
Născut: 14.02.1931, Dorohoi, Romania
Decedat: 22.08.1985 (54 de ani), Bucuresti, RS Romania
Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)
La 14 februarie 1931 se naște la Dorohoi, județul Botoșani, Octavian Coteț, viitorul actor Octavian Cotescu, fiul maistrului ceferist Ilie Coteț (n. 1902) și al Anastasiei Lazăr (n. 1911). După trei ani, tatăl se mută cu serviciul la Iași. Vor locui în pavilioanele CFR, pe strada Aurora, din Copou. Bunicii dinspre tată erau țărani din comuna Miroslava, județul Iași. Octav s-a dus la ei doar de câteva ori și pentru scurt timp, în vacanțe. În schimb, verile le petrece cu mama și cu sora sa, Mioara (Maria, născută la 29 august 1934), la Botoșani, la bunicii dinspre mamă, Petru Lazăr, mecanic de locomotivă și Maria Lazăr, casnică. Locuiau pe strada Cronicar Neculce nr. 12, unde aveau o mică gospodărie cu livadă. Octav va continua să vină la Botoșani, la mătușa sa, Ecaterina Lazăr, unde își va petrece vacanțele cutreierând orașul și împrejurimile chiar și după dispariția din viață a bunicilor.
În perioada 1938—1942 urmează, la Iași, cursurile Școlii primare din str. Toma Cozma, cartierul Aurora. După terminarea școlii primare, în anul 1942 se înscrie la Colegiul Național din Iași.
Mama se angajează telegrafistă la Gara CFR Iași. În anul 1943 părinții divorțează. În primăvară, bunicii din Botoșani și cei doi copii pleacă la Timișoara. Mama va lucra ca telegrafistă în Gara Timișoara. Primesc locuință în cartierul Fratelia. Tatăl e detașat cu serviciul la Cîineni, județul Vâlcea.
În anul 1944 – Mai mulți elevi ai Liceului Național din Iași, printre care și Octav, se înscriu la Liceul Militar, transferat de la Iași la Timișoara, urmându-l apoi la Pitești, până în vara anului 1945, când vor reveni la vechile lor școli, în urma desființării Liceului Militar.
Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat
In vara lui 1946, pe scena cinematografului Popovici din Botosani, se juca O zi de odihna, de Valentin Kataev cu Octavian Cotescu ca interpret si regizor.
Elev in clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul iesean. Si reuseste.
Cu rolul Mircea Vadu din Cumpana, Cotescu isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950. Este repartizat, la absolvire, la Teatrul Municipal din Bucuresti, debutand in Padurea de Nikolai Ostrovski, la 12 mai 1951.
Au urmat o serie de mari roluri de teatru, neuitat fiind cel al lui Catavencu din „O scrisoare pierduta”, in care mai poate fi vazut si azi, pentru ca spectacolul a fost filmat si televiziunile il reiau periodic, spre deliciul celor care il revad sau al celor care il vad pentru prima oara.
A fost Tom din „Menajeria de sticla” de Tennessee Williams, in regia lui Liviu Ciulei, Gogu din „Prostii sub clar de luna” de Teodor Mazilu, in regia lui Lucian Pintilie, care l-a mai distribuit in „Biedermann si incendiatorii” de Max Frisch, „D’ale Carnavalului” de Caragiale, unde a fost un neuitat Nae Girimea, in „Revizorul” de Gogol, spectacolul care a fost interzis si in urma caruia Pintilie a trebuit sa plece din tara; a jucat in „Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu, sub bagheta regizorului Valeriu Moisescu, in „Tango” de Mrozek, regizat de Radu Penciulescu, in „Macbeth” sub bagheta lui Liviu Ciulei, in „Tandrete si abjectie” de Teodor Mazilu, regia Cornel Todea si Adrian Georgescu, in „Acesti nebuni fatarnici” de Mazilu, in regia lui Emil Mandric, in „Anecdote provinciale” de Vampilov, regia Valeriu Moisescu, in „Unchiul Vania” de Cehov, in regia lui Laurentiu Azimioara, in „Minetti” de Thomas Bernhard, regizat de Anca Ovanez, in „Maestrul si Margareta” de Bulgakov, in regia Catalinei Buzoianu, in „Tartuffe” de Moliere si „Cabala bigotilor” de Bulgakov, regizate de Al. Tocilescu.
In 1960 este angajat la Institutul de Arta Teatrala Cinematografica, la Catedra de Arta actorului; in 1967 devine lector; in 1970, conferentiar; in 1977, prin concurs, devine profesor universitar si este numit sef de catedra la Arta actorului
In 1981 este ales rector al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, apoi reales in 1984.
Ca profesor, a condus clase de actori care au ajuns sa aiba, la randul lor, un loc aparte in inima publicului.
Octavian Cotescu a fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu. Alexandru Cotescu este fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu. Alexandru Cotescu a avut o apariție meteorică în filmul „Păcală” (1974), dar a urmat, mai târziu, calea monahală. Trăiește la Mănăstirea Vatopedu de la Muntele Athos, în Grecia, luând numele bisericesc de Daniil. A lucrat la traducerea unei importante antologii de texte liturgice și vieți ale sfinților.
A incetat din viata la 23 august 1985, la Sinaia.
Detalii despre opera/realizările artistice/profesionale – Premii importante, distincții, medalii, decorații
O bogata teatrografie, filmografie, aparitii la televiziune, teatru radiofonic ni-l releva pe Octavian Cotescu, staruind in constiinta multor generatii, mai vechi si mai noi, ca un actor complet, devotat teatrului romanesc, slujit exemplar, continuu, cu profesionalism si iubire patimasa. In 1985, Octavian Cotescu a primit Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru intreaga activitate.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”
Detalii despre cum a fost văzut, apreciat
Citate celebre ale personalității
„Improvizaţia este spontaneitatea elaborată sau elaborarea spontaneităţii.”
(Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Octavian+Cotescu)
Citate celebre despre personalitate
Fanus Neagu: „Cotescu iubește lemnul scenei, așa cum iubea domnul de Molière înserarea la curtea regilor Franței pentru că acolo și-a îngropat butucul de vie.”
„Cotescu e băiatul care într-o zi s-a furat pe sine de acasă și a fugit să se dăruiască lumii sub formă de fragi roșii. Născut în nordul Moldovei, care e Roma diasporelor est-europene, el a plecat călare pe șapte cai și pe un băț de aur, purtând în suflet primăveri cu două capete, o pasăre botoasă cu ochi de aramă și un cap de cerb între doi snopi de maci.”
(Sursa: https://www.ziarulmetropolis.ro/octavian-cotescu-o-viata-ca-un-poem/?next=20/?next=18%2F%3Fnext%3D20%2F)
Surse
http://www.afaceriardelene.ro/altepagini/octavian-cotescu-actor
https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Cotescu
Poze:
https://www.activenews.ro/prima-pagina/22-august-Octavian-Cotescu-33-de-ani-de-vesnicie-152389
https://foto.agerpres.ro/?is_search=1&imageTitle=OCTAVIAN+COTESCU+-+1983