Szobi Cseh

Născut: 11.12.1942, Miercurea Ciuc, Romania

Decedat: 01.08.2014 (71 de ani), Bucuresti, Romania

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine)

Szabolcs Imre Cseh, cunoscut și ca Szabi ‘sɔbi Cseh, a fost un cascador și actor român de origine secuiască.

Szabolcs Cseh s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Încă din timpul facultății a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

„La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa.” —Szabi Cseh

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un astfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic „București” și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967 Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, Szabi Cseh a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA din Berlinul de Est și Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său Szabi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc.), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvențelor de acțiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în țară și străinătate.

La 8 ianuarie 1990 Szabi Cseh a înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România, pe care a condus-o mai mulți ani.

După revoluție a avut apariții rare în filme, acuzând corupția și onorariile prea modeste plătite cascadorilor.

„Producătorii au început să angajeze doar cascadori care nu denunțau mita. Tot felul de directorași cereau 500 de euro să plătească unui cascador o zi de muncă și apoi angajau niște copii care făceau două tumbe și cărora le dădeau 100 de euro, restul de bani intrând în buzunarele lor. Am refuzat să accept corupția, așa că nu m-au mai lăsat să lucrez.” —Szobi Cseh

În anii 1999–2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv Amen. (în regia lui Costa Gavras).

Szabolcs Cseh a elaborat studii științifice și cursuri universitare teoretice și practice, despre mișcarea scenică a actorului și componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvențelor de acțiune etc.

Din 1980, inițial în calitate de lector universitar și, ulterior, de conferențiar universitar, predă neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC „I. L. Caragiale” din București, secțiile actorie, imagine de film și TV, regie de film, regie de teatru. A contribuit la formarea a zeci de generații de actori, regizori de teatru, de film și operatori de film și de televiziune. A avut colaborări didactice și la Universitatea de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția regie de operă. Din anul 2005, lărgindu-și sfera preocupărilor, Szabi Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile. Din 2008, derulează programul-metodă pentru copii cu handicap psihic și fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

Szabi Cseh a aflat în vara anului 2012 că suferă de mielom multiplu și o tumoare la coloana vertebrală, o formă de cancer rară care îi măcina sistemul osos și îi provoca dureri cumplite. Din cauza unor complicații suferite pe fondul bolii, Szabi Cseh a fost nevoit în vara anului 2013 să se interneze la Spitalul Fundeni, unde a rămas până la deces.

A fost căsătorit cu Simona, împreună cu care a avut doi fii, Arpad si Alex.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

Realizări în calitate de cascador

Szabolcs Cseh este autorul a numeroase invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii și metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internațional.

Exemple:

 • trambulina elastică, utilizată prima oară în redarea efectului de zbor al personajului în urma unei explozii (1967)
 • trăgătoarea, folosită pentru prima oară în lume, în căderile cu calul, făcându-le mai spectaculoase și mai sigure atât pentru cascador, cât și pentru cal (1970)
 • țarcul pentru aglomerarea cailor în filmarea secvențelor de luptă călare, covorul mișcător pentru căderile simultane ale cailor (1970)
 • bătuta, dispozitiv de aruncare a oamenilor, cailor etc. din poziții statice (1972)
 • utilizarea cablurilor, pentru prima oară în România, în redarea cât mai spectaculoasă a efectelor de împușcături, explozii, lovituri (1974)
 • Printre casacadoriile executate de Szabi Cseh se numără unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru epoca în care au fost realizate, și nerepetate de altcineva până în prezent.

Exemple:

 • În anul 1966, în filmul “Dacii”, a promovat pentru prima dată în România căzăturile de la înălțime și căzăturile cu calul.
 • În anul 1971, în filmul “Mihai Viteazul”, depășește recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără protecție la aterizare.
 • În 1976, execută o cădere de la 37 metri cu spatele în jos, la furnalul de la Copșa Mică.
 • În 1984, realizează o săritură de 80 metri cu mașina în Marea Nordului.
 • În anul 1985, face o săritură cu un microbuz deasupra unui lac, scufundat la 20 m, la Magdeburg. În timpul zborului, a declanșat explozia microbuzului încărcat cu trotil.
 • Printre cascadele cele mai cunoscute se numără o serie de cascade-unicat aparținând personajului Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu (1980-1986). Câteva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: săritură cu calul prin geam, cădere cu calul din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului și călărețului, pe versant muntos pe o înălțime de 70 m.
 • În anul 1985 revista vest-germană “Bunte Illustrierte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.

Premii:

Recunoaștere internațională pentru contribuțiile artistice ale lui Szabi Cseh:

 • 1973 – Festival Paris – cea mai bună mișcare scenică străină – piesa “Viziuni flamande”
 • 1974 – Festival Berlin – cele mai valoroase lupte, filmul “Tekumsekh”
 • 1974 – Festival Viena – locul I, piesa “Stan Pățitul”
 • 1985 – Festivalul de film “Sommerfilmtage” („Zilele de vară ale filmului”) de la Berlin – cel mai bun regizor de acțiune; în același an, desemnat cel mai bun cascador din Europa conform sondajului realizat de revista vest-germană “Bunte Illustrierte”.

Recunoaștere națională:

 • 1984 – revista “Săptămâna culturală a capitalei”, premiul pentru cel mai spectaculos actor și personaj, Buză de iepure din serialul „Mărgelatu”
 • 1986 – revista “Săptămâna”, premiul pentru întreaga activitate
 • 1994 – revista “România Mare”, premiu pentru contribuție la dezvoltarea cinematografiei române
 • 1996 – revista “România Mare”, premiu pentru întreaga activitate
 • 2000 – UARF, diploma și medalia de argint, 400 de ani de la Unire și 30 de ani de la producția filmului “Mihai Viteazul”
 • 2002 – Ministerul Educației și Cercetării, diploma și medalia de onoare cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a ANEFS, pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului, educației fizice și sportului în România
 • 2002 – UARF, placheta de aur pentru întreaga activitate de regizor de lupte
 • 2006 – UARF, medalia aniversară – 40 de ani de la realizarea filmului istoric Dacii
 • 2014 – decorat post-mortem cu ‘Steaua României’ de președintele Traian Băsescu

Citate celebre ale personalității

„Am învăţat de la animale lucruri mai multe şi mai profunde decât de la oameni.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Szobi+Cseh)

„Programul meu se bazeaza pe ceva ce eu am observat, dar nimeni nu ii da importanta. Orice lucru are o parte buna si o parte rea. Lumina-intuneric , bine-rau, materie-antimaterie.”  “Tinerii din mediile acestea infractionale vor sa darame tot ceea ce este in fata lor, vor sa se afirme cu mijloacele lor, intelegerea lor, care este proasta. Pentru ei, valorile sunt cu totul altfel – si fratele, si vecinul e in puscarie, si ala a omorat, si ala a furat. Cum sa facem ca ei sa accepte legile si sa inteleaga ca libertatea lor e numai in cadrul legilor societatii?”

„Cei mai rai devin cei mai buni pentru societate.”

„Ei, tinerii astia, au energia asta de baza foarte puternica. Vor sa se distinga, vor sa fie mai buni, sa faca mai repede si mai bine decat ceilalti, care sunt concurenti, dusmani. In timp, devin atenti la reguli; primele reguli le accepta pentru ca devin fericiti. Dupa primul an, se transforma in alti oameni.” (Sursa: https://www.sport.ro/stiri/interviu-cu-szoby-cseh-cascadorul-care-ii-transforma-pe-tinerii-infractori-in-gladiatori-la-noi-onoarea.html)

„Mi-au placut femeile dintotdeauna, dar si ele pe mine, ca doar eram frumos. Dar de iubit, mi-am iubit sotiile. Am avut doua. Cand am cunoscut-o pe a doua ea iesea de la liceu, eu eram in masina, pe strada. Am ramas paralizat. Era o frumusete! Am uitat ca eram insurat. Am vorbit cu ea si, dupa trei zile, am furat-o de acasa. Am divortat de prima, a durat doi ani, ca nu era de acord… A doua zi dupa divort m-am casatorit! Acum avem doi baieti care au, la randul lor, cate un baiat. Alte femei… au fost, dar nu ma laud cu ele, ca doar sunt un golan citit. Ideea e ca poti sa sti iubesti nevasta si sa taberi pe altele zi de zi. Asta inseamna cunoastere.”

„Eu toata viata mea am fost un justitiar. In copilarie am ajuns la scoala de corectie pentru ca dresam caini si le dadeam sa miroasa haine de militieni, ca sa si atace. Ii uram. Nu am fost membru UTC sau de partid, nu am facut armata pentru ca nu am vrut sa fiu soldatul lui Ceausescu.

La studiouri am vrut sa opresc coruptia si m-am dus la ofiterul lor, crezand, in naivitatea mea, ca el ma ajuta. Erau probleme cu cascadorii, care nu isi luau banii pentru ca directorii ii foloseau pe cei de mana a treia. Dar nu am turnat colegi. Am vazut dosarul si scrie acolo ca „subiectul nu ofera nicio informatie concludenta”. O sa se dovedeasca pana la urma ca nu am facut nimic rau. Da, am turnat. 150 de filme si doi copii!” (Sursa: https://www.cancan.ro/a-trait-periculos-si-a-iubit-cu-foc-ce-femei-il-plang-acum-pe-szobi-cseh-si-de-cine-a-fost-indragostit-cascadorul-15011001)

Citate celebre despre personalitate

Florin Piersic: “El era cascadorul care arata si imi arata mie cand ma bat, cum conduc masina, cum ma rastorn acolo. Eu as putea scrie o carte de tot ceea ce s-a intamplat cu noi, prin ce aventuri am trecut, aventuri pentru film si nu mai spun aventuri de viata cand pur si simplu imi spunea: nu ma duc undeva fara sa ma intrebe cineva: dar Florin Piersic asta, unde e? Ce face? Iar eu ii spuneam: si pe mine, oricine ma opreste, ma intreaba: dar cu Buza de Iepure cum e?”

Mircea Albulescu: „Un coleg al nostru care, de atatia si atatia ani de zile, cu o pricepere extraordinara, a reusit sa faca ca stangaciile noastre firesti sa nu se vada, sa nu se cunoasca.”

Vasile Calofir: „Mi-a fost profesor de cascadorie. Cred ca era profesorul la ale carui cursuri prezenta era maxima. Asta si pentru ca se intamplau si lectii de viata la cursurile lui, lectii cu foarte multa psihologie. Ne spunea ca un actor trebuie sa fie intr-un echilibru perfect.”

Dorel Visan: „L-am cunoscut pe Szobi Cseh ca pe un om deosebit, ca pe un varf al cinematografiei romanesti. Ceea ce a facut el in cinematografia romaneasca a fost un dar pentru imbogatirea modalitatilor de expresie a artistilor si pentru imbunatatirea fortei mesajului pe care il transmiteau filmele romanesti atunci, intr-o cinematografie care, din pacate, a murit. Doar niste zvarcoliri mai facem in zilele noastre, nici nu mai are cine sa le faca.” (Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reactii-dupa-moartea-lui-szobi-cseh-mircea-albulescu-a-facut-cu-o-pricepere-extraordinara-sa-nu-se-vada-stangaciile-noastre.html)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Szabolcs_Cseh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *