federal al Federaţiei Române de Box aprobă cooptarea lui Leonard Doroftei în colectivul de antrenori al lotului naţional, condus de Francisc Vaştag. A fost ales la 23 noiembrie 2012 în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Box, în cadrul Adunării generale extraordinare a acestui for.

Detalii despre realizările profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

La 22 ianuarie 2002, a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler. Leonard Doroftei s-a numărat printre bărbaţii de succes premiaţi în cadrul galei Celebrity Awards, organizată de Luxury Events, la 21 octombrie 2014.

În martie 2016, găzduieşte la Doroftei Pub din Ploieşti concursul de şah Memorialul ”Paul Diaconescu” la care au luat parte 113 de şahişti. Cu acest prilej, a declarat pentru AGERPRES: ”Eu promovez toate sporturile, nu numai boxul.”

La începutul anului 2018, Leonard Doroftei a declarat în presa de specialitate că intenţionează să se apuce de meseria de antrenor, motivând că nu poate sta departe de ringul de box unde a cunoscut atât de multe satisfacţii ca sportiv.

Numele său se regăseşte în volumul “De ce m-am întors în România”, coordonat de Sandra Pralong şi lansat la 13 iunie 2010, la Târgul de Carte Bookfest, cartea reunind poveştile unor români celebri care s-au întors şi au ales să trăiască în România. Deţine restaurantul Doroftei-Pub din Ploieşti, local decorat cu fotografii şi obiecte ce amintesc de cariera sa sportivă. Este căsătorit şi are trei copii.

Citate celebre ale personalității

„Durerea trece, gloria rămâne.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Leonard+Doroftei)

„Pe mine (boxul) m-a ajutat să-mi întăresc organismul. Am fost reumatic, n-aveam o pregătire grozavă. Bine, m-a ajutat foarte tare şi că n-am fumat. Am aprins o ţigară odată, dar nu mi s-a părut o şmecherie. Dar sportul m-a ajutat să-mi întăresc organismul, să învăţ ce înseamnă pericolul de a lovi. Până la 14 ani mă băteam des de tot. La orice colţ, oriunde, cu oricine. Nu făceam pasul înapoi.”

„N-am dat niciodată în cineva mai slab decât mine. Boxul m-a ajutat foarte mult să-mi dau seama şi ce înseamnă pericolul.”

„În decembrie ’86 am ieşit pentru prima dată din ţară, în Rusia. Am zburat de la Bucureşti la Moscova, de la Moscova în Georgia. Era ceva… ”

„Am ştiut să mă sui în tren când a trebuit. M-am dat şi jos din tren, dar am şi ştiut când să mă urc. Între bere şi un suc am ales sucul.”

(Sursa: https://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/leonard-doroftei-boxer-am-fost-amator-lumea-profesionista-1_50ba04a47c42d5a663b025a3/index.html)

„Sportul scolar poate fi o solutie pentru a creste masa practicantilor de sport si astfel sa avem de unde selecta viitori campioni. Iar pe acesti viitori campioni nu ii selectam din randul premiantilor la scoala, ci din randul celor care nu exceleaza, din diverse motive. Asa, daca tot nu au ales drumul scolii, macar, facand sport de performanta, ii ajuti sa isi gasesca un drum in viata.” (Sursa: http://www.lapsiholog.com/interviu-fara-eschivecu-leonard-doroftei.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Leonard_Doroftei

http://www.dozadebine.ro/leonard-doroftei-a-implinit-45-de-ani/

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/05/24/romani-celebri-leonard-doroftei-unul-dintre-cei-mai-titrati-pugilisti-romani–114572

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *