Mihai Fotino

Născut: 14.09.1930, Bucuresti

Decedat: 13.01.2014, Bucuresti

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Mișu Matei Fotino, cunoscut cu numele de scena ca Mișu Fotino, a fost un actor român de teatru. A deținut o bogată experiență în teatru și în cinematografie, desfășurându-și activitatea timp de 60 de ani. A jucat în numeroase comedii și a fost prezent în emisiuni de televiziune.

Copilăria și adolescența le-a trăit la Brașov, unde tatăl lui (tot Mișu Fotino– fondator al Teatrului de Stat din Brașov ) era actor și cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic. Mihai Fotino a copilărit la Braşov si a absolvit liceul Matei Basarab. Joaca teatru din copilărie, sub îndrumarea tatălui său si a debutat la o vârstă fragedă alături de acesta, pe scena Teatrului Dramatic braşovean, intr-o comedie intitulata „Coloniale”, unde juca alaturi de tatal sau. Intr-un alt spectacol, de asta data pentru copii, a fost partenerul Silviei Chicos, ea insasi fiind pe atunci la varsta prescolara. Indrumat in arta actoriei de tatal sau, a frecventat cel mult un an de conservator si s-a reintors in teatru, la Brasov.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

S-a înscris la Institutul de Teatru in 1948 si după câteva luni il urma pe Radu Beligan la filmările pentru producţia Răsună valea, regizata de Paul Calinescu, in care tânărul Fotino era figurant. A renunţat la studii dupa 2 ani in care pierduse câteva examene si s-a întors la Braşov. S-a căsătorit cu o actriţă si a divorţat după 1 an, apoi s-a recăsătorit.

Până in 1957 a jucat pe scena Teatrului Dramatic din Braşov si a participat la turneele trupei, susţinute in capitală. A fost chemat de regizorul Sică Alexandrescu la Teatrul Naţional din Bucureşti, a dat examen si a rămas la acest teatru. A jucat in Ispita de Václav Havel, Idolul si Ion Anapoda de G.M.Zamfirescu, O femeie cu bani de G.B.Shaw, O noapte furtunoasă de W. Shakespeare, Nota zero la purtare de Octavian Sava, Mincinosul de de Carlo Goldoni, Titanic vals de Tudor Musatescu, O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale, Chiriţa la Iaşi de V. Alecsandri, Avarul de Moliere, Steaua fara nume de Mihail Sebastian, A murit Bubi! de Tudor Musatescu, etc. A jucat alături de actriţa Carmen Stănescu timp de 14 ani în piesa Comedie de modă veche de Alexei Arbuzov. S-a retras o perioada din activitate si a revenit in 2009, in spectacolul Egoistul, regizat de Radu Beligan.

Debutul in film avea loc in 1937, cu filmul Doamna de la etajul II, regizat de Maior Dezideriu, urmat de Directorul nostru (1955), Telegrame (1960), Porto- Franco (1961), Politica si…delicatese (1963), Codin (1963), Titanic vals (1964), Mona, l’étoile sans nom (1965), Balul de sambata seara (1968), Amprenta (1969), Tufa de Venetia (1977), Elixirul tinereţii (1978), Chirita la Iasi (1987), Sexy Harem Ada-Kaleh (2001).

A apărut in spectacole de divertisment la televiziune, a jucat in filme Tv ca Doctor fără voie (1976), Bufetul Mimoza (1976), Sosesc de la Paris (1977), Milionar…la minut (1992).

Din 1952, Mișu Fotino a devenit actor la Teatrul Dramatic din Brașov. A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la București. Din 1956, joacă la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

La cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, maestrul Mișu Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Mișu Fotino la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Citate celebre ale personalității

„De ce avem nevoie de umor? Simplu. Ca să trăim!”

„Umorul face parte din fiinţa românului. Este o bogăţie naţională.”

„Predispoziţia aceasta naturală de a glumi, capacitatea de a reacţiona spontan şi puternic la o vorbă de duh, disponibilitatea proverbială de a râde din toată inima, facându-i şi pe alţii să râdă, reprezintă adaptarea de ordin sufletesc în faţa tragicului existenţial.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=mihai+fotino)

Citate celebre despre personalitate

Sebastian Papaiani: „Mişu Fotino era un actor care ştia întotdeauna ce trebuie să facă. Era prietenos. În afară de calitatea de actor, poseda calitatea umană, care a dispărut în ultima vreme.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?id=217648)

Alexandru Arsinel: A fost „un partener excepţional, gata mereu să facă un compliment şi a cărui dorinţă de a urca pe scenă a fost totală.”

Oana Pelea: „Mişu Fotino… parte din istoria teatrului românesc! Mi-a fost foarte drag. Am avut privilegiul de a juca împreună. Un domn. Un mare şi distins artist. Un om bun, generos şi un spirit frumos. Dumnezeu să te odihnească!.”

Draga Olteanu Matei: „Mişu Fotino era un actor sclipitor, inteligent, de un umor extraordinar.” (Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/colegii-de-scena-ai-lui-mihai-fotino-deplang-disparitia-acestuia-240379.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Fotino

http://biografii.famouswhy.ro/mihai_fotino/

http://www.cinemarx.ro/persoane/Mihai-Fotino-103207.html?biografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *