Puiu Călinescu

Născut: 21.06.1920, Bucuresti

Decedat: 16.05.1997 (76 de ani), Bucuresti

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Puiu Călinescu a fost un actor de comedie român, celebru datorită grimaselor sale.

Alexandru Călinescu s-a născut în București, în cartierul Grivița și a fost fiul Fotinei Călinescu din București și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. La vârsta de 6 ani, după moartea mamei lui (23 de ani), a fost luat și crescut de bunica din partea mamei. Nu i-a prea plăcut școala, repetând un an de studiu. După această perioadă, în timpul adolescenței, se vede nevoit să se angajeze și să-și facă un rost în viață, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus aceasta, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare. Această remarcă despre viața tumultuoasă a actorului a fost făcută de el însuși în 1996 într-o emisiune TV a Eugeniei Vodă, cu puțin timp înainte de moartea artistului.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Puiu Călinescu și-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film. A jucat in scenete comice si a făcut numere de pantomima in pauzele dintre doua filme la cinematografele bucureştene, a lipit afişe iar din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârșitul vieții. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocație, declanșând râsul doar la simpla sa apariție. Printre spectacolele sustinute de el se numara: Sonatul lunii, Trăsnitul meu drag… , Un băiat de zahăr… ars , Frumosul din pădurea… zăpăcită, Idolul femeilor, Eu vă fac să rîdeţi!, E nemaipomenit!, Omul care aduce rîsul, Bărbatul fatal, Superman, O seară la Boem. A jucat si in scenete sau spectacole de revista ca: Azilul MacFerlan , Fără mănuşi, Şi Ilie face sport, Cer cuvîntul!, Un băiat iubeşte o fată, Ca la Revistă, Nicuţă… la Tănase, Femei… Femei… Femei… Restaurant de lux, Uimitoarele aventuri ale lui Spirache, Magazin de Stat, Bimbirică, Nu servim în stare de ebrietate!, În gară, Inspecţie, Ora de gimnastică, Bujor al 12-lea, etc.

Pentru spectacolul Pagini alese din Revista de altădată a fost si asistent de regie. A scris scenariul piesei Din cauza ta, geloaso.

Puiu Călinescu a fost privit ca o varianta româneasca a îndrăgitului actor francez Louis de Funes. A rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Reka Nagy, Sebastian Papaiani, Ștefan Bănică.

La inceputul celui de-al doilea razboi mondial a dezertat, dupa ce se prezentase pentru înrolare la un regiment din Târgovişte. A sărit gardul când a aflat ca trebuia sa se tunda si după razboi a aflat ca fusese condamnat la moarte pentru dezertare.

A debutat in cinematografie in 1954, cu filmul Ilie in luna de miere, urmat de zeci de alte filme ca: Sofer de mare viteza (1955), Directorul nostru (1955), O poveste obisnuita… o poveste ca in basme (1959), O zi pierduta (1960), Celebrul 702 (1961), S-a furat o bomba (1961), Sub cupola albastra (1962), Vacanta la mare (1962), Un suras in plina vara (1963), De-as fi… Harap-Alb (1965), Corigenta domnului profesor (1966), Faust XX (1966), Impuscaturi pe portativ (1967), Balul de simbata seara (1967), B.D. intra in actiune (1970), B.D. la munte si la mare (1971), B.D. in alerta (1971), Informatii gara (1971), Fratii Jderi (1974), Serenada pentru etajul XII (1976), Expresul de Buftea (1978), Nea Marin miliardar (1978), La un restaurant de lux (1994).

Puiu Călinescu a fost casatorit timp de mai mult de 40 de ani cu o funcţionara si a avut doua fiice, cu o diferenţa de 11 ani intre ele, cea mare a decedat.

A murit la 16 mai 1997, in vârsta de 77 de ani.

Citate celebre ale personalității

„Un lucru de valoare trece şi se duce.” Puiu Călinescu în Tableta Cinema cu Eugenia Vodă (noiembrie 1997)

„Înainte de toate, trebuie să ai suflet şi omenie.” Puiu Călinescu în Tableta Cinema cu Eugenia Vodă (noiembrie 1997) (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=puiu+calinescu)

„Cel mai bun film în care am jucat a fost un film dentar, atunci când mi-am plombat o măsea!”

(Sursa: https://jurnalul.antena3.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/puiu-calinescu-cel-mai-bun-film-in-care-am-jucat-a-fost-un-film-dentar-cand-mi-am-plombat-maseaua-557692.html)

Citate celebre despre personalitate

Epigramă de Alexandru Clenciu

Puiu Călinescu

„Glumeţu-acesta, bun de gură

E-atât de tras printr-un inel,

Că poţi, oricând, după friptură,

Să te scobeşti în dinţi cu el!” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?q=puiu+calinescu

Alexandru Arsinel: „Puiu a fost un actor unic, a fost un Louis de Funes român”, l-a descris Alexandru Arşinel, aflat în platoul emisiunii de la Antena 1. „Era destul de singuratic, se destăinuia rareori”. Singurul său „viciu” era berea: „Avea un singur rinichi, iar doctorul îi recomandase să-l «spele».”

„Însă de la profesionalism nu făcea rabat: „Niciodată nu a venit mirosind a alcool. Teatrul reprezenta sanctuarul vieţii lui. Berea era slăbiciunea sa, dar şi cele două fete. Şi nepotul, pe care îl adora.” (Sursa: https://www.click.ro/comunitate/romanesti/fiica-marelui-actor-puiu-calinescu-murit-spunand-bancuri)

Surse

https://ro.wikipedia.org/wiki/Puiu_C%C4%83linescu

https://www.cinemagia.ro/actori/puiu-calinescu-2990/

http://biografii.famouswhy.ro/puiu_calinescu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *