Tamara Buciuceanu

Născută: 10.08.1929, Bucuresti, Regatul Romaniei

Decedată: 15.10.2019 (90 de ani), Bucuresti

Scurt istoric al vieții (din ce familie provine, etc)

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.

S-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie cu patru frați. A avut o copilărie grea, pentru că a trăit infernul în Al Doilea Război Mondial. Tamara fost măritată cu medicul anestezist Alexandru Botez: ”Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul”, povestea ea, pentru ”Taifasuri”.

Viața profesională/artistică – Unde, când și cum a debutat

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Detalii despre opera/realizările artistice/profesionalePremii importante, distincții, medalii, decorații

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

În decembrie 2013, actriței i s-a decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfășurată în Aula Academiei Române.

La primirea distincției, în cadrul evenimentului ce a avut loc în Aula Academiei Române, Tamara Buciuceanu-Botez a ținut un scurt discurs.”E greu la deal, e foarte greu, dar dacă trăim, trebuie să trăim ca și cum am fi nemuritori”, a spus actrița. „Sunt mândră că sunt româncă, îmi iubesc țara și neamul și mulțumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc”, a mai spus marea artistă.

Aceasta a mulțumit colaboratorilor săi și familiei pentru sprijinul pe care i l-au acordat de-a lungul timpului. ”Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă”, a adăugat aceasta, menționând că a învățat că „demnitatea, cinstea și generozitatea se plătesc foarte scump.”

Între cei 58 de ani petrecuţi pe scena teatrului se strecoară şi 50 de ani de televiziune şi 25 în care a avut propriul cuplet, în fiecare an de Revelion. A primit numeroase premii, însă mereu a spus că cel mai important este dragostea publicului. Pentru el a călătorit 11 ani peste hotare, în 40 de oraşe de pe cele cinci continente.

Citate celebre ale personalității

„Trac nu am avut niciodată. Am fost întotdeauna foarte atentă şi concentrată şi asta mi-a dat o anume linişte. Sigur, ceva emoţii am avut, că nu se poate fără!”

„Într-adevăr, dacă rămâne actorul cu mulţumire este atunci când este aplaudat. Este mulţumirea că i-a plăcut publicului. Şi mai mare mulţumire este când vezi că o sală întreagă se ridică în picioare, la sfârşit, aplaudă câteva minute în şir şi te tot invită la rampă. Într-adevăr, actorul simte cel mai bine acest lucru şi-i place cel mai mult. Este o răsplată a muncii lui.”

„Tot ce am făcut, am făcut cu dăruire şi cu dragoste pentru meserie, pentru că fără asta nu se poate.”

„În carieră este foarte bine de la început să fii urmărit de cronicari veritabili.”

„Bagajul de cunoştinţe ale carierei doreşte şi un rol secundar şi unul mai mic. Încet-încet, precis cel care are talent iese în evidenţă!”

„Cel mai mare lucru pe care am vrut să-l înscriu în viaţa mea a fost să fiu generoasă cu toţi oamenii pe care i-am intâlnit şi mai mult cu cei cu care am jucat.”

„Tot ce este făcut şi prefăcut se simte.” (Sursa: http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Tamara+Buciuceanu-Botez

Citate celebre despre personalitate

Ştefan Paraschiv în articolul „Actorii sau sfinţii publicului” (4 septembrie 2011)

„Tamara Buciuceanu Botez, o doamnă cât o lume, un perpetuum mobile al comediei!”

Horaţiu Mălăele: „Robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate, frumoasă cât s-a putut, sperioasă şi piţigăiată, melancolică sau tandră ca filmele indiene, dansantă şi ţopăitoare, când cele de vârsta ei s-au vândut de mult resemnării, cântând în falset ca mine sau «pe bune» ca Frank Sinatra, imprevizibilă ca ziua de mâine, Tamara Buciuceanu este o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască.” (Sursa: http://www.citatepedia.ro/index.php?p=3&q=tamara+buciuceanu)

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tamara_Buciuceanu

https://www.click.ro/vedete/romanesti/tamara-buciuceanu-botez-implinit-88-de-ani-sunt-mandra-ca-sunt-romanca

https://b1.ro/stiri/eveniment/actrita-tamara-buciuceanu-botez-a-primit-premiul-aristita-romanescu-acordat-de-academia-romana-video-72319.html

https://www.cinemagia.ro/actori/tamara-buciuceanu-2416/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *