Născută: 27.05.1974, Bucuresti, Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
Medeea Marinescu este o actriță română de teatru și film. Impreuna cu cele doua surori gemene, Medeea Marinescu face parte dintr-o familie de cineasti si din aceasta cauza poate spune ca s-a nascut pe platoul de filmare si intreaga copilarie si-a petrecut-o la Buftea intre aparate de filmat, reflectoare si decoruri. La trei ani debuteaza in film in comedia „Iarna bobocilor” si devine alaturi de interpreta Veronicai, Lulu Mihaescu, si interpretul Pistruiatului, Costel Baloiu, unul din copiii minune ai filmului romanesc care, spre deosebire de ceilalti, o data cu trecerea anilor, nu s-a pierdut in uitare ci este una dintre cele mai apreciate actrite de teatru si film din generatia ei.
Rolul oferit de Ion Popescu Gopo in „Maria Mirabela”, la numai sase ani, o face celebra iar interpretarea ei fara inhibitii, temeri, restrictionari, joaca ei cu animatiile din film: Oachi si Scaparici etc., naturaletea si talentul a ramas pentru totdeauna in inima iubitorilor genului. Concomitent cu interpretarea altor roluri, incepe sa studieze pianul la Liceul George Enescu, se gandeste sa urmeze Conservatorul dar cand era in clasa a XII i se incredinteaza rolul Simina din horror-ul/drama „Domnisoara Christina”, dupa romanul scriitorului Mircea Eliade… si Medeea alege teatrul si filmul.
Viața profesională/artistică– Unde, când și cum a debutat
In 1996 absolva Academia de Teatru si Film, clasa profesor universitar Florin Zamfirescu, are la activ deja cateva filme, jucase inca de pe bancile facultatii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Romano-american si Odeon, prezentase cateva emisiuni de divertisment la TVR 1 si Antena 1 si avea sase premii de interpretare:1980 , Piatra Neamt pentru Mirabela,1986 premiul ACIN pentru rolul din ” Promisiuni”, premiul de debut in muzica de film : „Promisiuni”, premiul de interpretare la Festivalul Filmului de Tineret si 1987:premiul de interpretare / sectiunea pian la Festivalul ” Lira de aur”.
Din 1998 joaca pe scena Teatrului National din Bucuresti alaturi de Radu Beligan si Carmen Stanescu pe care-i admira: „Am invatat foarte multa meserie de la Carmen Stanescu si de la Radu Beligan, am invatat ce inseamna personalitate puternica, rigoare artistica, disciplina in profesie, respect pentru profesie. Carmen Stanescu e una din marile doamne ale culturii romanesti.”
A interpretat aici roluri ca Lucietta – „Bădăranii” de Carlo Goldoni, Eleni – „Eleni” de Kostas Asimakopoulos, Lidia Petrovna – „Nunta lui Krecinski” de Aleksandr Vasilievici Suhovo-Kobilin, Antonia – „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman, Aristizza Romanescu – „Mofturi la Union” după I.L. Caragiale, Irina – „Trei surori” de A.P. Cehov, Ziţa – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Katia Ezova – „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vişniec, Marlene – „Dineu cu proşti” de Francis Veber, etc.
Pe plan personal, timp de sapte ani (2001 – 2008) a trait o pasionala poveste de dragoste cu doctorul Dan Acaru, un renumit chirurg de origine romana, stabilit la New York. Dupa intoarcerea din America se casatoreste cu George Dascalescu, pe care-l cunoaste pe platoul de filmare si devine in 2009 mama unui baietel pe nume Luca.
In ultimii ani a jucat in filme frantuzesti („Une mère comme on n’en fait plus”, „Une femme piégée”,” Je vous trouve très beau”) si in prezent filmeaza tot in Franta = ” Un homme très recherché „, are un impresar strain dar nu se gandeste sa paraseasca tara, joaca pe scena TNB in patru piese si asteapta cu nerabdare ecourile privind ultimul ei rol din „Weekend cu mama” si comedia regizoarei Isabelle Mergault.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
Filmografie
- Iarna bobocilor (1977)
- Maria Mirabela (1981)
- Domnișoara Christina (1992)
- Je vous trouve très beau (Vă găsesc fermecător) (2005)
- Weekend cu mama (2008)
- Donnant donnant (2010)
- Năpasta (2010)
- ByPass (2016)
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Medeea Marinescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Citate celebre ale personalității
„Votez tot timpul. E un exerciţiu de civism.”
„Fiecare etapă îşi are timpul său. Am învăţat asta. Să nu disper, să nu sufăr, să nu dau curs comentariilor răutăcioase. Să fiu pregătită atunci când ele apar.”
„Într-o lume subiectivă, nesigură, uneori conjuncturală, alteori înşelătoare, generoasă, dar şi capricioasă, cred că avem nevoie să ne întoarcem sufletul către ce este cu adevărat important şi sincer şi adevărat. Pentru mine, asta înseamnă familia mea.”
„Timpul petrecut în sânul familiei este cea mai grozavă investiţie pe termen lung.”
„Tocmai profesia mea mă salvează de rutină. Nu ştiu cum aş fi supravieţuit unei vieţi petrecute într-un birou. De comercial e relativ uşor să te salvezi. O carte bună, o muzică potrivită, discuţii cu oameni inteligenţi… există soluţii.”
„Este mare lucru să nu-ţi pierzi normalitatea în profesia asta. Ai terminat un rol, fii un om normal!”
„Teatrul e puţin vitregit faţă de film. Filmul rămâne pe peliculă, teatrul se întâmplă atunci, acolo, senzaţia e atunci, acolo, după care se risipeşte ca un abur.”(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?p=2&a=Medeea+Marinescu)
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Medeea_Marinescu
https://www.cinemagia.ro/actori/medeea-marinescu-4949/
http://www.cinemarx.ro/persoane/Medeea-Marinescu-104525.html?biografie