Nadia Comăneci

Născută: 12.11.1961, Onești, România

Decedată:

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Nadia Elena Comăneci este o gimnastă româncă, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Nadia s-a născut la Onești, fiică a lui Gheorghe și Ștefania-Alexandrina Comăneci; a fost botezată după „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film. Unele surse susțin că s-ar fi născut ca „Anna Kemenes”. Această variantă a fost dezmințită în noiembrie 2016 atât de Nadia cât și de mama sa Ștefania.

Viața profesională – Unde, când și cum a debutat

A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său. Curând, a început antrenamentele cu Béla Károlyi și soția acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani, primul succes major al lui Comăneci a fost câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Comăneci și-a apărat titlul european în 1977, dar echipa României a ieșit din competiție în finale, în semn de protest contra arbitrajului. La Campionatele Mondiale din 1978 a concurat o Nadia Comăneci cu greutate peste medie și ieșită din formă. Căderea la paralele a trimis-o pe locul 4, însă a câștigat titlul de campioană mondială la bârnă.

În 1979, Comăneci, din nou la greutate normală, a câștigat cel de-al treilea titlu european la individual compus (devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reușit această performanță). La Campionatele Mondiale din decembrie, ea a câștigat concursul preliminar, dar a fost spitalizată înainte de a participa la concursul pe echipe, din cauza unei infecții, în urma unei tăieturi la încheietura mâinii, cauzată de o cataramă din metal. În ciuda recomandărilor doctorilor, ea a părăsit spitalul și a concurat la bârnă, unde a obținut nota 9,95. Performanța sa a conferit României prima medalie de aur în concursul pe echipe.

A participat și la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua după Elena Davîdova la individual compus, când a fost nevoită să aștepte pentru notă până ce Davîdova și-a încheiat exercițiul. Nadia și-a păstrat titlul la bârnă, dar a câștigat și o nouă medalie de aur, la sol, și una de argint, împreună cu echipa.

După retragerea din sportul de performanță:

Nadia Comăneci a fost una din cele mai bune gimnaste din lume. Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite. Acest gest dramatic a avut un efect major asupra opiniei publice, chiar asupra familiei conducătoare a României. Nadia și-a petrecut următorii ani promovând linii vestimentare pentru gimnastică, lenjerie Jockey, echipament de aerobic și rochii de mireasă. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. Comăneci și Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996.

În 1999, Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică și muncă de caritate în întreaga lume. Ea și soțul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics Academy, Perfect 10 Production Company și ai câtorva magazine de echipamente sportive, precum și editori ai Revistei de Gimnastică Internațională.

Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori către o tânără gimnastă (în engleză: Letters to a Young Gymnast). Nadia a creat o clinică de caritate în București pentru a ajuta copiii orfani din România.

Detalii despre realizările profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Minunea de la Montreal

Punctul culminant al carierei, care i-a adus celebritatea, a fost obtinerea, in 1976, la Montreal, a titlului de campioana olimpica absoluta la Jocurile Olimpice. Micuta romanca, supranumita la acel moment „zana de la Montreal”, a primit de cinci ori nota 10 si a castigat trei medalii de aur la individual compus, barna si paralele, una de argint, cu echipa si bronz la sol.

Acasa, succesul sau i-a adus distinctia comunista de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu.

Rezultate Sportive

– 1972 – Campionatul national de juniori al Romaniei: 1 pe echipe, 1 la individual compus

– 1973 – Internationalele Romaniei: 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 1 la sol, 1 la barna, 1 la sarituri

– 1973 – ROM vs ITA: 1 pe echipe, 1 la individual compus

– 1975 – Champions All: 1 la individual compus

– 1975 – Compionatul european: 1 la individual compus, 1 la sarituri, 1 la paralele inegale, 1 la barna, 2nd sol

– 1975 – Competitia preolimpica: 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 2 la sarituri, 2 la sol, 3rd barna

– 1976 – ROM vs CAN: 1 pe echipe

– 1976 – ROM vs USA: 1 pe echipe, 1 la individual compus

– 1976 – Cupa Americii: 1 la individual compus

– 1976 – Jocurile Olimpice de la Montreal: 2 la pe echipe, 1 la individual compus, 1 la barna, 1 la paralele inegale, 3 la sol, 4 la sarituri

– 1976 – Cupa Chunichi: 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 1 la barna, 1 la sarituri, 1 la sol

– 1976 – Campionatele balcanice: 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 1 la barna, 1 la sarituri, 1 la sol

– 1977 – Internationalele Romaniei: 1 la individual compus

– 1977 – Campionatul european: 1 la individual compus, 1 la paralele inegale, 2 la sarituri

– 1978 – Campionatele mondiale: 2 pe echipe, 1 la barna, 5 la individual compus

– 1979 – Champions All: 1 la individual compus

– 1979 – Compionatul european: 1 la individual compus, 1 la sarituri, 1 la sol, 3rd barna

– 1979 – Cupa mondiala: 4 la individual compus, 1 la sarituri, 1 la sol, 2 la barna

– 1979 – Campionatele mondiale: 1 pe echipe

– 1980 – Internationalele Romaniei: 1 la individual compus

– 1980 – Jocurile Olimpice de la Moscova: 2 la pe echipe, 2 la individual compus, 1 la barna, 1 la sol, 5 la sarituri

– 1981 – Universiada: 1 pe echipe, 1 la individual compus

Premii si distinctii

In 1996, cu prilejul aniversarii a 90 de ani de existenta de catre Federatia Romana de Gimnastica, este numita presedinte de onoare.

In 1998, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Washington, a fost recompensata cu premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite in sport.

La Viena, in 1999, a fost declarata sportiva secolului XX.

Tot in 1999, Comaneci a devenit primul sportiv invitat sa vorbeasca la Natiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul International al Voluntariatului.

In anul 2000 i s-a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei”, iar in martie 2002 a fost aleasa presedinte de onoare al Comitetului Olimpic Roman.

In prezent, Nadia Comaneci este vicepresedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Gimnastica, Presedinte Onorific al Comitetului Olimpic Roman, Ambasadorul Sporturilor Romanesti, Vice-Presedinte in Consiliul Director al Asociatiei Distrofiei Musculare, si membra a Fundatiei Federatiei Internationale de Gimnastica. A fost distinsa de doua ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

Detalii despre cum a fost văzută/ apreciată

Personalitate mondiala

In SUA si nu numai, Nadia este considerate o celebritate. In 2006, la botezul lui Paul Dylan, fiul Nadiei Comaneci si al lui Bart Conner, au fost prezente mai multe vedete.

Nume mari precum Placido Domingo, Angela Gheorghiu si partenerul sau, Robert Alagna, George Clooney sau Arnold Schwarzenegger au raspuns la invitatia romancei. Acestora li s-au alaturat si cateva personalitati din Romania, precum Gheorghe Hagi si sotia, Octavian Belu si Mariana Bitang, Viorel Paunescu.

Citate celebre ale personalității

„Eu visam de multe ori exerciţiile pe care le făceam. Şi de multe ori le greşeam în vis, ceea ce nu se întâmpla în realitate! Mult mai bine decât invers!”

„Nu am făcut gimnastică pentru a călători, nu am făcut gimnastică pentru a-mi cumpăra anumite lucruri, să devin o celebritate, am făcut pentru că mi-a plăcut şi este important să pui pasiune în ceea ce faci.”

„Munca grea face totul mai uşor. Acesta este secretul meu. De aceea am câştigat.”

„Am muncit non-stop de la vârsta de 6 ani până la 23 de ani, când m-am retras din gimnastică.”

„Îmi place să le spun tinerilor să muncească mult pentru a-şi îndeplini visele şi să trăiască momentul.”

„Eu cred că trebuie să fii atras de oamenii care realizează lucruri productive şi pozitive cu vieţile lor.”

„Unul din cele mai dificile timpuri din viaţa mea a fost atunci când am evadat din România, în noiembrie 1989.”

„Astăzi, gimnastica este dominată de femei. Femeile sunt capabile să muncească din greu, trebuie doar sa le dăm oportunitatea pentru a o face.”

„Nu fug de o provocare pentru că îmi este frică. În schimb, fug spre ea, deoarece singura modalitate de a scăpa de frică este să o calc în picioare.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Nadia+Com%E3neci)

Citate celebre despre personalitate

Celine Dion: „Urmăream Jocurile Olimpice şi ea aproape că mi-a schimbat destinul. Am iubit atât de mult puterea ei, dedicaţia ei şi munca grea pe care a depus-o. Îmi doream să fiu ca ea. Nu era vorba doar de gimnastică, ci de întreaga ei atitudine şi înfăţişare”. Sursa: https://www.gandul.info/sport-miscare/ce-spune-celine-dion-despre-nadia-comaneci-9942383

Cristian Țopescu: „Publicul oftează la fiecare element de mare dificultate al Nadiei Comăneci. Auziți cum vibrează sala. Flash-urile clipesc neîncetat și Nadia iese și stă. Foarte bună aterizarea. Excepțional exercițiul Nadiei Comăneci. Parcă niciodată inimile noastre nu au vibrat cu atâta emoție ca în fața acestei prodigioase demonstrații de artă a unei fetițe de 14 ani. Nadia Comăneci, un nume familiar nu doar iubitorilor de sport din România, ci și celor din întreaga lume. 10. A treia notă de 10 la paralele pentru Nadia Comăneci. Fantastic.” (Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-comentariul-plin-de-emotie-al-lui-cristian-topescu-atunci-cand-nadia-comaneci-a-luat-prima-nota-de-10-din-istorie-la-montreal-929873)

Surse

http://www.ziare.com/nadia-comaneci/biografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *